8 Οκτωβρίου 2014

Αντέχει η Πιερία να χάσει 3 εκατομμύρια ευρώ, αν την «πατήσουμε» με τα ακτινίδια;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΗΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ» ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Κατερίνη, 08-10-2014

Αντέχει η Πιερία να χάσει 3 εκατομμύρια ευρώ, αν την «πατήσουμε» με τα ακτινίδια;
 Ακτινίδια, καπνός, τουρισμός. από τα βασικά προϊόντα που εξάγει η Πιερία και στηρίζει δεκαετίες
τώρα το εισόδημά της. Τι θα γίνει όμως αν το εμπάργκο της Ρωσίας, πυροδοτήσει ενδεχόμενη μείωση των τιμών και στα ακτινίδια της χώρας στερώντας από την τοπική οικονομία περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ; 
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση ακτινιδίων φέτος, τόση που δεν υπάρχει λόγος να μείνουν αδιάθετα ή να μειωθεί η τιμή τους. Το εξωφρενικό βέβαια είναι το ενδεχόμενο οι έμποροι να θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία του ρωσικού εμπάργκο, εκφοβίζοντας για αδιάθετο προϊόν και «χτυπώντας» την τιμή του εκλεκτού και ποιοτικού Πιερικού ακτινιδίου.
Προφανώς πολλοί αγρότες μας, που στην πλειονότητά τους είναι μεμονωμένοι μαχητές, θα υπέκυπταν.με ότι συνεπάγεται για την τοπική μας οικονομία.ΟΜΩΣ μπροστά σ' αυτό το καταστροφικό σενάριο και θέλοντας να προλάβουν ενδεχόμενες τέτοιες ενέργειες, οι τοπικοί αγρότες κινητοποιούνται κάνοντας «μπλόκο» στις όποιες διαθέσεις των μεσολαβητών. Κοντολογίς, «το προλαμβάνει κάλλιο του θεραπεύει».
Δασόπουλος Βασίλης, Παυλίδης Τάσος, Πυργίδης Χρήστος, Σαμψούρης Δημήτρης. Τέσσερεις αγρότες που πρωτοστατούν στην πρωτοβουλία οργάνωσης των ακτινιδιοπαραγωγών ανά το νομό, προσπαθώντας να προλάβουν αρνητικές καταστάσεις.
 «Είμαστε 3.500 παραγωγοί ακτινιδίων εδώ στην Πιερία και παράγουμε το 40% της εγχώριας αγοράς, δηλαδή  περίπου 60 χιλιάδες τόνους  ακτινιδίων, αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί, αν μειωθεί έστω και κατά 5 λεπτά το κιλό η πώληση των ακτινιδίων μας; Μιλάμε για περίπου 3 εκατομμύρια μείωση στον τζίρο της Πιερίας, οπότε αυτό θα δημιουργήσει αλυσιδωτή αντίδραση σε όλο το νομό, αυτά τα χρήματα θα τα στερηθούν τα καταστήματα της πόλης μας», τονίζει με εμφανή τα σημάδια της ανησυχίας του ο Βασίλης, 29 ετών, νέος αγρότης που πίστεψε ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην αγροτική παραγωγή και αφιέρωσε τη ζωή του στη γη.
Η βασική ποικιλία των ακτινιδίων, η Hayward, που αποτελεί το 95% της τοπικής παραγωγής, θα ξεκινήσει να συλλέγεται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Οι ακτινιδιοπαραγωγοί οργανώνονται ανά το νομό ώστε «να προλάβουμε το κακό. Είδαμε τι έγινε με τους ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας το καλοκαίρι. Είμαστε 650 παραγωγοί ακτινιδίου, συγκεντρωνόμαστε σε διάφορες περιοχές του νομού και οργανωνόμαστε ώστε να αμυνθούμε μαζικά. Έχουμε ένα ψήφισμα με τις προτάσεις μας και ζητούμε να συναντηθούμε με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πολιτικά κόμματα αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης», σημειώνει ο Τάσος.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις από την Ε.Ε., θα διατεθούν 120 εκ. ευρώ σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα για σταφύλι, δαμάσκηνο και ακτινίδιο. Μάλιστα, η ΕΕ αποζημιώνει μόνο μέχρι 28 χιλιάδες τόνους, όταν μόνον η παραγωγή ακτινιδίων στο νομό ξεπερνά τις 60 χιλιάδες τόνους. «Μιλάμε για κοινωνική μέριμνα ψίχουλων. Γι' αυτό ζητάμε: να βρεθεί διπλωματική λύση με τη Ρωσία ώστε να σταματήσει το εμπάργκο, να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί από την ΕΕ σε περίπτωση οικονομικής ζημίας, να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις όσων παραγωγών θίγονται από το εμπάργκο και να γίνει έγκαιρη καταγραφή των ακτινιδίων από τις κρατικές υπηρεσίες», υπογραμμίζει ο Δημήτρης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !