9 Μαΐου 2011

Πρόσκληση της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου "Ι. Σακελλαρίδης"

Βρία: Μαθαίνουν να ανακυκλώνουν το βλαβερό τηγανέλαιο


Μαθητές της Βρίας Πιερίας μαθαίνουν να ανακυκλώνουν το βλαβερό τηγανέλαιο και συμμετέχουν στην 1η Γιορτή Εθελοντισμού Κατερίνης με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
 Πόσο κακό προκαλεί στο περιβάλλον το λάδι, που οι περισσότεροι καταναλωτές συνηθίζουν να πετούν στο νεροχύτη, αφού το χρησιμοποιήσουν για μαγείρεμα; 
Οι συνέπειες μιας τόσο συνηθισμένης επιλογής είναι τραγικές.
Μια φιάλη, ενάμισι λίτρο, τηγανελαίου που θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού όμβριων υδάτων,μπορεί να δημιουργήσει μια πετρελαιοκηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρων νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια! Αν πάλι το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, προκαλεί φωτιές στις χωματερές με κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Η δε κακή συνήθεια να το ρίχνουμε στο νεροχύτη, έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων της πόλης. Χάρη όμως στην εξέλιξη της επιστήμης, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται πλέον με την κατάλληλη επεξεργασία σε bio-diesel και όχι μόνο.
Μετά όμως, τι το κάνουμε;
Ας υποθέσουμε πως οι πολίτες γνωρίζουν τα παραπάνω και συλλέγουν το χρησιμοποιημένο λάδι. Μετά όμως, τι το κάνουμε; Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πληροφορήθηκαν γονείς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Βρίας Πιερίας, κατά τη διάρκεια ημερίδας, που οργανώθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση των αρνητικών συνεπειών που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι μικροί μαθητές παρέλαβαν από ένα πλαστικό μπουκάλι με μια ειδικά διαμορφωμένη ετικέτα, στο οποίο οι γονείς τους , το επόμενο χρονικό διάστημα, θα συλλέγουν το χρησιμοποιημένο λάδι.Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, μαζί με τα παιδιά, ζωγράφισαν ένα μεγάλο βαρέλι και είναι έτοιμοι να δεχτούν τα πρώτα τηγανέλαια, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εταιρεία ανακύκλωσης μαγειρικών λιπών και ελαίων που δραστηριοποιείται στο Νομό Πιερίας.


pierikosborras

Έκθεση φωτογραφίας για τη μάνα, στο Λιτόχωρο

Φωτογραφίες άλλων εποχών
Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που χρονολογείται από το 1908 και μετά και αφορά την μάνα.

Μια έκθεση σπάνιων φωτογραφιών με θέμα τη μάνα εγκαινίασε χθες το πρωί ο πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της μητέρας. Ο τίτλος της έκθεσης είναι: «Ασπρόμαυρες φωτογραφίες χρωματισμένες με το συναίσθημα της μάνας». 

Πρόκειται για φωτογραφικό υλικό που ευγενώς προσφέρθηκε από κατοίκους του Λιτοχώρου προς έκθεση. Η παλιότερη φωτογραφία χρονολογείται από το 1908, μια εποχή που οι φωτογραφικές μηχανές, λόγω κόστους, δεν ήταν προσιτές στο κοινό ενώ η λήψη φωτογραφιών, η επεξεργασία και εκτύπωσή τους δεν ήταν ούτε εύκολη υπόθεση, ούτε όμως προσιτή για κάθε βαλάντιο. 
Τα στιγμιότυπα αφορούν εικόνες από την οικογενειακή και την κοινωνική ζωή του Λιτοχώρου ενώ αρκετές φωτογραφίες έχουν ως κύριο θέμα τους τη γυναίκα και τη μάνα της περιοχής. Κάμποσες φωτογραφίες σχετίζονται με μελλόνυμφους ή και νεόνυμφους. 
Το υλικό αυτό, πέρα από την αξία που έχει λόγω παλαιότητας ή τη συλλεκτική αξία, αναδεικνύει σήμερα κάποια στοιχεία άλλων εποχών στο Λιτόχωρο ή μάλλον σε ένα άλλο, πολύ διαφορετικό από το σημερινό, Λιτόχωρο. 
Αναδεικνύει ενδυμασίες εκείνων των καιρών, διαφορετικά μέσα μετακίνησης, άλλη δόμηση της περιοχής, άλλες ανάγκες εκείνης της κοινωνίας, άλλα προβλήματα και θέματα. Αναδεικνύει στιγμές χαράς ή δουλειάς, αναδεικνύει και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, επισκεπτόμενος την έκθεση λίγο πριν από την τελετή των εγκαινίων, θαύμασε το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που ευγενώς προσφέρθηκε και που συγκεντρώθηκε για την έκθεση. 
Επίσης, στον χώρο της έκθεσης άφησε και ένα λεύκωμα του Boissonas με φωτογραφίες από τον Όλυμπο αλλά και από τη ζωή στο Λιτόχωρο. Πρόκειται για έκδοση που έγινε από τον τ. δήμο Λιτοχώρου με πρωτοβουλία του Γ.Παπαθανασίου και στο οποίο βιβλίο (τόμο) υπάρχουν και φωτογραφικά στιγμιότυπα και σχόλια από την πόλη των «θεών», το έτος 1913. 
Το βιβλίο αυτό το άφησε για όσους επισκέπτες δεν έτυχε να το διαβάσουν και ίσως, πέρα από την όλη έκθεση φωτογραφιών, θα ήθελαν να δουν στιγμές από την κοινωνική ζωή εκείνης της εποχής με φωτογραφίες και σχόλια από τον Ελβετό φιλέλληνα και θαυμαστή του Ολύμπου. 
Οι ομιλίες των εγκαινίων έγιναν στον χώρο μπροστά στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες του δήμου, το ναυτικό μουσείο και την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Δ.Δίου-Ολύμπου. Και η έκθεση των φωτογραφιών πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου. 
Στη χθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων, εκτός από την πρόεδρο του Π.Ο.Λ. κ. Δ. Καρτσιούνα – Παπαζαχαρία και του Δ.Σ. του συλλόγου, που οργανώνουν την έκθεση, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γ. Παπαθανασίου, ο τ. νομάρχης της τ. νομαρχίας Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, ο αντιδήμαρχος Γ. Φαρμάκης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Τάκης Ανδριάς, ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, τ. δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής. 
Ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαΐου
Η έκθεση, που στηρίζεται από τον δήμο Δίου-Ολύμπου, θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου 2011 και όσοι θέλουν μπορούν να την επισκέπτονται καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ.


eptanews

2ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ "ΔΙΟΝ" ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ

http://2.bp.blogspot.com/-aHDbB88MN4U/TcVHMx-7dFI/AAAAAAAAReI/GY1a6cDHMhI/s1600/DSC09771.JPG

Αρκαδικός - ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος 80-75Μετά την ήττα και στην Τρίπολη από τον Αρκαδικό με 80-75 για τη δέκατη αγωνιστική του δευτέρου γύρου, ο Πιερικός Αρχέλαος θα πρέπει να αντιμετωπίσει με πιο μεγάλη αποφασιστικότητα για τη νίκη τον Πανερυθραϊκό που φιλοξενείται στην Κατερίνη το ερχόμενο Σάββατο.
Στην Τρίπολη, ο Πιερικός Αρχέλαος παρόλο που πίεσε για να επιβληθεί, δεν κατάφερε να προσπεράσει το σθεναρό τείχος των Αρκαδίων.
Στον αγώνα έπαιξε για πρώτη φορά και ο προερχόμενος από τις ακαδημίες του Πιερικού Αρχελάου, δεκαπεντάχρονος καλαθοσφαιριστής του Κώστας Φακοπουλίδης, που κατά γενική ομολογία πήγε πολύ καλά
Διαιτητές ήταν οι κ.κ. Τσώνος Β., Κοτσίμπος και Μαλανδρής.
Τα δεκάλεπτα: 25-17, 44-34, 59-54, 80-75.
Οι συνθέσεις:
ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ (Σμυρνιώτης): Τσιότρας 9 (1), Γκιζογιάννης 4, Παπαδάκης 19 (1), Κόκκαλης 6, Προδρόμου 6, Λαμπράκος 10, Μπρόζος 5 (1), Μόρφης 8 (2), Γιαννουλάκος. 13.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ (Σορώτος): Γκογκίδης, Μπεχλιβάνης 6 (1), Φακοπουλίδης, Παπαχρήστος 5, Τζερομάνοβς 6, Νάνης 15 (2), Ιγκμπάβμποα 4, Μαλτέσιος 8, Ροδοστόγλου 10 (1), Σιβορότκα 14 (2), Τσουκ 7 (1).
  
Τα αποτελέσματα: Λαύριο - Νήαρ Ηστ 91-82, AEK Άργους - Παγκράτι 67-56, Ολυμπιάδα Π. - Κόροιβος 73-64, Ρέθυμνο - Απόλλων Π. 77-79, Ερμής Λ. - ΚΑΟΔ 70-79, Πανελευσινιακός - Ίκαροι Σερρών 77-79, Πανερυθραϊκός - Αμύντας Δάφνης 93-98.
Η βαθμολογία (σε 25 αγώνες): ΚΑΟΔ 47, Ρέθυμνο 43, Λαύριο 42, Ίκαροι Σερρών 41, Αρκαδικός 39, Πανελευσινιακός 39, Απόλλων Π. 38, Αμύντας Δάφνης 37, Ολυμπιάδα Π. 36, Ερμής Λαγκαδά 36, ΑΕΚ Άργους 36, Πιερικός Αρχέλαος 35, Παγκράτι 34, Πανερυθραϊκός 34, Κόροιβος 33, Νήαρ Ηστ 30.
Η επόμενη αγωνιστική (26η, 14/5): Πιερικός Αρχέλαος - Πανερυθραϊκός, Απόλλων Π. - Αρκαδικός, ΚΑΟΔ - Ρέθυμνο, Νήαρ Ηστ - Ερμής Λ., Αμύντας Δάφνης - ΑΕΚ Άργους, Παγκράτι - Πανελευσινιακός, Ίκαροι Σερρών - Ολυμπιάδα Π., Κόροιβος - Λαύριο.

ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ...