9 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλίας για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝ Λάρισας

Το αίτημα για δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επαναφέρουν –είχε προηγηθεί παλαιότερη ερώτηση το 2011 αλλά ο Υπουργός είχε απαντήσει αρνητικά- οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη, Δ. Γελαλής, Π. Δριτσέλη, Αλ. Μεϊκόπουλος και Ν. Μιχαλάκης, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νηπίου, το οποίο
διεκομίσθη μεταξύ υγειονομικών μονάδων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας και εξέπνευσε εν τέλει στο ΠΓΝΛ, ελλείψει ΜΕΘ Παίδων.
«Όπως είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν, η Θεσσαλία και ένα μεγάλο μέρος της Στερεάς και Βορείου Ελλάδος δεν έχουν καμία δομή ΜΕΘ Παίδων, αφού οι πλησιέστερες Μονάδες βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο ΠΓΝΛ υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για τη στέγαση αυτού του τύπου ΜΕΘ, όμως με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις -και παρά την ύπαρξη ακόμη και δωρεών, μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η δημιουργία αντίστοιχης Μονάδας».
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι «η δημιουργία μίας ΜΕΘ Παίδων θα προσέφερε μοναδικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή» και ρωτούν τον Υπουργό Υγείας «σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να εξασφαλίσει απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία και άρτια λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝ Λάρισας, την οποία τόσο ανάγκη έχει ολόκληρη η Θεσσαλία και η ευρύτερη περιφέρεια».

Ολόκληρη η ερώτηση, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, είναι η ακόλουθη:

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη Θεσσαλία

Σε συνέχεια των υπ’ αριθμ. 10030/28.01.2011, 57/10.7.2012 και 4744/19.11.2014 ερωτήσεών μας, και με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νηπίου, το οποίο διεκομίσθη μεταξύ υγειονομικών μονάδων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας και συγκεκριμένα από την Ιτέα Αμφίσσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και από εκεί στη Μονάδα Εντατικής Φροντίδας (ΜΑΦ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ), όπου και εξέπνευσε, αλλά αναγκάστηκε να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη για τη διενέργεια νεκροτομής, επανερχόμαστε στα σοβαρότατα ζητήματα της έλλειψης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο ΠΓΝΛ αφενός και αφετέρου στην πλήρη έλλειψη νεκροτόμου στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας.
Όπως είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν, η Θεσσαλία και ένα μεγάλο μέρος της Στερεάς και Βορείου Ελλάδος δεν έχουν καμία δομή ΜΕΘ Παίδων, αφού οι πλησιέστερες Μονάδες βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο ΠΓΝΛ υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για τη στέγαση αυτού του τύπου ΜΕΘ, όμως με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις -και παρά την ύπαρξη ακόμη και δωρεών, μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η δημιουργία αντίστοιχης Μονάδας.
Επειδή η δημιουργία μίας ΜΕΘ Παίδων θα προσέφερε μοναδικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή,
Επειδή εντός των ημερών εκπνέει η προθεσμία –βάσει Κανονισμού της Βουλής- απάντησης της σχετικής ερώτησής μας- για την έλλειψη νεκροτόμου στην ΙΥ Λάρισας,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να εξασφαλίσει απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία και άρτια λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝ Λάρισας, την οποία τόσο ανάγκη έχει ολόκληρη η Θεσσαλία και η ευρύτερη περιφέρεια;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Δημήτρης Γελαλής
Παναγιώτα Δριτσέλη
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Νίκος Μιχαλάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !