7 Μαΐου 2011

Πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς οι 1οι Αγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας
Προσδοκία όλων να καθιερωθούν ως θεσμός
Με μεγάλη επιτυχία και τελικό νικητή την ομάδα του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Αγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας στην Πιερία.
Σε κλίμα χαράς, ενθουσιασμού και άμιλλας οι αγώνες έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στο νομό, με όλους τους εμπλεκόμενους να εκφράζουν την ελπίδα ότι μελλοντικά θα αποτελέσουν θεσμό.

Οι αγώνες, που έλαβαν χώρα στο Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς το πρωί της Τετάρτης, έγιναν με τη συμμετοχή οχτώ γυμνασίων από το νομό. Την ευθύνη, εκτός από την καθηγήτρια Ευαγγελία Κανάλη και τη συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας «Μαθητικές Αναζητήσεις» της οποίας ήταν πρωτοβουλία, είχαν η διεύθυνση Β’βάθμιας εκπαίδευσης και το Γραφείο σχολικών συμβούλων φιλολόγων του νομού.

Πρόκειται για μια ιδέα βασιζόμενη στο αμερικάνικο Spelling Bee (Διαγωνισμός Ορθογραφίας, την οποία είχε ο Νίκος Κούρτης, διακεκριμένος δημοσιογράφος, ο οποίος την πρότεινε  στην κα Κανάλη,  υπεύθυνη για την έκδοση των  «Μαθητικών  Αναζητήσεων».

Με τη συμπαράσταση λοιπόν του διευθυντή Β’βάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας Γιάννη Καζταρίδη και του διευθυντή  του σχολείου Γιάννη Πούλιου η κα Κανάλη και οι μαθητές της ξεκίνησαν το εν λόγω εγχείρημα. Πολύτιμη ήταν και η συνδρομή των Σχολικών Συμβούλων των Φιλoλόγων Νικολίνας  Κουντουρά και Πηνελόπης Τζιώκα, αλλά και των φιλολόγων Μαριάννας Μανίκα, Αντώνη Μπιτσιάνη και Παναγιώτας Καρατζίδου.

Οι  Αγώνες Γλώσσας και Ορθογραφίας  αποσκοπούν σε πολλαπλά οφέλη, όπως είναι η μελέτη της ελληνικής γλώσσας, η γνώση των γραμματικών και συντακτικών δομών της και της ορθογραφίας, ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου  με την ετυμολογική γνώση νέων λέξεων, η βελτίωση του προφορικού και του γραπτού λόγου των μαθητών. Είναι ένα γλωσσικό παιχνίδι όπου οι μαθητές καλούνται να  γράψουν, να ερμηνεύσουν και να συντάξουν σωστά λέξεις  απλές και άλλες δυσκολότερες ενταγμένες σε πλαίσιο επικοινωνίας.

Όπως προανάφερθκηε οι αγώνες έγιναν μεταξύ μαθητών οκτώ γυμνασίων   της Πιερίας, του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης, του Μουσικού Γυμνασίου Κατερίνης, του Ιδιωτικού Γυμνασίου «Πλάτων»,  του Γυμνασίου Κονταριώτισσας,  του Γυμνασίου  Λεπτοκαρυάς, του Γυμνασίου Λιτοχώρου,  του Γυμνασίου Μακρυγιάλου και φυσικά του Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς.

Για την ιστορία, το Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς νίκησε στον τελικό το 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης. Ακολουθούν τα ονόματα των μαθητών που διαγωνίστηκαν στον τελικό, καθώς και δηλώσεις της υπεύθυνης καθηγήτριας, του διευθυντή γυμνασίου Κάτω Μηλιάς και των δύο σχολικών συμβούλων φιλολόγων.
ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ
- Παναγιώτα Κούρτη
- Βικτωρία Ευαγγελοπούλου
- Χριστίνα Κατερινοπούλου
- Αλέξανδρος Μηλιώτης
- Κωνσταντίνα Τσιμπούκα
ΟΜΑΔΑ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
- Κυβέλη Τσιώλη
- Βασίλης Ζήσης
- Ελένη Παπαδοπούλου
- Χρήστος Τσιαμπέρας
- Κωνσταντίνα Πενλίδου

Τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας ΕιρήνηςΑπό το Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας του Νομού μας
Με θρησκευτική κατάνυξη και με την μεγαλύτερη ίσως συμμετοχή των μελών του Συνδέσμου Αποστράτων Ανδρών Ασφαλείας του Νομού μας, χθες το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος τελέσθηκε Θεία Λειτουργία - Μνημόσυνο με αρτοκλασία για να τιμήσει την μνήμη της Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας του σώματος της πρ. Ελληνικής Χωροφυλακής.

Στην χθεσινή Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο με τον πρόεδρο της κ. Δημήτρη Παπαχρήστου.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους ακόμη και ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Αλέξανδρος Γιουμίδης, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας Κ. Κουκοδήμου κ. Τζιμόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας κ. Δημήτρης Φώτης, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί και πλήθος κόσμου.

Στην Θεία Λειτουργία - μνημόσυνο χοροστάτησε ο αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος συμπαραστατούμενος από τους ιερείς της Αγίας Τριάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την μνήμη της Αγίας Ειρήνης μίλησε μέσα στο ναό κατάλληλα ο π. Παύλο, ενώ τον Απόστολο έψαλλε ο δικός μας Θανάσης Παπαδόπουλος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, μετά από πρόσκληση του προέδρου κ. Παπαχρήστου στο καφέ των αποστράτων στην πόλη μας δόθηκε δεξίωση, ενώ ενημέρωσε τα μέλη του συνδέσμου για τα πολλαπλά προβλήματα που απασχολούν τελευταία τους συνταξιούχους (ασφαλιστικά - οικονομικά κλπ).Υπεγράφη η σύμβαση έργου «Κατασκευής νέας δεξαμενής ύδρευσης στο Σβορώνο».


Στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ υπεγράφη η Σύμβαση ‘Έργου της διαχείρισης και διανομής πόσιμου νερού «Κατασκευή νέας δεξαμενής ύδρευσης στη θέση Σβορώνος» μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης και της Ανάδοχου Εταιρία ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε.. Το έργο «Κατασκευή νέας δεξαμενής ύδρευσης στη θέση Σβορώνος» εντάχθηκε στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ). Η Συνολική Δημόσια Δαπάνη του έργου ανέρχεται στα: 2.583.000 ευρώ.

 Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου:
Το έργο «Κατασκευή νέας δεξαμενής ύδρευσης στη θέση Σβορώνος» με προϋπολογισμό 2.583.000 ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή δεύτερης δεξαμενής ύδρευσης δύο θαλάμων από οπλισμένο σκυρόδεμα C20/25 συνολικού όγκου 6.000 κ.μ. στη θέση Σβορώνος, απέναντι από την υπάρχουσα δεξαμενή ύδρευσης με κοινό θάλαμο δικλείδων τον ήδη υπάρχοντα. Η Δεξαμενή είναι κατά το μέγιστο βυθισμένη στο φυσικό έδαφος και για το σε ανωδομή τμήμα προβλέπεται επίχωση περιμετρικά με αμμοχάλικο. Κάθε θάλαμος θα έχει χωρητικότητα 3.000 κ.μ. και θα είναι εξοπλισμένος με στόμιο υδροδότησης, στόμιο υπερχείλισης και στόμιο εκκένωσης. Οι θάλαμοι επιλέγονται ορθογωνικοί με ωφέλιμο ύψος 3,50 μ. και διαστάσεις 21,00*41,00μ. 
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι 18 μήνες


Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κατερίνης κ. Αστέριος Μπουσνάκηςδήλωσε:
 « Στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας η αξιοποίηση των ευκαιριών που μας παρέχουν τα διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι μονόδρομος. Αφού καταφέραμε την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου αυτού, προχωράμε προς την υλοποίηση τους με την υπογραφή σύμβασης έργου. Το έργο «Κατασκευή νέας δεξαμενής ύδρευσης στη θέση Σβορώνος» είναι ακόμα ένα μεγάλο βήμα στις προσπάθειες που καταβάλουμε ως Διοίκηση να θωρακίσουμε την πόλη στον τομέα της ύδρευσης.

Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής Κατηγορίας


Την Κυριακή στο Δημοτικό Στάδιο 17:15
Επιστρέφουν Μιλόσκοβιτς, Πουρτουλίδης, Κοντέων και Παπαγεωργίου
Πιερικός – ΟΦΗ
Απών ο τιμωρημένος Πέτρου

Σαφώς ενισχυμένος θα είναι ο Πιερικός στο παιχνίδι της Κυριακής με τον ΟΦΗ που θα γίνει στο Δημοτικό Στάδιο Κατερίνης.
Ο προπονητής του Πιερικού κ. Σούλης Παπαδόπουλος έχει στη διάθεσή του τους τέσσερις που δεν έπαιξαν στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Εθνικό Αστέρα, Μιλόσκοβιτς, Πουρτουλίδη, Κοντέων και Παπαγεωργίου αλλά θα λείψει ο Πέτρου που είναι τιμωρημένος με δύο αγωνιστικές.
Στόχος του Πιερικού και στο παιχνίδι αυτό είναι να προσφέρει καλό ποδόσφαιρο που θα συνοδεύεται και με θετικό αποτέλεσμα.
Το παιχνίδι είναι δύσκολο γιατί ο ΟΦΗ κυνηγάει την άνοδο και γι’ αυτό θα τα δώσει όλα για τη νίκη.
Ο Πιερικός όμως βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση και με τη συμπαράσταση και των φιλάθλων θα συνεχίσει τα θετικά αποτελέσματα στην Κατερίνη έχοντας για στόχο τη νίκη.
Ο τεχνικός του Πιερικού θ’ ανακοινώσει την αποστολή για το παιχνίδι με τον ΟΦΗ μετά την ελαφρά προπόνηση του Σαββάτου. Στη διάθεσή του για το παιχνίδι αυτό πλην του Πέτρου που είναι τιμωρημένος είναι όλοι οι άλλοι με αμφίβολο μόνο τον Τασίδη που έχει πρόβλημα με το δάχτυλο του ποδιού του.
Το παιχνίδι θα γίνει την Κυριακή στις 17:15 στο Δημοτικό Στάδιο και θα το διαιτητεύσει ο κ. Σπάθας από τον Πειραιά με βοηθούς τους κ.κ. Φαντόπουλο (Πειραιά) και Γκάγκα (Λάρισας) ενώ τέταρτος θα είναι ο κ. Ζήλος από τη Λάρισα.

ΟΙ ΞΕ-ΘΕΟ-ΜΕΝΟΙ στο κλειστό γυμναστήριο Αιγινίου
Ο σύλλογος γονεων και κηδεμόνων του Γυμνασιου Αιγινιου, με την υποστήριξη του Δήμου Πυδνας - Κολινδρού, φιλοξενεί στο κλειστό γυμναστήριο Αιγινιου, την Θεατρική Ομάδα "Βουβό Χειροκρότημα", με την κωμωδία "ΟΙ ΞΕ-ΘΕΟ-ΜΕΝΟΙ".
Η είσοδος κοστιζει 5 ευρω για τους ενήλικες και 3ευρώ για τους μαθητές. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της βιβλιοθηκης του γυμνασίου Αιγινίου.
"ΟΙ ΞΕ-ΘΕΟ-ΜΕΝΟΙ" αποτελούν μια σύγχρονη κωμωδία με στοιχεία Σάτιρας, η οποία γράφτηκε από τη Σοφία Προσώτσανλη, μέλος του Πολιτιστικού Ομίλου "Βουβό Χειροκρότημα" Θεσσαλονίκης.