8 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση Κώστα Κουκοδήμου για τις Κεραίες Κινητής στην Πιερία

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου
Προς:
1.Υπουργείο Ανάπτυξης
2.Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
3.Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων


ΘΕΜΑ: ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Η ανάγκη των εταιριών να πετύχουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ιντερνέτ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των κεραιών, πολλές από τις οποίες λειτουργούν παράνομα.
Οι ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν πλέον χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «πιθανά καρκινογόνες».
Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο οι πολίτες εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας και στην Πιερία όπου γίνομαι δέκτης έντονων παραπόνων, εγκαθίστανται κεραίες κινητής τηλεφωνίας τόσο στον αστικό ιστό της πόλης όσο και σε αγροτεμάχια, οικόπεδα, εκτός αστικού ιστού.
Να σημειωθεί ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνει σε έκθεσή του πως τόσο στο διεθνές, όσο και στο κοινοτικό δίκαιο περιβάλλοντος, αναγνωρίζεται η υποχρέωση λήψης μέτρων προφύλαξης για την αποτροπή του αβέβαιου μεν, αλλά πιθανού και ενδεχόμενου κινδύνου.
Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας   στη χώρα μας υπάρχουν όρια για την έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τα όρια αυτά βασίστηκαν σε σχετική Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα τα Ελληνικά όρια είναι αυστηρότερα σε σχέση με τα οριζόμενα στην προαναφερθείσα Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόβλημα που προκύπτει όμως είναι ποιος ελέγχει και πόσο συχνά την εκπομπή και την υπέρβαση των ορίων αυτών;

Τα ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα είναι πολλά.
-Πόσες εγκεκριμένες άδειες εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν στην Πιερία; και τι δυναμικότητας 
-Έχει η αρμόδια υπηρεσία χαρτογράφηση των εγκατεστημένων νομίμως κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Ν.Πιερίας;
-Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διαπιστωθούν οι νόμιμα αδειοδοτημένες κεραίες, αλλά και κατά πόσο πληρούνται οι όροι ασφαλείας που θέτει το νομικό πλαίσιο;
-Υπάρχουν περιορισμοί ως προς την απόσταση των κεραιών μεταξύ τους;
-Πόσες παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί στην περιοχή της Πιερίας; Έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα;
-Ποια είναι η συχνότητα ελέγχων μέτρησης της ακτινοβολίας ;
 
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Παρακαλω, όπως καταθέσετε τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΕΑΕ), για να εξακριβωθούν οι νόμιμα αδειοδοτημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές αυτών, καθώς και το κατά πόσο πληρούνται οι όροι ασφαλείας που προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Ο Ερωτών και Αιτών
Κωνσταντίνος Γ.Κουκοδήμος
Βουλευτής Ν.Πιερίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !