31 Ιουλίου 2021

Καπετάν Διαμαντής Νικολάου -Στρατηγός της Επανάστασης του 1821 από τα Ρυάκια Πιερίας
Ο Αδαμάντιος Νικολάου Ολύμπιος (1790- 19 Ιανουαρίου 1856[1].), γνωστότερος ως Καπετάν Διαμαντής, ήταν κλεφταρματολός από την Πιερία, γόνος μεγάλης οικογένειας κλεφταρματολών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Γεννήθηκε στα Ρυάκια (Ραίδιανη) Πιερίας. Ο Διαμαντής Νικολάου Ολύμπιος ήταν ο πρωτότοκος γιος του μεγάλου κλεφταρματολού και γενάρχη της οικογένειας Νικολάου Ραιδενιώτη (Ρυακιώτη) Ολύμπιου, γνωστότερου ως Νικολάου Κατερινιώτη Ολύμπιου.

Χριστόφορος Περραιβός....Ο Άγνωστος Ήρωας του 1821 με καταγωγή από τους Παλαιούς Πόρους !
Ο Χριστόφορος Περραιβός ήταν Έλληνας στρατιωτικός, πολιτικός, αγωνιστής του εικοσιένα, δάσκαλος, στιχουργός και συγγραφέας πολεμικών απομνημονευμάτων. Στενός συνεργάτης του Ρήγα Βελεστινλή, Φιλικός από το 1817, εθναπόστολος στην κυριολεξία διατρέχει όλην την Ελλάδα. Άλλοτε τονβρίσκουμε στη Μάνη, άλλοτε στο Μωριά, αλλά και στο Σούλι, στηνΠάργα όπου ο μητροπολίτης Ιερόθεος τον αποκηρύττει από τον άμβωνα αλλά και στην Κέρκυρα το 1816 που τον συλλαμβάνουν οι Άγγλοι και τον εξορίζουν.

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Μακρυρράχης στην Μικρή Μηλιά
Η Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυρράχης στην Πιερία είναι ένα από τα τρία γυναικεία μοναστήρια της Μητρόπολης Κίτρους και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Η ονομασία αυτή της Παναγίας προήλθε από την τοποθεσία (μακρυνή ράχη) πάνω στην οποία είναι κτισμένη, 25 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Κατερίνης και πολύ κοντά στα χωριά Μικρή Μηλιά και Παλαιόστανη.

Άνω Μηλιά Πιερίας......Ο Πύργος των Λαζαίων και ο Σταυρός του Κοσμά του Αιτωλού


 Η Άνω Μηλιά είναι χωριό του νομού Πιερίας, 15 χλμ. από την Κάτω Μηλιά. από το 1999 μέχρι το 2010 ανήκε στο Δήμο Πέτρας, ενώ από το 2011 υπάγεται διοικητικά στο διευρυμένο Δήμο Κατερίνης. Έχει πληθυσμό 6 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.
Στο χωριό σώζονται ερείπια από τον περίφημο Πύργο των Λαζαίων, της γνωστής οικογένειας κλεφταρματολών του Ολύμπου. Στο χώρο αυτό ανεγέρθηκε μνημείο για την οικογένεια αυτήν, από το Δήμο Πέτρας.
Ο σιδερένιος σταυρός που κάρφωσε σε πεύκο ο Κοσμάς ο Αιτωλός, όπως σώζεται σήμερα από το 1763
.
Σε ένα μικρό πεύκο κοντά σε μικρό ναό του χωριού (ανεγέρθηκε πρόσφατα στη μνήμη του Κοσμά του Αιτωλού) σώζεται ακόμα και σήμερα ο σιδερένιος σταυρός που χάραξε το 1763 ο ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός σε ανάμνηση της επίσκεψής του και της διδασκαλίας του στην Πιερία.
Η Άνω Μηλιά είχε 62 κατοίκους το 1940, 43 κατοίκους το 1991 και 55 κατοίκους το 2001, με βάση τις αντίστοιχες απογραφές.
Σε υψόμετρο 1.050 μ. υπάρχει Kαταφύγιο του EOΣ Kατερίνης (ορειβατικού συλλόγου) με χωρητικότητα 62 ατόμων και νερό πηγαίο.

 Στο χωριό δραστηριοποιείται Οικιστικός Σύλλογος, ο οποίος διοργανώνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου λαϊκό πανηγύρι με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο Καταφύγιο. Στις 26 Ιουλίου γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

el.wikipedia.org

Λαζαίοι: Οι "άγνωστοι" Ήρωες της Πιερίας
Οι Λαζαίοι ήταν οικογένεια κλεφτών και αρματολών, που έδρασαν στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου αλλά και στη θάλασσα, πριν από την Επανάσταση του 1821 και 400 τουλάχιστον μέλη της θυσιάστηκαν στον Αγώνα. Το όνομά τους φέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος τηςΚάτω Μηλιάς Πιερίας.

Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Λιτόχωρο
Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω είναι η σημαντικότερη Μονή στο νομό Πιερίας . Βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900μ. σε θέση φύσει οχυρή ανάμεσα σε δύο ρέματα και απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο.

Άνω Σκοτίνα.....ο εγκαταλελειμμένος μικρός "παράδεισος" της Πιερίας
Η Άνω ή Παλιά Σκοτίνα είναι ένας εγκαταλελειμμένος σήμερα παραδοσιακός οικισμός του νομού Πιερίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου και ανήκει στον δήμο Δίου-Ολύμπου, στο δημοτικό διαμέρισμα Σκοτίνας.

Μόρνα ή Σκοτεινά.....το χωριό "Φάντασμα" της Πιερίας με τον 1 μόνιμο κάτοικο !


Τα Σκοτεινά, με 1 κάτοικο κατά την Απογραφή του 2011, είναι μικρός ορεινός οικισμός της Πιερίας, κτισμένος σε υψόμετρο 700 μέτρων. Βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάτω Μηλιάς και απο το 2011 υπάγεται διοικητικά στην Τοπική Κοινότητα Φωτεινών του διευρυμένου Δήμου Κατερίνης.

Προσκυνηματική και εκπαιδευτική εκδρομή μελών Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους στην Τήνο
Πολυμελής ομάδα νέων, στελεχών του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, πραγματοποίησαν τριήμερο προσκύνημα στην Ιερά Νήσο Τήνο από 28-30 Ιουλίου.

Το Yacht της Grey Goose στην ακτή του Almira!
Την Κυριακή 1 Αυγούστου το Yacht της Grey Goose «αράζει» στην ακτή του Almira και σας υποδέχεται στο Deck του με DJ set και cocktails!
Με την κατανάλωση οποιασδήποτε φιάλης Grey Goose στο χώρο του καταστήματος την Κυριακή 1/8 εξασφαλίζετε την επιβίβαση σας στο σκάφος της Grey Goose που θα βρίσκεται αραγμένο μπροστά στην παραλία του Almira Beach!
Live The Grey Goose Experience!
Κάντε την κράτηση σας άμεσα και ενημερώστε μας!
RSV 698 087 6002

Η μάχη της Πύδνας που σφράγισε τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Μακεδονίας
Η μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ., αποτέλεσε την πιο καθοριστική μάχη του Γ' Μακεδονικού Πολέμου (171-168 π.Χ.), μιας πολεμικής αναμέτρησης που σφράγισε την κατάλυση του Μακεδονικού βασιλείου και άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την κατάκτηση του ελλαδικού χώρου από τους Ρωμαίους.

Νέα σημεία ανακύκλωσης σε Πλαταμώνα και Λιτόχωρο
Νέα σημεία ανακύκλωσης δημιουργήθηκαν στον Πλαταμώνα και το Λιτόχωρο. Συγκεκριμένα στον χώρο στάθμευσης στο παλιό σχολείο του Πλαταμώνα, όπου μεταφέρθηκε το σημείο ανακύκλωσης που βρισκόταν έως πρότινος, πλησίον του καταστήματος «Μασούτης», καθώς και στον δημοτικό χώρο στάθμευσης στην παλιά λαϊκή του Λιτοχώρου, δίπλα στο Κέντρο Κοινότητας.

Katerini Restaurant στη Βρέμη της Γερμανίας ! ( Δείτε το Ανακαινισμένο)

 Ευχαριστούμε για τις φώτο τον κ. Πανίδη