11 Οκτωβρίου 2014

70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απελευθέρωση τηςΑθήνας από τη γερμανική κατοχή. Η 12η Οκτωβρίου του 1944,καταγράφεται στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ως μέρα ένδοξη, σήμα ορόσημο για τους ηρωικούς αγώνες αυτού του τόπου για ελευθερία. Οδήμος Αθηναίων τιμώντας την ιστορική ημέρα διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., πραγματοποιείται στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.    Σε μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη που διαβάστηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στους μαθητές των Σχολείων της Αθήνας, αναφέρεται μεταξύ άλλων:  «Είναι μια μέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Μια επέτειος πολύ σημαντική για τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πνευματική ανάπτυξη. Οι  λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν  την συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Απελευθέρωσης της Αθήνας  διοργανώνεται φέτος ο απογευματινός αγώνας δρόμου «Παναθήναια 2014». Περίπου τέσσερις  χιλιάδες δρομείς  τρέχουν με το σύνθημα «Τρέχουμε μαζί… Αγαπάμε τη ζωή». Η εκκίνηση και ο τερματισμός από το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Την Κυριακή προγραμματίζονται επίσης, ξεναγήσεις σε χώρους ιστορικής μνήμης. Στις 12 μ.μ. ιστορική περιήγηση σε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, με τον ιστορικό  κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Ακολούθως στη Νομική Σχολή (αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου) συζήτηση του ιστορικού με τον ερευνητή Μανώλη Κασσιμάτη, προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού.Η ιστορικός-αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυρία Ευγενία Μπουρνόβα  παρουσιάζει την ερευνητική της εργασία με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα της Κατοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !