1 Δεκεμβρίου 2014

Ψήφισμα για Άδειες Λειτουργίας Γηπέδων και Αγώνων

Ύστερα από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Π.Σ. Πιερίας με θέμα «Προβλήματα Αδειών Λειτουργίας Γηπέδων και Αδειών Αγώνων», που πραγματοποιήθηκε στις 30-11-2014 στα γραφεία της, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω καθώς επίσης και τις ομόφωνες αποφάσεις με αιτήματα και προτάσεις μας για το μεγάλο πρόβλημα των Αδειών Λειτουργίας των Γηπέδων και των Αδειών των Αγώνων.

            Μετά την έναρξη των πρωταθλημάτων αγωνιστικής περιόδου 2014-2015, αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα οργάνωσης και διεξαγωγής των αγώνων.
            Απρόσμενα, μας προειδοποίησε η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας ότι θα εφαρμοσθεί ο Αθλητικός Νόμος για τα γήπεδα που δεν έχουν άδεια λειτουργίας και χρησιμοποιούνται σε αγώνες του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος. Δηλαδή θα επιβληθούν ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται, σε παράγοντες ομάδων, Ε.Π.Σ. κ.τ.λ.
            Επισημαίνουμε ότι τα γήπεδα ποδοσφαίρου της Πιερίας είναι όλα ιδιοκτησίες των Δήμων.
            Οι Δήμοι πρέπει να φροντίζουν για την έκδοση άδειας λειτουργίας αυτών.
            Οι ποδοσφαιρικές ερασιτεχνικές ομάδες ζητούν και παίρνουν παραχωρητήρια από τους Δήμους για χρήση, προκειμένου να προβαίνουν στην έκδοση αδειών αγώνων με ευθύνη τους.
            Εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πιερίας διεξάγονται χωρίς να εκδίδονται άδειες αγώνων και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, σε γήπεδα που δεν είχαν ποτέ άδεια λειτουργίας ή είχαν άδεια που έχει λήξη.
            Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα με τις άδειες λειτουργίας των γηπέδων σε όλη τη χώρα.
            Η τελευταία παράταση για ισχύ των παλαιότερων αδειών λειτουργίας των γηπέδων λήγει στις 8-2-2015. Ελάχιστα θα είναι τα γήπεδα που θα έχουν άδεια λειτουργίας μετά τις 8-2-2015.
            Ενώ τα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ,. Πιερίας ήταν σε εξέλιξη η αρμόδια επιτροπή της Αντιπεριφέρειας Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας πραγματοποίησε ελέγχους σε γήπεδα. Τα αποτελέσματα των ελέγχων και παρεμβάσεών της ήταν να αποκλειστούν για χρήση 17 γήπεδα ποδοσφαίρου της Πιερίας γιατί δεν εκδόθηκε ποτέ γι΄ αυτά άδεια λειτουργίας.
            Ύστερα από προσπάθειες της Ε.Π.Σ. Πιερίας των Δήμων των Συλλόγων και τις παραπάνω Επιτροπής σήμερα έχουμε 7 γήπεδα χωρίς άδεια λειτουργίας.
            Αντιλαμβάνεστε ότι προκειμένου να διεξαχθούν τα πρωταθλήματα έχουμε ομάδες που δεν παίζουν στη φυσική τους έδρα αλλά φιλοξενούνται σε γειτονικά γήπεδα με δυσάρεστες συνέπειες και πολλά προβλήματα.
            Για να εκδοθεί άδεια αγώνων απαιτείται άδεια λειτουργίας γηπέδου και παραχωρητήριο από τον Δήμο-Ιδιοκτήτη. Είναι υποχρέωση της κάθε ομάδος να εκδίδει την άδεια αγώνα. Η Ε.Π.Σ. Πιερίας δηλώνει ότι θα είναι αρωγός σ΄ αυτή την υποχρέωση.
            Λαμβάνοντα υπ΄ όψη ότι σε δύο μήνες περίπου λήγει η παράταση της άδειας λειτουργίας των γηπέδων (8-2-2015), ότι οι βελτιώσει-παρεμβάσεις είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων, ότι η πολιτεία θα πρέπει να βρει λύσεις για την ασφαλή και λειτουργική χρήση των ερασιτεχνικών γηπέδων και ότι στα πλαίσια της ψήφισης του νέου αθλητικού νόμου θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και μέτρα αναλογικά με βάση την ιδιαιτερότητα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
            Ζητάμε
·         από την Πολιτεία να συνδράμει οικονομικά με χρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες αδειοδότησης των γηπέδων.
·         η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τα συλλογικά της όργανα (Π.Ε.Δ., Κ.Ε.Δ.Ε.) να διεκδικήσει άμεσες λύσεις για τις άδειες λειτουργίας των ερασιτεχνικών γηπέδων, ιδιοκτησίας τους.
      Είναι ορατός ο κίνδυνος, μετά την 8-2-2015, σφράγισης των περισσοτέρων γηπέδων γιατί πλέον δεν θα έχουν άδεια λειτουργίας.
      Οι ερασιτέχνες παράγοντες, η Ε.Π.Σ. Πιερίας κ.τ.λ. κινδυνεύουν με ποινικές κυρώσεις για χρήση μη αδειοδοτούμενων γηπέδων.
·         από τους Δήμους του Νομού Πιερίας να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τους συλλόγους που χρησιμοποιούν τα γήπεδα, για άμεση βελτίωση των προϋποθέσεων έκδοσης αδειών λειτουργίας.
·         κατηγοριοποίηση των γηπέδων ποδοσφαίρου. Για τα ερασιτεχνικά γήπεδα να διαμορφωθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατόν σε ένα ερασιτεχνικό γήπεδο να απαιτείτε ξεχωριστή είσοδος φιλάθλων και ξεχωριστή είσοδος για αθλητές. Η κατηγοριοποίηση των γηπέδων να μην αναφέρεται μόνο σε διαστάσεις αγωνιστικού χώρου-ποιότητα χόρτου αλλά σε ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής.
·         για τα γήπεδα ιδιοκτησίας των Δήμων να εκδίδεται άδεια λειτουργίας από τον οικείο Δήμο, ύστερα από έλεγχο επιτροπής του Δήμου για ερασιτεχνικά γήπεδα. Έτσι επιπλέον θα ελέγχετε κάθε πρόχειρη και αυθαίρετη παρέμβαση από τους χρήστες.
·         οι άδειες αγώνων να εκδίδονται από την αντίστοιχη διοργανώτρια αφού έχουν άδειες λειτουργίας και παραχωρητήρια.
·         μέχρι τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2014-2015 να ισχύουν οι παλιές άδειες λειτουργίας των ερασιτεχνικών γηπέδων και να μην εκδίδονται άδειες αγώνων αλλά μόνο να κοινοποιείται στην Αστυνομική Διεύθυνση το πρόγραμμα αυτών.
·         Οι επιτροπές ελέγχου αδειοδότησης των γηπέδων να προβαίνουν σε ελέγχους αμέσως μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων και όχι κατά τη διάρκεια αυτών.

            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !