4 Δεκεμβρίου 2014

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 35 “ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ” ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Μεταξύ των 35 “Ανθεκτικών Πόλεων” για το έτος 2014 συμπεριλήφθηκε η Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει στο Δίκτυο των “100 Resilient Cities” (“100 RC”) που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Rockefeller, όπως ανακοινώθηκε στην ειδική εκδήλωση Urban Resilient Summit, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, με συνδιοργανωτή το  έγκυρο περιοδικό “Economist”.

Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη στους κόλπους ενός αναπτυσσόμενου δικτύου αστικών κέντρων, καλύτερα προετοιμασμένων να αντεπεξέλθουν στις κοινωνικές, οικονομικές ανάγκες και φυσικές καταστροφές – όλα προκλήσεις του 21ου αιώνα – και έρχεται ως αποτέλεσμα της σχετικής υποψηφιότητας που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης δια της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε.
Επισημαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις επτά μόνον ευρωπαϊκές πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λίστα, μαζί με την Αθήνα, αλλά και το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, τη Λισσαβόνα και το Βελιγράδι. Οι 35 πόλεις επιλέχθηκαν μεταξύ 330 αιτούμενων πόλεων από ολόκληρο τον κόσμο.
“Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική διάκριση της Θεσσαλονίκης, η οποία θα της δώσει τη δυνατότητα, όχι απλώς να δικτυωθεί με ευρύ φάσμα πόλεων του πλανήτη, όχι μόνον να διδαχτεί από το καλό παράδειγμα άλλων πόλεων, αλλά και να αποτελέσει η ίδια παράδειγμα καλής πρακτικής για τις πόλεις του κόσμου” δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και συμπλήρωσε: “Η Θεσσαλονίκη συμπεριλήφθηκε στις 35 ανθεκτικές πόλεις για το 2014, ανάμεσα σε 330 πόλεις από όλο τον κόσμο, που υπέβαλλαν αιτήσεις. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και θα εργαστούμε συστηματικά και με υπευθυνότητα, ώστε να επιβεβαιώσουμε τη δίκαιη αυτή επιλογή, προς όφελος της πόλης”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε., Σπύρος Πέγκας, τονίζει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη συνηγορεί υπέρ του εποικοδομητικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι αναπτυξιακές και δημοτικές επιχειρήσεις, στην κατεύθυνση του μητροπολιτικού σχεδιασμού και αναφέρει χαρακτηριστικά: ”Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχουν να αντιμετωπίσουν την αρνητική στάση της κεντρικής κυβέρνησης, που προσανατολίζεται στην αποδυνάμωση αντί της εξυγίανσης και της ενίσχυσης των δημοτικών επιχειρήσεων”.
"Τα μέλη του δικτύου των 100 Resilient Cities πρωτοπορούν παγκοσμίως, δείχνοντας ότι το ‘χτίσιμο’ αστικής ανθεκτικότητας σε κάθε είδους πόλη δεν είναι απλώς εφικτό, αλλά και επιτακτική ανάγκη”, δήλωσε η Δρ. Judith Rodin, πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller. “Χτίζοντας την ανθεκτικότητά τους, οι πόλεις μαθαίνουν όχι μόνο να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τις άσχημες περιόδους, αλλά επίσης ότι η ζωή είναι καλύτερη σε περιόδους ευημερίας, ειδικά για τους φτωχούς και τους αδύναμους” τόνισε η κυρία Rodin.
“Καλωσορίζουμε τη Θεσσαλονίκη στις ‘100 Ανθεκτικές Πόλεις’. Επιλέξαμε την πόλη σας χάρη στη δέσμευση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας καθώς και για την καινοτόμο και ενεργητική προσέγγιση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε”, δήλωσε ο Michael Berkowitz, πρόεδρος των “100 Resilient Cities”.

Οι 35 πόλεις που ανακοινώθηκαν, μεταξύ των 330 που έθεσαν υποψηφιότητα, είναι οι εξής :
Accra, Ghana
Deyang, China
San Juan, Puerto Rico, USA
Amman, Jordan
Enugu, Nigeria
Santa Fe, Argentina
Arusha, Tanzania
Huangshi, China
Santiago de los Caballeros, Dominican Republic
Athens, Greece
Juarez, Mexico
Santiago (Metropolitan Region), Chile
Barcelona, Spain
Kigali, Rwanda
Singapore, Singapore
Belgrade, Serbia
Lisbon, Portugal
St. Louis, Missouri, USA
Bangalore, India
London, England
Sydney, Australia
Boston, Massachusetts, USA
Milan, Italy
Thessaloniki, Greece
Calí, Colombia
Montreal, Canada
Toyama, Japan
Chennai, India
Paris, France
Tulsa, Oklahoma, USA
Chicago, Illinois, USA
Phnom Penh, Cambodia
Wellington City, New Zealand
Dallas, Texas, USA
Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα πόλεων, το οποίο και θα συμμετάσχει μαζί με τις 32 νικήτριες πόλεις του περσινού «100 Resilient Cities Challenge», σχηματίζοντας το δίκτυο των “100 RC”.
Οι «100 Resilient Cities» (www.resilientcities.org) αποτελούν πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller (www.rockefellerfoundation.org) το οποίο και υποστηρίζει οικονομικά το δίκτυο, ενώ διοικείται σαν ένα χορηγούμενο έργο από τους Rockefeller Philanthropy Advisors (www.rockpa.org), έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει διακυβέρνηση και υπηρεσιακή υποδομή στα έργα που χορηγεί.
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η αλληλοϋποστήριξη όλων των πόλεων που έχουν επιλεγεί, προς την εξεύρεση βιώσιμων και ρεαλιστικών λύσεων σε μία ευρεία γκάμα προβλημάτων, από τις φυσικές καταστροφές έως και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η επιλογή των πόλεων έγινε μετά από την εισήγηση ενός διεθνούς πάνελ διακεκριμένων κριτών, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων του πρώην Προέδρου της Κόστα Ρίκα, Jose Maria Figueres Olsen, του Δρ. Donald Kaberuka, Προέδρου της African Development Bank, του Δρ. Isher Ahluwali, Προέδρου του “Board of Governors” στο Ινδικό Συμβούλιο για την Έρευνα στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και την Πρόεδρο και CEO της Asia Society, Josette Sheeran.

Για την επιτυχία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε., ο Γιάννης Μπουτάρης θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην επερχόμενη συνεδρίαση του Σώματος, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !