29 Μαρτίου 2016

Eνας Στους Δέκα Ελληνες Ψάχνει Δουλειά Στο Εξωτερικό



Καριέρα στο εξωτερικό ονειρεύεται ένας στους δέκα Ελληνες, ενώ πάνω από 230.000 νέοι εξήλθαν μόνιμα από τη χώρα την περίοδο 2008-2013 συνιστώντας τη γενιά που επηρεάστηκε περισσότερο από την κρίση, γνωστή ως «generation G» (young, talented and Greek).Οι συνθήκες κρίσης στη χώρα
δυσκολεύουν το 33% των Ελλήνων στην εξεύρεση εργασίας εντός συνόρων, ενώ το εξωτερικό προβάλλει ως δελεαστική επιλογή σε επίπεδο πακέτου αποδοχών και καλύτερων συνθηκών εργασίας και εξέλιξης. Σύμφωνα με έρευνα της Adecco Ελλάδας με τίτλο «Η απασχολησιμότητα στην Ελλάδα», εκείνοι που αναζητούν εργασία εκτός είναι κυρίως οι άνδρες (17%) και οι Θεσσαλονικείς (15%). Εντυπωσιακό είναι ότι το 18% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση καθώς και το 16% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα ενδιαφέρονται επίσης να μετακινηθούν, δύο κατηγορίες που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα «βολεμένοι».
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι 28% και για τους ελεύθερους επαγγελματίες 27%.
Παράλληλα, οι μισοί περίπου εργαζόμενοι δήλωσαν ότι τα προσόντα και οι ικανότητες που διαθέτουν ανταποκρίνονται σε υψηλότερη θέση από αυτήν που κατέχουν σήμερα. «Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα ενέχει πολλές προκλήσεις για τους εργαζομένους και τους υποψηφίους που αναζητούν εργασία και απαιτεί νέες δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες θα πρέπει να καλλιεργούν, ώστε να τονώνουν την απασχολησιμότητά τους στο απαιτητικό αυτό περιβάλλον», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Adecco Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μυλωνάς.
Σαμπίνα Ανδρέα Αλλεν
Εδώ δεν μπορώ να κάνω την καριέρα που ονειρεύομαι
Μαρία Καμπέρου
Αρκετοί νέοι άνθρωποι αισθάνονται πως οι επαγ­γελμα­τικές ευκαι­ρίες στο εξωτερικό είναι πιο αντιπροσωπευτικές του κόπου που έχουν καταβάλει.
Μαρία Καμπέρου  Αρκετοί νέοι άνθρωποι αισθάνονται πως οι επαγ­γελμα­τικές ευκαι­ρίες στο εξωτερικό είναι πιο αντιπροσωπευτικές του κόπου που έχουν καταβάλει.
Ονειρό της να γίνει performer και να εξελιχθεί σε επαγγελματία χορεύτρια. Επιθυμία της να ασχοληθεί με το χοροθέατρο, το μιούζικαλ, την υποκριτική σε κινηματογράφο και θέατρο και με το τραγούδι. Η Σαμπίνα Ανδρέα Αλλεν, 19 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη, βλέπει το μέλλον της εκτός Ελλάδας. Ελληνοαμερικανίδα, δευτεροετής στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έχει στο DNA της την περιπέτεια.
«Θα ήθελα να δοκιμάσω μια δουλειά στο εξωτερικό, γιατί μου είναι ευχάριστο να δουλεύω με άτομα από άλλες εθνικότητες, αλλά και γιατί οι μισθοί θα είναι πιθανότατα υψηλότεροι», τονίζει, εξηγώντας πόσο θετικά λειτουργεί για την ίδια η εργασία της σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και η επικοινωνία με άτομα από άλλες εθνικότητες που έχουν εντελώς διαφορετικές εμπειρίες. «Θα μου άρεσε να εργάζομαι σε ξένη χώρα γιατί θα ένιωθα ότι ξεφεύγω από τη ρουτίνα, ότι κάνω κάτι διαφορετικό. Σκέφτομαι μάλιστα να μετακομίσω μόνιμα, όταν τελειώσω το πρώτο μου πτυχίο και προσπαθώ να εξοικειώνομαι ήδη με την ιδέα».
Γνωρίζει τι θέλει να κάνει στη ζωή της και ξέρει πως εδώ στην Ελλάδα είναι κάπως δύσκολο να το πετύχει. «Ασχολούμαι με τον χορό, το θέατρο και τη μουσική. Ελπίζω να ασχοληθώ με το μιούζικαλ κάποια στιγμή, όμως στην Ελλάδα αυτό είναι δύσκολο, να πάρω δηλαδή τις απαραίτητες γνώσεις και να εξειδικευτώ σε αυτό. Εδώ, κυριαρχεί ακόμη στο εκπαιδευτικό κομμάτι το μπαλέτο και εγώ ασχολούμαι με το πειραματικό κομμάτι του χορού. Σε αυτό επιθυμώ να εντρυφήσω», τονίζει. «Ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και νομίζω ότι αν θέλω να ολοκληρωθώ σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να φύγω έξω», επισημαίνει.
Μαρία Καμπέρου
Πρώτες μου επιλογές Λονδίνο και Βερολίνο
 
Eνας στους δέκα Ελληνες ψάχνει δουλειά στο εξωτερικό
Μία θέση πρακτικής άσκησης για μερικούς μήνες, η οποία στη συνέχεια να εξελιχθεί σε μόνιμη θέση εργασίας. Αυτό είναι το επικρατέστερο εγγελματικό σενάριο για την 21χρονη Μαρία Καμπέρου, τελειόφοιτη του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Αυτή τη στιγμή αναζητώ εργασία κυρίως στο Λονδίνο και το Βερολίνο, καθώς αποτελούν μεγάλα αστικά κέντρα και πόλεις όπου έχουν έδρα τόσο μεγάλες πολυεθνικές όσο και μικρότερες αλλά καινοτόμες εταιρείες. Δεύτερη επιλογή μου, είναι οι σκανδιναβικές χώρες, όπου έχω μείνει στο παρελθόν, καθώς είχα εκπλαγεί με τον επαγγελματισμό, τις ευνοϊκές συνθήκες εργασίας και την οργάνωση που επικρατεί», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους οι νέοι στρέφονται στο εξωτερικό, η Μαρία υποστηρίζει πως «αρκετοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν λάβει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, αισθάνονται πως οι επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό είναι πιο αντιπροσωπευτικές του κόπου που έχουν καταβάλει. Eτσι, και εγώ νιώθω πως είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να βρω μια εργασία στο εξωτερικό, η οποία θα με ικανοποιεί και ταυτόχρονα θα έχει προοπτικές εξέλιξης».
Oσο για την ελληνική αγορά εργασίας, η Μαρία θεωρεί πως υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. «Πιστεύω πως με τα κατάλληλα εφόδια, επιμονή και καλά οργανωμένη αναζήτηση ένας νέος πτυχιούχος μπορεί να βρει μια ικανοποιητική θέση εργασίας και σιγά σιγά να εξελιχθεί και να χτίσει το μέλλον του».
Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στην Ελλάδα, εάν βρει την ιδανική δουλειά εκτός συνόρων, τη ρωτήσαμε. «Ιδανικά, μετά από μερικά χρόνια θα ήθελα να επιστρέψω, έχοντας αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια που θα μου δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσω μία θέση ανάλογη των προσόντων μου, αλλά μόνο εφόσον πληρούνται κάποιες οικονομικές και επαγγελματικές προϋποθέσεις», τονίζει.
Αγγελική Μαρίνου
amarinou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !