28 Φεβρουαρίου 2021

Φοινικόπτερα στις Αλυκές Κίτρους




Τα εντυπωσιακά φοινικόπτερα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη λιμνοθάλασσα των Αλυκών Κίτρους, λόγω του ιδανικού για τροφοληψία βάθους της, που δεν ξεπερνά το 1,5 μ., αλλά και χάρη στην έλλειψη όχλησης από ανθρώπινες δραστηριότητες. Εδώ αναζητούν την αγαπημένη τους τροφή, τις μικρές γαριδούλες του γένους Artemia, χάρη στις οποίες αποκτούν το έντονο ροζ χρώμα του φτερώματός τους.

Ζητούν την καθημερινή λειτουργία του Μουσείου Μακρυγιάλου




Πριν πολλα χρονια οταν ξεκίνησαν οι συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Μακρυγιάλου και σε αυτές των γειτονικών οικισμών,(βλ. Κίτρος,Μεθώνη,Κορινός) άρχισαν να έρχονται στο φως τοποθεσίες και ευρήματα από απολιθωμένες προϊστορικές χελώνες και νεολιθικους οικισμους μέχρι ευρήματα Κλασσικης ,Μακεδονικης και Βυζαντινής-μεσαιωνικής εποχής.

Αρχαία Πύδνα: Η σημαντικότερη πόλη της μεσαιωνικής Πιερίας



Της Χαράς  Καλαϊτζίδου

Στην δυτική ακτή του Θερμαϊκού τοποθετείται η Πύδνα Πιερίας. Η αρχαία τειχισμένη πόλη ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως Πύδνα και μεταγενέστερα ως Κίτρος. Το δημοτικό διαμέρισμα απαρτίζεται από δύο οικισμούς, το Κίτρος με 1.200 κατοίκους και την Αλυκή Κίτρους με 15 κατοίκους.
Το Κίτρος αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του νομού, καθώς ιδρύθηκε τον μεσαίωνα.

12 χρόνια χωρίς νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο το Μελιάδι Πιερίας

 


Φωτογραφίες από τις τελευταίες σχολικές χρονιές 2007-2009





Μόρνα Πιερίας: Ένα χωριό «φάντασμα» στους πρόποδες του Ολύμπου

 



Ο Γιώργος είναι ο εγγονός της κυρίας Χρυσούλας, πρώην κατοίκου στα Σκοτεινά Πιερίας, και ξεναγεί το kedenews σε ένα χωριό «φάντασμα» με πλούσια ιστορία και σκοτεινούς μύθους

Της Λυδίας Μπέντρος

Το Μονοπάτι της Αγάπης στην Άνω Μηλιά Πιερίας




Είναι ένα μονοπάτι στα κατάφυτα Πιέρια όρη, όπου το όνομα του παραπέμπει σε ιστορίες ερωτικές και ρομαντικές. Ο λόγος για το Μονοπάτι της Αγάπης, το οποίο ξεκινά από τον οικισμό της Άνω Μηλιάς Πιερίας και περιδιαβαίνει τα δάση γύρω από το χωριό. Ένας επίγειος παράδεισος στα 1000 μέτρα υψόμετρο, στο όρος των Μουσών. Μια μοναδική περιπατητική διαδρομή που ενδείκνυται για άτομα κάθε ηλικίας.

Παραγωγή πρωτογενών δασικών προϊόντων από την Διεύθυνση Δασών Πιερίας




Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στο ποσοστό δασοκάλυψης, σε επίπεδο Περιφέρειας και Χώρας, με τα δάση να καταλαμβάνουν το 38% της έκτασής της. Τα είδη που την αποτελούν είναι η Οξιά σε ποσοστό 33%, η Μαύρη Πεύκη με 24%, η Δρυς και τα αείφυλλα πλατύφυλλα με 13% και σε μικρότερα ποσοστά η ελάτη, η καστανιά κ.λπ.

«Το κάστρο του Πλαταμώνα στο πέρασμα των αιώνων»




Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η Π.Ο. του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου αποφάσισε την υλοποίηση διαδικτυακής δράσης με τίτλο: «Το κάστρο του Πλαταμώνα στο πέρασμα των αιώνων». Η δράση απευθύνεται στους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων της Πιερίας και θα διαρκέσει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Πίνακας συμμετεχόντων


Παλαιός Παντελήμονας Πιερίας....βγαλμένος από Παραμύθι !




“Κρεμασμένος” στις πλαγιές του Ολύμπου, ο πανέμορφος Παλαιός Παντελεήμονας σε μαγεύει με την πρώτη ματιά. Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια, η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο κέντρο της, αποτελούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό.

Στ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μία τελείως διαφορετική πόλη




Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου









«Δεν σχεδιάζουμε στην άμμο. Κι ούτε μπαίνουμε σε πρακτικές «ράβε-ξήλωνε»




«Είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξο το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προχωρούν παράλληλα τόσα έργα, με ολιστικό σχεδιασμό.

Ανακοίνωση ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας




Με θλίψη, οργή και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε τα όσα εκτυλίχθηκαν την περασμένη Δευτέρα στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ. Μόνο ανησυχία γεννούν για τον μελλοντικό τρόπο λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στο πάγιο αίτημα για χρηματοδότηση της έρευνας και της διδασκαλίας η απάντηση αυτής της κυβέρνησης ήταν η σύσταση ενός επιπλέον αστυνομικού σώματος. Στη διαμαρτυρία των φοιτητών η απάντηση ήταν βία.

Θεσσαλονίκη-Λιτόχωρο: Τι απέγιναν το «τορπιλοβόλο 11» & το «Φετχί Μπουλέντ» ;








Σε όλους μας είναι γνωστό, πως τη νύχτα της 18ης Οκτωβρίου 1912, ο υποναύαρχος Βότσης (συνοδευόμενος από τους Λιτοχωρίτες ψαράδες, Νικόλα Βλαχόπουλο & Μιχάλη Κουφό) με το «τορπιλοβόλο 11» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, βύθισε το τουρκικό θωρηκτό «Feth-i Bülend». Διαβάζουμε επίσης (στον τύπο) ότι ο ιστός στον οποίο υψώνεται η ελληνική σημαία στον Λευκό Πύργο, είναι το κατάρτι του τουρκικού θωρηκτού.