3 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση Η. Διώτη για την αστυνόμευση σε ημιαστικές & αγροτικές περιοχές της ΠΕ Λάρισας

Το θέμα της ελλιπούς αστυνόμευσης ημιαστικών και αγροτικών περιοχών της ΠΕ Λάρισας, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, φέρνει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ζητώντας παράλληλα να μην καταργηθεί κανένα ΑΤ στο νομό.

Όπως τονίζει, «ενώ το κέντρο της Αθήνας μετά το 2010, με την παραμικρή αιτία κι αφορμή, μετατρέπεται σε φρούριο και εκατοντάδες άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας ξεχύνονται στους δρόμους, υπηρετώντας την καταστολή, ολόκληρες ημιαστικές και αγροτικές περιοχές ανά την Ελλάδα έχουν υποστελεχωμένα Αστυνομικά Τμήματα.
Μία από τις περιοχές που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα αστυνόμευσης είναι ο ευρύτερος Δήμος Τυρνάβου, όπου ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αναφερθεί σωρεία περιστατικών ληστειών, κλοπών χαλκού κι εξαρτημάτων αρδευτικών δικτύων και, εσχάτως, ζωοκλοπών».
Αναφερόμενη διεξοδικά στα κρούσματα, η βουλευτίνα τονίζει ότι «φαινόμενα έξαρσης της εγκληματικότητας έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους περιφερειακούς Δήμους της ΠΕ Λάρισας (Κιλελέρ, Τεμπών, Ελασσόνας κ.α.), χωρίς κι εκεί να μπορέσει η Αστυνομία να ανταποκριθεί, λόγω ένδειας μέσων και προσωπικού. Ταυτόχρονα, έχουν κυκλοφορήσει εσχάτως φήμες ότι υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός να κλείσουν διάφορα περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα –όπως επί παραδείγματι αυτό στο Λιβάδι Ελασσόνας».
Σημειώνοντας ότι «ο ρόλος της Αστυνομίας δεν είναι να προπηλακίζει τους πολίτες, αλλά αντίθετα να προστατεύει τους ίδιους και τις περιουσίες τους», η Η. Διώτη έθεσε προς τον Υπουργό τα ακόλουθα ερωτήματα: «Ποιά μέτρα σχεδιάζει να λάβει, ώστε να αυξηθεί η φύλαξη των περιουσιών των κατοίκων και διασφαλιστούν τα περιουσιακά στοιχεία στα κτήματα και τις εκμεταλλεύσεις των αγροτοκτηνοτρόφων; Σκοπεύει να εφοδιάσει τα Αστυνομικά Τμήματα της ΠΕ Λάρισας που παρουσιάζουν ελλείψεις, με περισσότερα μέσα, οχήματα και προσωπικό, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της αστυνόμευσης; Ποιά μέτρα και δράσεις περιλαμβάνει το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ΠΕ Λάρισας και ποιά είναι τα –μέχρι σήμερα- αποτελέσματα από την εφαρμογή του; Δεσμεύεται ότι δε θα υπάρξουν καταργήσεις περιφερειακών Αστυνομικών Τμημάτων στην επικράτεια της ΠΕ Λάρισας, δεδομένου ότι οι ανάγκες αστυνόμευσης ειδικά απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών είναι μεγάλες;».

Ολόκληρη η ερώτηση, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, είναι η ακόλουθη:

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Αστυνόμευση ημιαστικών και αγροτικών περιοχών της ΠΕ Λάρισας

Ενώ το κέντρο της Αθήνας μετά το 2010, με την παραμικρή αιτία κι αφορμή, μετατρέπεται σε φρούριο και εκατοντάδες άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας ξεχύνονται στους δρόμους, υπηρετώντας την καταστολή, ολόκληρες ημιαστικές και αγροτικές περιοχές ανά την Ελλάδα έχουν υποστελεχωμένα Αστυνομικά Τμήματα.
Μία από τις περιοχές που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα αστυνόμευσης είναι ο ευρύτερος Δήμος Τυρνάβου, όπου ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αναφερθεί σωρεία περιστατικών ληστειών, κλοπών χαλκού κι εξαρτημάτων αρδευτικών δικτύων και, εσχάτως, ζωοκλοπών.
Μόνο στο τελευταίο διάστημα, στην περιοχή του Αμπελώνα ζωοκλέφτες οι οποίοι μέχρι στιγμής αναζητούνται, έχουν χτυπήσει περισσότερα από 15 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (μαντριά) και έχουν κλέψει πάνω από 100 – 120 ζώα, προκαλώντας ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ.
Εκτός αυτού του τελευταίου περιστατικού, ιδιαίτερα συχνά είναι τα εκτεταμένα κρούσματα κλοπών σε εξαρτήματα του δικτύου άρδευσης (υπόγειων και επίγειων, όπως οι μπρούτζινες βάνες, σωλήνες, μετρητές νερού κοκ), αλλά και φθορών σε γεωτρήσεις, προκειμένου μέσω της αφαίρεσης μετασχηματιστών της ΔΕΗ, να πάρουν τον πολύτιμο χαλκό.
Για το θέμα της ελλιπέστατης αστυνόμευσης του Δήμου Τυρνάβου έχουν επανειλημμένα εδώ και χρόνια προβεί σε διαμαρτυρίες και διαβήματα οι Δημοτικές Αρχές, αγροτικοί σύλλογοι, οι οικείοι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων αλλά και κάτοικοι, ζητώντας την ενίσχυση του ΑΤ σε προσωπικό και μέσα, λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις κατοικημένες αλλά και στις αγροτικές περιοχές του Δήμου.

Φαινόμενα όμως έξαρσης της εγκληματικότητας έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους περιφερειακούς Δήμους της ΠΕ Λάρισας (Κιλελέρ, Τεμπών, Ελασσόνας κ.α.), χωρίς κι εκεί να μπορέσει η Αστυνομία να ανταποκριθεί, λόγω ένδειας μέσων και προσωπικού. Ταυτόχρονα, έχουν κυκλοφορήσει εσχάτως φήμες ότι υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός να κλείσουν διάφορα περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα –όπως επί παραδείγματι αυτό στο Λιβάδι Ελασσόνας.

Επειδή ο ρόλος της Αστυνομίας δεν είναι να προπηλακίζει τους πολίτες, αλλά αντίθετα να προστατεύει τους ίδιους και τις περιουσίες τους.
Επειδή η ανάγκη αστυνόμευσης, ειδικά σε μία περιοχή όπως είναι ο Τύρναβος, όπου οι οδοί και οι κατευθύνσεις διαφυγής των δραστών περισσεύουν, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.
Επειδή το πρόβλημα ελλιπούς αστυνόμευσης των περιφερειακών Δήμων της ΠΕ Λάρισας και οι ελλείψεις των οικείων ΑΤ σε μέσα και προσωπικό είναι γνωστά στο Υπουργείο.
Επειδή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη είχε αναφερθεί (18.09.2013) στην ύπαρξη και εφαρμογή Ειδικών Επιχειρησιακών Σχεδίων Δράσης στην ΠΕ Λάρισας «για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, των ληστειών, των κλοπών-διαρρήξεων και των κλοπών αγροτικών μηχανημάτων-προϊόντων».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:   

1.      Ποιά μέτρα σχεδιάζει να λάβει, ώστε να αυξηθεί η φύλαξη των περιουσιών των κατοίκων και διασφαλιστούν τα περιουσιακά στοιχεία στα κτήματα και τις εκμεταλλεύσεις των αγροτοκτηνοτρόφων;

2.      Σκοπεύει να εφοδιάσει το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου, καθώς και όσα άλλα ΑΤ παρουσιάζουν ελλείψεις, με περισσότερα μέσα, οχήματα και προσωπικό, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της αστυνόμευσης;

3.      Ποιά μέτρα και δράσεις περιλαμβάνει το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ΠΕ Λάρισας και ποιά είναι τα –μέχρι σήμερα- αποτελέσματα από την εφαρμογή του;

4.      Δεσμεύεται ότι δε θα υπάρξουν καταργήσεις περιφερειακών Αστυνομικών Τμημάτων στην επικράτεια της ΠΕ Λάρισας, δεδομένου ότι οι ανάγκες αστυνόμευσης ειδικά απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών είναι μεγάλες;Η ερωτώσα βουλευτίνα

Ηρώ Διώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !