9 Δεκεμβρίου 2014

Συνταγές για κουραμπιέδες και μελομακάρονα


ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ


Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ. φυτίνη
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 κρόκους αβγού
  • 250 γρ. αμύγδαλα, κομμένα με το χέρι μικρά κομμάτια
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 1 ποτηράκι κρασιού λικέρ
  • 2 βανίλιες

Πώς το κάνουμε:

  1. Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι το βούτυρο να χτυπηθεί πολύ καλά ώσπου να γίνει άσπρο (καλύτερα με το χέρι).
  2. Έπειτα προσθέτετε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το λικέρ, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα να είναι ασπρισμένα και αν θέλετε τα καβουρδίζετε και λιγάκι. Χτυπάτε λίγο ακόμα να ανακατευτούν όλα.
  3. Βάζετε το μείγμα σε μπολ και προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι. Ίσως να μην πάρει και τα 2 κιλά. Θέλει αρκετό αλεύρι όμως, μέχρι να μη σηκώνει άλλο η ζύμη.
  4. Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους ψήνετε στους 200 βαθμούς για 25-30', μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  5. Τους βγάζετε από το φούρνο και τους πασπαλίζετε αμέσως με άχνη ζάχαρη

Λίγα μυστικά ακόμα

Όπως έγραψα και στις οδηγίες, το μυστικό είναι στο χτύπημα. Εάν το βούτυρο δε χτυπηθεί πάρα πολύ καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει, δεν θα γίνουν τόσο επιτυχημένοι.
Τα βούτυρα να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο ώρα πριν, ώστε να είναι μαλακά και να χτυπηθούν καλύτερα.
Τους κουραμπιέδες να τους πασπαλίσετε όσο είναι ακόμα ζεστοί με την άχνη, για να κολλήσει πάνω η άχνη αλλά και για να απορροφήσουν λιγάκι οι κουραμπιέδες.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 φλ. λάδι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. αλυσίβα
  • 1 φλ. καφέ κονιάκ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κιλά αλεύρι
Σιρόπι:
  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. νερό

Γαρνίρισμα: 
  • 1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε επί τρία λεπτά το λάδι με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το σταχτόνερο, τη σόδα διαλυμένη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το αλεύρι.
  3. Κατόπιν ζυμώνουμε το μείγμα, το πλάθουμε και ψήνουμε επί 35΄ στους 200 βαθμούς.
  4. Βάζουμε το σιρόπι να βράσει, και μόλις βράσει, κυλάμε πάνω τα μελομακάρονα και γαρνίρουμε.


www.sintagespareas.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !