8 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση βουλευτών Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ για το στεφανιογράφο του ΠΓΝ Λάρισας

Στη Βουλή η βλάβη του στεφανιογράφου στο ΠΓΝ Λάρισας

Την επίσπευση των διαδικασιών προμήθειας στεφανιογράφου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αλλά και την άμεση αποκατάσταση της βλάβης του υφιστάμενου μέχρι την αγορά νέου, ζήτησαν με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας οι Θεσσαλοί βουλευτές του
ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, Η. Διώτη, Δ. Γελαλής, Π. Δριτσέλη και Ν. Μιχαλάκης.
Όπως τονίζουν «ο μοναδικός στεφανιογράφος δημόσιου νοσοκομείου της Θεσσαλίας, βρίσκεται από 1η Σεπτεμβρίου 2014 εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης –έχοντας ξεπεράσει τεχνολογικά το όριο ζωής του-, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε ιδιωτικά νοσοκομεία για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές επεμβάσεις, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που δεν αντέχουν τα συρρικνωμένα εισοδήματά τους». Οι βουλευτές σημειώνουν ακόμη ότι «το  έργο για την απόκτηση νέου στεφανιογράφου εντάχθηκε πριν από 2 χρόνια στο ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεδομένης όμως της χρονοβόρας δικαστικής αντιπαράθεσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών που μπλοκάρουν τον διαγωνισμό, θα περάσουν χρόνια για την προμήθειά του». Προσθέτουν δε ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της μεγάλης αναμονής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην τοποθέτηση βηματοδοτών στο ΠΝΛ που είναι και το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο-κέντρο τοποθέτησης βηματοδοτών που εξυπηρετεί τη Θεσσαλία».  
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, κι επισημαίνοντας ότι «η διασφάλιση της ομαλής και επαρκούς λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι βασική υποχρέωση του Κράτους», οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό «τι προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση της βλάβης του σημερινού και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες προμήθειας ενός νέου στεφανιογράφου, καθώς και τί σκοπεύει να πράξει για να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζονται την τοποθέτηση βηματοδότη».

Ολόκληρη η ερώτηση, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, είναι η ακόλουθη:

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2014
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: Σε απόγνωση οι Θεσσαλοί καρδιοπαθείς λόγω βλάβης του στεφανιογράφου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι Θεσσαλοί καρδιοπαθείς από την στιγμή που ο στεφανιογράφος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΝΛ), που είναι ο μοναδικός στεφανιογράφος δημόσιου νοσοκομείου της Θεσσαλίας, βρίσκεται από 1η Σεπτεμβρίου 2014 εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές επεμβάσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η βλάβη αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά βλαβών που μόνο το 2014 είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας ο στεφανιογράφος για 6 μήνες συνολικά.
Σημειώνεται ότι ο στεφανιογράφος έχει ξεπεράσει τεχνολογικά το όριο ζωής του, αφού εγκαταστάθηκε στο ΠΝΛ το 1995 και λειτούργησε για πρώτη φορά μόλις το 2001. Από το 2001 μέχρι σήμερα εξυπηρέτησε 12.000 Θεσσαλούς καρδιοπαθείς, με μέσο όρο 7 στεφανιογραφίες ημερησίως, ενώ από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.950 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Μπορεί μεν το έργο για την απόκτηση νέου στεφανιογράφου να εντάχθηκε πριν από 2 χρόνια στο ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι το ΠΝΛ δεν θα αποκτήσει νέο μηχάνημα προτού περάσουν μερικά χρόνια, δεδομένης της χρονοβόρας δικαστικής αντιπαράθεσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών που μπλοκάρουν τον διαγωνισμό για την προμήθειά του.  
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει, επίσης, λόγω της μεγάλης αναμονής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην τοποθέτηση βηματοδοτών στο ΠΝΛ που είναι και το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο-κέντρο τοποθέτησης βηματοδοτών που εξυπηρετεί τη Θεσσαλία.  
Επειδή η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια ταλαιπωρία στους Θεσσαλούς καρδιοπαθείς, που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις μακρινές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που δεν αντέχουν τα συρρικνωμένα εισοδήματά τους.
Επειδή σήμερα ο στεφανιογράφος του ΠΝΛ είναι ο μοναδικός που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Επειδή η διασφάλιση της ομαλής και επαρκούς λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι βασική υποχρέωση του Κράτους.Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Δεδομένου ότι ο στεφανιογράφος στο ΠΝΛ έχει ξεπεράσει τεχνολογικά το όριο ηλικίας του, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες προμήθειας ενός νέου;
-Επειδή ο στεφανιογράφος του ΠΝΛ είναι μοναδικός και εξυπηρετεί ολόκληρη τη Θεσσαλία, τι προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση της βλάβης του σημερινού μέχρι να γίνει η προμήθεια του νέου στεφανιογραφου;
-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζονται την τοποθέτηση βηματοδότη;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Δημήτρης Γελαλής

Ηρώ Διώτη

Παναγιώτα Δριτσέλη

Νίκος Μιχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !