28 Φεβρουαρίου 2021

Αρχαία Πύδνα: Η σημαντικότερη πόλη της μεσαιωνικής Πιερίας



Της Χαράς  Καλαϊτζίδου

Στην δυτική ακτή του Θερμαϊκού τοποθετείται η Πύδνα Πιερίας. Η αρχαία τειχισμένη πόλη ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως Πύδνα και μεταγενέστερα ως Κίτρος. Το δημοτικό διαμέρισμα απαρτίζεται από δύο οικισμούς, το Κίτρος με 1.200 κατοίκους και την Αλυκή Κίτρους με 15 κατοίκους.
Το Κίτρος αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του νομού, καθώς ιδρύθηκε τον μεσαίωνα. Ο πληθυσμός της περιοχής αποτελείται από ντόπιους και πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Η μετονομασία από Πύδνα Πιερίας σε Κίτρος φαίνεται να συντελέστηκε κατά την ρωμαϊκή εποχή. Συγκεκριμένα, ο Στράβων είναι αυτός που ανέφερε τον οικισμό ως “Citrum”. Ωστόσο, η πιθανότερη εκδοχή είναι πως το Κίτρος πήρε το όνομα του από κάποιον Ρωμαίο διοικητή της περιοχής.

Πύδνα Πιερίας και ιστορία


Η πρώτη ονομασία της Αρχαίας Πύδνας αναφέρεται ως “Κύδνα”, ωστόσο, όμως δεν μας είναι γνωστό το πότε ιδρύθηκε. Επί της βασιλείας του Αλεξάνδρου Α’ μέχρι και της αποστασίας των Πύδνιων το 410 π.Χ., αποτελούσε τμήμα του μακεδονικού κράτους.

Πριν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και ενώ βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Πέρδικκας Β’, η πόλη πολιορκήθηκε από τον στρατηγό Καλλία και τους Αθηναίους. Μετά την απόπειρα αποστασίας της Πύδνας από την Μακεδονία, ο βασιλιάς Αρχέλαος (413-399 π.Χ.) την πολιόρκησε ξανά και την επανέφερε υπό μακεδονική κυριαρχία.

Πριν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και ενώ βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Πέρδικκας Β’, η πόλη πολιορκήθηκε από τον στρατηγό Καλλία και τους Αθηναίους. Μετά την απόπειρα αποστασίας της Πύδνας από την Μακεδονία, ο βασιλιάς Αρχέλαος (413-399 π.Χ.) την πολιόρκησε ξανά και την επανέφερε υπό μακεδονική κυριαρχία. Όμως, με τον θάνατό του οι Πύδνιοι απαλλάχθηκαν από τον μακεδονικό έλεγχο και συμμάχησαν με τους Αθηναίους. Επί Φιλίππου Β’ (359-336 π.Χ.) υποτάχθηκαν ξανά στους Μακεδόνες.

Με τις ανασκαφές που ακολούθησαν, αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες τάφοι της πρώιμης εποχής του σιδήρου, της κλασικής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής. Πολλοί από τους τάφους ήταν ασύλητοι και έδωσαν πλούσια ευρήματα όπως, σιδερένια και χάλκινα όπλα, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, πήλινα, γυάλινα, ασημένια και ορειχάλκινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, νομίσματα κ.α. Πρόκειται για μερικά από τα πιο αξιόλογα σύνολα ευρημάτων που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια από την μακεδονική εποχή. Πρόσφατα επίσης, στην ευρύτερη περιοχή της Πύδνας η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τον τάφο της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία δολοφονήθηκε με εντολή του Κάσσανδρου.

Δείτε όλη τη δημοσίευση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !