1 Οκτωβρίου 2014

Θεόδωρος Χατζόγλου: Ο Εθνικός Ευεργέτης της Πιερίας

Γεννημένος το 1915 στη Σαμψούντα του Πόντου από πατέρα που ασχολούνταν στην πατρίδα του με τα καπνά, συνεργαζόμενος με την AMERICAN TOBACCO. Όλη η οικογένεια 3 αδελφές και ο μικρότερος Θόδωρος, -αφού ο μεγάλος Δημοσθένης ακολουθώντας τη μοίρα χιλιάδων Ποντίων χάθηκε από τα χέρια των Τούρκων- έφθασαν στην Ελλάδα πρώτα στην Καβάλα και μετά στην πόλη της Κατερίνης. Ο πατέρας του έφερε από την πατρίδα του τον σπόρο καπνών «Σαμψούς».

Ο Θεόδωρος αφού τελείωσε την Ανωτάτη Εμπορική Αθηνών ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του αρχίζει να ασχολείται με το καπνεμπόριο. Σταματά όμως γιατί εν τω μεταξύ καλείται όπως όλοι οι Έλληνες να υπηρετήσει το στρατό. Η στράτευσή του συμπίπτει με την κήρυξη του πολέμου του ’40. Πολεμάει στον Αλβανικό, γίνεται Έφεδρος Αξιωματικός και επιστρέφει έπειτα από πολλούς αγώνες και κακουχίες το 1949 για να ξαναρχίσει από το μηδέν.

Με τις δικές του δυνάμεις, με πολλή δουλειά παραμερίζοντας την προσωπική του ζωή δημιουργεί το νέο του σπίτι, κτίζοντας δίπλα και την αποθήκη καπνού ενώ αγοράζοντας καπνά από όλη την περιφέρεια Κατερίνης ξεκινάει το καπνεμπόριο δίνοντας δουλειά σε καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες αλλά συγχρόνως ασχολείται και με τα κοινά.

Ο Θεόδωρος Χατζόγλου είναι από τους πρωτοστάτες της συγχώνευσης των δύο μεγάλων ομάδων της Κατερίνης από την οποία προέκυψε ο Πιερικός το 1961. Μάλιστα, το 1962 αναλαμβάνει Πρόεδρος της ομάδας, θέση που διατηρεί μέχρι το 1967, χρόνια που η πιερική ομάδα μεγαλούργησε.

Δυστυχώς στην ακμή της δημιουργίας του σε ηλικία 64 χρόνων, τον βρίσκει ο καρκίνος των πνευμόνων και σε 6 μήνες φεύγει από τη ζωή, προλαβαίνοντας ωστόσο να δείξει την αγάπη του στην Κατερίνη και τους συντοπίτες του. Κληροδοτεί στη Νομαρχία Πιερίας το σπίτι του και το καπνεργοστάσιό του, όπου εκεί δημιουργήθηκε το γνωστό σε όλους μας ΄΄ΧΑΤΖΟΓΛΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ΄΄.


Ο Θόδωρος Χατζόγλου υπήρξε ένας ενεργός πολίτης της εποχής του, ένας γενναιόδωρος εργοδότης, ένα άξιο παιδί του Πόντου, ένας μεγάλος πατριώτης και Πιεριεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !