11 Οκτωβρίου 2014

H Ελλάδα πουλά F-16 στη Βουλγαρία

Την πώληση μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τη Βουλγαρία, ενώ το κενό θα καλυφθεί αποκτώντας ισάριθμα αεροσκάφη, ίδιου τύπου, από τις ΗΠΑ, μέσω leasing.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Βουλγαρία τον περασμένο Φεβρουάριο να αναβαθμίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ζητώντας την αγορά μαχητικών αεροσκαφών δυτικού τύπου, καθώς η Σόφια διαθέτει μόνο Mig-21 ηλικίας άνω των 30 ετών.
Η πρώτη προσέγγιση με την Ελλάδα έγινε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ανγκελ Ναϊντένοφ, το Μάρτιο. Στη συνέχεια, εκπονήθηκε η ελληνική στρατηγική για το θέμα. Ετσι, προτάθηκε στους Αμερικάνους να μας νοικιάσουν με leasing ισάριθμα αεροσκάφη με αυτά που θα πουλήσουμε στους Βούλγαρους (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 6 έως 8 F-16). Η κυβέρνηση επέμεινε τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών να τις αναλάβει η ΕΑΒ, ώστε να αναβαθμίσει τον ρόλο της σε επισκευαστικό hub για αερoσκάφη τύπου F-16 στη Βαλκανική.
Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βούλγαροι βλέπουν θετικά τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη ένσταση προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία, που θα ήθελε τα αεροσκάφη που θα νοικιαστούν να είναι τουλάχιστον Block 52.
Ωστόσο, το αίτημα προσκρούει στην άρνηση των Αμερικανών να τα ενοικιάσουν. Αν κλείσει η συμφωνία, αναμένεται να επιφέρει όφελος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ελληνική οικονομία και την ΕΑΒ. Στο υπουργείο Άμυνας μάλιστα θεωρούν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί έτσι ένα σημαντικό μέρος του κόστους για την προγραμματισμένη αναβάθμιση των ελληνικών F-16.
Φωτογραφία: Eurokinissi
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !