31 Δεκεμβρίου 2014

Ανεμοστρόβιλος διέλυσε τάφους στην Αμαλιάδα (Εικόνες)

Σοβαρές ζημιές προξένησε χθες τα ξημερώματα το «κύμα» κακοκαιρίας που έπληξε κυρίως την Αμαλιάδα και την Κουρούτα, όπου οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, δεν άφησε τίποτα όρθιο. Πολλού μιλούν ότι επρόκειτο για ανεμοστρόβιλο, αφού
ξεριζώθηκαν δεκάδες δέντρα, τα οποία προκάλεσαν αρκετές ζημιές. Αποκαρδιωτικές ήταν οι εικόνες στο κοιμητήριο της Φραγκαβίλλας, όπου ένα μεγάλο δέντρο ξεριζώθηκε και κατέστρεψε τρεις τάφους, ενώ άλλα δέντρα και κλαριά προξένησαν μικρότερης έκτασης ζημιές σε άλλους τάφους. Εικόνες καταστροφής στον χώρο του Δημοτικού Κάμπινγκ Κουρούτας. Σκεπές και στέγαστρα από τις εγκαταστάσεις είτε είχαν διαλυθεί είτε είχαν… «πετάξει» σε άλλα σημεία, τουλάχιστον 30 δέντρα έσπασαν και ο χώρος βρίσκονταν σε κατάσταση σαν να είχε περάσει τσουνάμι! Ζημιές προκλήθηκαν και στο Δημοτικό Στάδιο Αμαλιάδας, όπου εκτός από σπασμένα δέντρα, προκλήθηκε ζημιά και στην μάντρα της μιας πλευράς. Δέντρα κατέπεσαν και στην περιοχή του νοσοκομείου, ενώ πολλές καμινάδες σε κατοικίες έσπασαν.
zimies am 2
Θλίψη στο κοιμητήριο…
Σημαντικές ζημιές προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος στο κοιμητήριο της Φραγκαβίλλας. Αυτό διαπίστωσαν συγγενικά πρόσωπα νεκρών, που πήγαν νωρίς το πρωί. Τάφοι σπασμένοι, καντήλια σπασμένα και… εξαφανισμένα από τους δυνατούς ανέμους, ήταν το σκηνικό που προκάλεσε λύπη. Στην βορεινή πλευρά του κοιμητηρίου, οι εικόνες ήταν χειρότερες: ένα τεράστιο δέντρο είχε καταστρέψει και ανοίξει τρεις τάφους και άλλα δέντρα και κλαριά είχαν προκαλέσει ζημιές σε άλλους τάφους.  Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στον τάφο, όπου κατέληξε το τεράστιο δέντρο, επρόκειτο το μεσημέρι να γίνει η ταφή της συζύγου του ανθρώπου που αναπαύεται εκεί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι οικείοι τους, οργισμένοι εξέφρασαν την πρόθεση να υποβάλλουν μήνυση κατά του δήμου για μη συντήρηση του χώρου. Μάλιστα, κι άλλοι συγγενείς έχουν την πρόθεση να προβούν σε μηνύσεις, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για τους τάφους και να μην γίνονται συντηρήσεις.  Στο χώρο από νωρίς το πρωί βρίσκονταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ήλιδας Παναγιώτης Μαυρίκος, ο οποίος συντόνιζε τα συνεργεία για την απομάκρυνση των μεγάλων κορμών και την όσο το δυνατόν έστω και προσωρινή αποκατάσταση των ζημιών. Ο ίδιος επεσήμανε, μιλώντας στην εφ. «Πρωινή» ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και τα προβλήματα πολλά και τα συνεργεία θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια. «Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι δυνατοί άνεμοι είναι πολλά. Ευτυχώς, περιορίζονται σε υλικές ζημιές, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι σοβαρό. Κατανοούμε την λύπη των ανθρώπων που είδαν τους τάφους των συγγενών τους σε αυτή την κατάσταση. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
zimies am 4
zimies am 7 3
«Γης μαδιάμ» το Κάμπινγκ…
Εικόνες καταστροφής και στην περιοχή της Κουρούτας, με επίκεντρο τον χώρο του Δημοτικού Κάμπινγκ και των καταστημάτων που βρίσκονται κοντά σε αυτό. Αν και οι καφετέριες δεν υπέστησαν ζημιές, παρότι δέντρα έσπασαν και κατέπεσαν μπροστά από αυτά, η κατάσταση στο χώρο του κάμπινγκ ήταν απερίγραπτη. Η μανία της φύσης δεν άφησε στην κυριολεξία τίποτα όρθιο, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικιστών Κουρούτας Δημήτρη Γεωργόπουλο, που διαμένει μόνιμα παραπλεύρως του κάμπινγκ, να τονίζει ότι κάτι τέτοιο στην Κουρούτα δεν έχει ξαναζήσει: «Ίσως, πρόκειται για ότι πιο σκληρό έχει δώσει η φύση στην Κουρούτα.  Ήταν περίπου 3 τα ξημερώματα και αυτό που ακούγαμε ήταν απερίγραπτο. Μια βοή και έναν χαλασμό άνευ προηγούμενου. Φοβηθήκαμε πολύ. Το πρωί δυστυχώς αντικρίσαμε την πλήρη καταστροφή στις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ. Ως σύλλογος, επικοινωνήσαμε με την ΕΤΑΔ Α.Ε., που έχει τον έλεγχο του χώρου, για την αντιμετώπιση των ζημιών. Θέλουμε να παρακαλέσουμε θερμά, τους θαμώνες των καφετεριών που παρκάρουν στο παρκινγκ δίπλα από το κάμπινγκ, να μην σταθμεύουν κάτω από τα δέντρα», δήλωσε ο κ. Γεωργόπουλος. Η στέγη του εστιατορίου ξηλώθηκε και βρέθηκε στην πίσω πλευρά του, τα στέγαστρα για τις σκηνές και τα τροχόσπιτα διαλύθηκαν και κατέρρευσαν, οι εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης καταστράφηκαν με τα καλώδια να αιωρούνται και περίπου 30 δέντρα είτε ξεριζώθηκαν είτε έσπασαν. Αυτοψία στον χώρο έκανε το μεσημέρι ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μαυρίκο, τον πρόεδρο της Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων του Δήμου Ηλία Ευσταθόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Ζάρρα. Ήδη, έχει γίνει η καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ώστε να δρομολογηθεί η πλήρης αποκατάστασή τους.
zimies am 8 3
zimies am 10 3

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !