29 Νοεμβρίου 2014

Ναοί και Κειμήλια της Εκκλησιαστικής Συλλογής της Κρανιάς Ολύμπου“

Με μεγάλη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα και στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 η παρουσίαση του επιστημονικού τόμου:“Ναοί και Κειμήλια της Εκκλησιαστικής Συλλογής της Κρανιάς Ολύμπου“ 
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου , ο Δήμος Τεμπών και ο Σύλλογος  Προστασίας και Συντήρησης Κειμηλίων και Μνημείων Κρανιάς Ολύμπου.
Το βιβλίο αποτελεί έκδοση του Συλλόγου Προστασίας και Συντήρησης Κειμηλίων και Μνημείων της Κρανιάς και παρουσιάζει τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς  από την πλούσια  μεταβυζαντινή θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά ενός χωριού που ήκμασε τους τελευταίους αιώνες (16ος -19ος) της τουρκοκρατίας. 
Την εκδήλωση συντόνιζε και παρουσίαζε  ο κ. Κώστας Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου. 
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιστράτηγος κ.Αθανάσιος Μπασλής ,ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κκ Ιγνάτιος , εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος .

Χαιρετισμός Δημάρχου Τεμπών.

Σεβασμιότατε, σεβαστοί Πατέρες, εξαίρετοι προσκεκλημένοι, κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί δημότες, φίλες και φίλοι.

Θα σας καλωσορίσω κι εγώ με την σειρά μου στην σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Προστασίας και συντήρησης κειμηλίων και Μνημείων Κρανιάς σε συνεργασία με την Ι.Μητρόπολη Λάρισας και του Δ.Τεμπών σε μια προσπάθεια του συλλόγου να περισώσει να διαφυλάξει να συντηρήσει, να αναδείξει παλιές εικόνες, βιβλία, λειτουργικά σκεύη από ναούς και ξωκλήσια.

Μια σεμνή και λιτή εκδήλωση που εκπέμπει μια νότα αισιοδοξίας στη σημερινή συγκυρία.
Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, σε δύσκολες εποχές και το χω πεί πολλές φορές για να μείνουμε ζωντανοί να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε θα πρέπει να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας, την πλούσια παράδοση μας και την θρησκευτική κληρονομιά κι αυτό ακριβώς το ρόλο έρχεται να παίξει η σημερινή εκδήλωση.

Σαν Δημοτική αρχή δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα πολιτιστικού και θρησκευτικού περιεχομένου και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καταστήσουμε τον Δ. Τεμπών και Δ.Δ. Κρανιάς ως ένα πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να το πετύχουμε αυτό γιατί ο Δήμος μας παρουσιάζει έντονο Ιστορικό αρχαιολογικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό ενδιαφέρον.
«Καυχιόμαστε για την Κρανιά μας» γράφει στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και πράγματι έτσι είναι!
Καυχιόμαστε για την Κρανιά, για την πλούσια παράδοση της για την δημιουργικότητα των ανθρώπων της.
Ένα τόπο με μακρά ιστορία εχει πληγωθεί πολύ και πολλές φορές. 
Αλλά πάντοτε κατάφερνε να σταθεί στα πόδια της. Είμαστε δίπλα σε κάθε φορέα του Δήμου μας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας. 

Σεβόμαστε την προσπάθεια των ανθρώπων που αναδεικνύουν τον τόπο τους. Αυτή την προσπάθεια ο Δ.Τεμπών την χαιρετά, την επιβραβεύει , τη στηρίζει και την επιδιώκει στο Μέλλον.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της έκδοσης.
Σας ευχαριστώ θερμά που μου δώσατε την δυνατότητα να χαιρετήσω την αποψινή εκδήλωση και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο σας.

    Ακόμη μίλησαν για τον τόμο , ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως .Λαρίσης και Τυρνάβου Αρχιμανδρίτης π.Αχίλλιος Τσούτσουρας και  οι καθηγητές του ΑΠΘ Γλυκερία Χατζούλη, Σουλτάνα Λάμπρου,  Ιωάννης Μπάκας, ο δρ Γιάννης Μπασλής,  πρώην διευθυντής του κολεγίου Αθηνών, η αρχαιολόγος της 7ης ΕΒΑ Ματίνα Παπαναστασούλη και ο αρχιτέκτων του ΕΜΠ Θεοφάνης Καφαντάρης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !