4 Οκτωβρίου 2014

Οι επτά Έλληνες δισεκατομμυριούχοι

Επτά Έλληνες βρίσκονται φέτος στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους 400 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ είναι και 7 ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες, που η συνολική τους περιουσία ανέρχεται στα 16,68 δις δολάρια. 


Για να συμπεριληφθεί κάποιος στη λίστα Forbes 400 για το 2014 έπρεπε να έχει περιουσία άνω των 1,55 δις δολαρίων. Έτσι, 113 δισεκατομμυριούχοι δεν τα κατάφεραν, ενώ το ποσό αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το υψηλότερο από τότε που το Forbes ξεκίνησε να «παρακολουθεί» τον αμερικανικό πλούτο το 1982. 

Αν κανείς προσθέσει τις περιουσίες των 400 δισεκατομμυριούχων της λίστας, το ποσό ανέρχεται… στα 2,3 τρις δολάρια! 

Τζίμ Ντέιβις


Ο πρώτος ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας που συναντάμε στη λίστα βρίσκεται στη θέση 173 με περιουσία 3,2 δις δολάρια. Πρόκειται για τον Τζίμ Ντέιβις, ιδιοκτήτη της εταιρίας υποδημάτων New Balance.  Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα και γεννήθηκε το 1943 στην Αμερική.

Τζον Πολ Ντετζόρια

Στην 179η θέση της λίστας βρίσκεται ο Ελληνοιταλός Τζον Πολ Ντετζόρια, με περιουσία που αγγίζει τα 3,2 δις δολάρια. Μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων του αντλεί από την εταιρεία του, «John Paul Mitchell Systems», που παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών. Μάλιστα πριν χτίσει την αυτοκρατορία του, ήταν άστεγος και ζούσε στο αυτοκίνητο του. 

Τζον Κατσιματίδης


Περίπου 100 θέσεις πιο κάτω, στο νούμερο 280, συναντάμε τον Τζον Κατσιματίδη. Η περιουσία του Τζον Κατσιματίδη, που μεγάλωσε σε μία φτωχή συνοικία του Χάρλεμ, είναι 2,3 δις δολάρια, ενώ ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 Βενζινάδικα αλλά και εταιρίες Real Estate. 

Μάικλ Ζάχαρης

Στη θέση 290 με περιουσία 2,2 δις δολάρια, βρίσκεται ο Μάικλ Ζάχαρης. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, το απέκτησε μέσα από την πώληση της επιτυχημένης φαρμακοβιομηχανίας του Kos Pharmaceuticals το 2006, έναντι 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ντιν Μητρόπουλος


Στη θέση 318, βρίσκεται ο Ντιν Μητρόπουλος με περιουσία 2,1 δις δολάρια. Η οικογένεια του έφυγε από την Ελλάδα για την Αμερική, όταν ο ίδιος ήταν 10 ετών. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο  Babson College στην Μασσαχουσέτη, ένα από τα κορυφαία κολέγια στον κόσμο στον τομέα των επιχειρήσεων. 

Τζορτζ Αργυρός


Στη θέση 321 συναντάμε τον Γιώργο Αργυρό με περιουσία που αγγίζει τα 2 δις δολάρια, έχει στην ιδιοκτησία του την εταιρία λογισμικού DST Systems. Ο 76χρονος ασχολείται με το real estate και επενδύσεις και είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ισπανία. 

Πίτερ Πέτερσον


Ο τελευταίος Έλληνας που κατάφερε να μπει στη λίστα είναι ο Πίτερ Πέτερσον. Η περιουσία του ανέρχεται στα 1,68 δις δολάρια και βρίσκεται στη θέση 377 της λίστας. Επιχειρηματίας, τραπεζίτης, συγγραφέας και πολιτικός, διετέλεσε γραμματέας Εμπορίου των ΗΠΑ από τις 29 Φεβρουαρίου 1972 έως τον Φεβρουάριο του 1973, υπό την προεδρία του Νίξον. Θεωρείται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !