10 Απριλίου 2023

Επικίνδυνο το κτίριο που στεγάζει το 2ο και 5ο ΓΕΛ Κατερίνης




«Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των 2ου και 5ου ΓΕΛ Κατερίνης είναι αγανακτισμένοι καθώς υπάρχει σοβαρό και χρόνιο κτιριακό πρόβλημα», αναφέρουν σε κείμενο ερώτησής τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι φέρνουν το ζήτημα στη Βουλή, με αφορμή και σχετική έκθεση που έχει συνταχθεί από υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν: Στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Κατερίνης στεγάζονται το 2ο & το 5ο ΓΕΛ, καθώς και το εσπερινό ΙΕΚ Κατερίνης. Το συγκρότημα χτίστηκε την δεκαετία του ’80 και από τότε λειτουργεί αδιάλειπτα, χωρίς έκτοτε να έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης του.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στη στέγη του κτιρίου, από την οποία όταν βρέχει στάζουν ή και τρέχουν ανεξέλεγκτα όμβρια ύδατα, εξαιτίας της μη συντήρησης και της παλαιότητας της. Ως αποτέλεσμα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές και συνεχίζουν να προκαλούνται, όπως η διάβρωση επιχρισμάτων και χρωματισμών, η συσσώρευση μούχλας ακόμα και φθορές στο ηλεκτρολογικό δίκτυο.

Τα παραπάνω είναι στοιχεία που καθιστούν το κτίριο όχι απλά ακατάλληλο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά ακόμα και επικίνδυνο, με τους χώρους όπως τα κεντρικά κτήρια, το γυμναστήριο, πολιτιστικές αίθουσες, εργαστήρια κ.α. να χρειάζονται άμεση επιδιόρθωση, καθώς δεν χρησιμοποιούνται μόνο από αυτούς αλλά και από φορείς της Κατερίνης, ενώ πραγματοποιούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η σοβαρότητα της κατάστασης και η επικινδυνότητα του σχολικού κτηρίου αποτυπώνεται και σε πρόσφατη Έκθεση Αυτοψίας Επικινδύνου Κτίσματος (36456/22-2.3.2023), που διενήργησε η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κατερίνης, μετά από το αρ. πρωτ. 36456/3-11-2022 έγγραφο του Πταισματοδικείου Πιερίας σχετικά με την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Συγκεκριμένα στην Έκθεση της Αυτοψίας τονίζεται, ότι:

«…..Κύριο εύρημα της αυτοψίας αποτελεί η ύπαρξη υγρασίας σχεδόν σε όλους τους χώρους που είτε γειτνιάζουν με την περίμετρο του κτηρίου είτε εφάπτονται στους αντισεισμικούς αρμούς, με έκδηλη την αποσάθρωση των επιχρισμάτων και την ανάπτυξη μυκήτων (μούχλα).

Σημειακά υπάρχει ροή όμβριων υδάτων εντός του κτηρίου τα οποία βρίσκουν δίοδο είτε από τους αρμούς των κτηριακών τμημάτων είτε από τα κουφώματα των ανοιγμάτων είτε ακόμη και από το σώμα της πλάκας οροφής ακολουθώντας τις οδεύσεις των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και καταλήγουν στα φωτιστικά οροφής.

Από την εισροή υδάτων εντός του κτηρίου υπάρχει συγκέντρωση όμβριων υδάτων σε σημεία του δαπέδου που αφενός έχουν προκαλέσει φθορές σε αυτό (αποκόλληση πλακιδίων) αφετέρου δημιουργούν συνθήκες κινδύνου στην κίνηση των χρηστών.

Η ύπαρξη υγρασίας στο κέλυφος του κτηρίου έχει επιφέρει σημειακά φθορές και σε δομικά στοιχεία του φέροντος οργανισμού με σημάδια αποσάθρωσης της επικάλυψης των οπλισμών και την περεταίρω οξείδωσης αυτών.

Στον υπόγειο χώρο που βρίσκεται κάτω από την αίθουσα του κυλικείου και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική πλευρά αυτού υπάρχει έντονη εισροή υδάτων από την οροφή και τα περιμετρικά τοιχία του προκαλώντας έντονη διάβρωση του σκυροδέματος και οξείδωση των οπλισμών τους.

Στον περιβάλλοντα χώρο παρατηρούνται παραμορφώσεις του δαπέδου οι οποίες παραπέμπουν σε καθιζήσεις του εδάφους περιμετρικά του κτηρίου και που πιθανά αποτελούν και την αιτία εμφάνισης οριζόντιων ρωγμών σε σημεία της περιμετρικής τοιχοποιίας του κτηρίου.»

Ενώ καταλήγει, ότι:

«Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα ευρήματα τον εν λόγω κτήριο κρίνεται επικίνδυνο από άποψη δομική και στατική, από άποψη υγιεινής και από άποψη κυκλοφορίας στο εσωτερικό των χώρων συνάθροισης.»

Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κατερίνης με επιστολή του (Αρ. Πρωτ. 6915-/06/03/2023) προς την Υπουργό Παιδείας, αφενός παραδέχεται την αποσπασματική έως και σήμερα αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης του σχολείου αναφέροντας ότι «…η υπηρεσία μας κατ’ επανάληψη εκτέλεσε εργασίες συντήρησης στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα που αφορούσαν αποκατάσταση επιφανειακών εργασιών (καθαίρεση και ανακατασκευή επιχρισμάτων, ελαιοχρωματισμών κλπ)». Αφετέρου, κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης από την προαναφερόμενη Έκθεση Αυτοψίας Επικινδύνου Κτίσματος (36456/22-2.3.2023), που διενήργησε η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κατερίνης, προτείνει «Υπό αυτές τις συνθήκες, κατόπιν των ανωτέρω, κρίνεται αναγκαία η άμεση διακοπή λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος».

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το σοβαρό αυτό ζήτημα και στη Βουλή με σχετικές Ερωτήσεις (3938/15.3.2022, 580/28.3.2022, 7600/22.9.2022), δίχως δυστυχώς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη, παρά την βεβαιότητα που εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών τον Απρίλιο του 2022 ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί άμεσα. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν φτάσει στο σημείο να ζουν με το φόβο ενός σοβαρού ατυχήματος.

Η παραπάνω κατάσταση είναι ακόμα ένα αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, των ελάχιστων κονδυλίων για ανέγερση και συντήρηση σχολείων, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που πιστά ακολούθησαν όλες οι μέχρι και σήμερα κυβερνήσεις κάνοντας την Παιδεία ολοένα και πιο ταξική, ένα εμπόρευμα που πληρώνει αδρά η λαϊκή οικογένεια. Ευθύνες βέβαια έχουν διαχρονικά και οι Διοικήσεις του Δήμου Κατερίνης που επέτρεψαν να φθάσει σε αυτή την κατάσταση το σχολικό κτίριο. Είναι η πολιτική που βλέπει σαν κόστος την ανάγκη για σύγχρονη, ασφαλή, επαρκή σχολική στέγη.

Είναι απαράδεκτο οι μαθητές που φοιτούν στο 2ο & 5ο ΓΕΛ Κατερίνης και οι εκπαιδευτικοί τους να κάνουν μάθημα σε τέτοιες επικίνδυνες και ανεπίτρεπτες συνθήκες.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η επισκευή-συντήρηση του σχολικού κτιρίου, σύμφωνα και με την προαναφερόμενη Έκθεση Αυτοψίας Επικινδύνου Κτίσματος της ΥΔΟΜ Δήμου Κατερίνης, για την ασφαλή και αξιοπρεπή λειτουργία του για τους μαθητές και για τους καθηγητές.


eptanews


Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !