28 Φεβρουαρίου 2021

Ζητούν την καθημερινή λειτουργία του Μουσείου Μακρυγιάλου




Πριν πολλα χρονια οταν ξεκίνησαν οι συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Μακρυγιάλου και σε αυτές των γειτονικών οικισμών,(βλ. Κίτρος,Μεθώνη,Κορινός) άρχισαν να έρχονται στο φως τοποθεσίες και ευρήματα από απολιθωμένες προϊστορικές χελώνες και νεολιθικους οικισμους μέχρι ευρήματα Κλασσικης ,Μακεδονικης και Βυζαντινής-μεσαιωνικής εποχής. Αυτό το γεγονός υπήρξε μια ανέλπιστη,ευτυχής συγκυρία για τις προοπτικές ανάδειξης του τόπου μας! Οι τότε τοπικές αρχές και με την στηριξη της τοπικης κοινωνιας δεν άφησαν την ευκαιρια να πάει χαμένη και ξεκίνησαν ένα σχεδιασμό ώστε όλος αυτός ο τοπικός αρχαιολογικός πλούτος να μείνει εδώ,να αναδειχθεί με τον κατάλληλο τρόπο και να γίνει η αιτία και η αφορμή για την ανάπτυξη του τοπου ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός της πατρίδας μας.
Για να πραγματοποιηθούν όλοι αυτοί οι στόχοι έπρεπε να μπουν οι βάσεις για την δημιουργία και κατασκευή ενός Αρχαιολογικού μουσείου που θα στεγάζονταν τα ευρήματα,θα αναδεικνύονταν με την απαραίτητη συντήρηση και προφανως θα ήταν και προσβάσιμα στο κοινό! Η όλη προσπάθεια ξεκινησε από το μηδέν! Η τοτε κοινότητα Μακρυγίαλου διέθεσε τον απαιτούμενο δημοτικό χώρο με τη συμφωνη γνωμη όλων των μελών αλλα και της τοπικης κοινωνίας, ένα οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων στο κέντρο του χωριού,ενώ χρηματοδότησε με ίδιους πόρους την μελέτη και χωρις καμία κρατική χρηματοδότηση αποπεράτωσε τάχιστα το 30% του κτηρίου !!
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 25 χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτό το μεγαλο έργο ( πλήρης φάκελος επενδυσης ,σωστή μελετη, ενταξη μεσω ΕΣΠΑ) και να γίνει πραγματικότητα το Αρχαιολογικό Μουσείο που στολίζει το κέντρο του χωριού ,τελικου κοστους 3,5 εκατομυριων Ευρω!
Κι ενώ όλοι οι κάτοικοι της Βορειας Πιεριας περιμέναμε να δουμε επιτέλους να ανοίξει τις πύλες του και να αρχίσει να δέχεται τις επισκέψεις του κοινου ,με έκπληξη και αγανακτηση παρατηρουμε τέσσερα χρόνια μετα ότι το Μουσειο παραμένει μη προσβάσιμο στο ευρυ κοινό και λειτουργεί ως εργαστήριο συντήρησης κι αποθηκευτικός χώρος και δευτερεύον ως εκθεσιακός χώρος! Οι φιλοτιμες προσπαθειες του προσωπικου (περί τα εννεα ατομα) δυστυχως δεν αλλαζουν την συνολικη εικονα.
Ερωτήματα εγείρονται από την λειτουργική απαξίωση ενός τετοιου μουσείου όπου ο πλούτος και η ποικιλια των πολλων και σπανιων ευρημάτων του από Αρχαια Μεθωνη,Μακεδονικη Πυδνα,Λουλουδιες, αλλα και από ολη την Ανατολικη Μεσογειο θα μπορούσαν να στελεχώνουν δύο διαφορετικές εκθέσεις κάθε χρόνο και να προσελκυουν χιλιάδες ανθρωπους από Ελλαδα και εξωτερικο . Είναι ευθύνη και υποχρέωση των καθόλα αρμοδίων να διαλευκάνουν κάθε πτυχή του ζητήματος αυτού και να προτείνουν τις όποιες ενδεδειγμένες λύσεις. Η συμμετοχη της τοπικής κοινωνία μας προς το υπουργείο πολιτισμου υπολογίζεται σε σημερινες αξίες σε ένα εκατομμύριο ευρώ !
Η τοπική κοινωνία που στάθηκε αρωγός από την πρώτη στιγμή στην δημιουργία του μουσείου και επένδυσε τουριστικα πάνω σε αυτό το έργο δεν μπορεί να κάνει άλλο υπομονή στην συνεχιζόμενη απραξία κι ατολμία αυτών που πρέπει να βγουν μπροστά και να πράξουν τα αυτονόητα ( κεντρική κυβέρνηση-υπουργείο πολιτισμού)
Η Βορεια Πιερια(όπως και ολη η χωρα ) ζει δύσκολες οικονομικα και κοινωνικα εποχές και δεν έχει την <πολυτέλεια> να στερειται από δυνατοτητες αναπτυξης . Μια τουριστικη αναπτυξη που το Μουσειο του Μακρυγιαλου θα δωσει αν επιτελους ανοιξει και λειτουργήσει κανονικα ετσι ώστε οποιος θελει να το επισκευθει να μπορει να προγραμματιζει την επισκεψη του! ΖΗΤΑΜΕ -Την καθημερινη λειτουργια του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ με ημερησιο ωραριο επισκεψεων όπως συμβαινει σε όλα τα μουσεια της Ελλαδας ! -Αν αυτό για λογους προσωπικου η αλλους δεν είναι δυνατον ζηταμε να λειτουργει τουλαχιστον 2 η 3 ημερες την εβδομαδα με αντιστοιχο ωραριο, σε σταθερή και μόνιμη βάση.



Kris Kounatidis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !