4 Οκτωβρίου 2014

Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης από 1η Ιανουαρίου 2015

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 ξεκινά η εφαρμογή του περιουσιολογίου. Αυτομάτως λοιπόν καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία τιμωρούν φορολογικά κυρίως τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και τους επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, στη φορολογική δήλωση του 2015 αναμένεται να φανεί η επίπτωση από τη μείωση του τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ με αναδρομική ισχύ από την 1-1-2014.

Ο λόγος της κατάργησης είναι πως με το σύστημα των τεκμηρίων εξοντώνονται φορολογικά φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) και επιχειρηματίες με ''μεγάλα'' αυτοκίνητα και σπίτια.

Για παράδειγμα επιχειρηματίες που αντί για κέρδη είχαν ζημιές αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω μειωμένων ενοικίων εμφάνιζαν χαμηλό εισόδημα πλήρωναν φόρους εξωπραγματικούς καθώς υπολογίζονταν με βάση το τεκμαρτό τους εισόδημα.

Όμως προσοχή, τα τεκμήρια μπορεί να καταργούνται αλλά όσο και αν ακούγεται οξύμωρο θα χρησιμοποιούνται ως βάση δεδομένων για τους φορολογικούς ελέγχους.
Δηλαδή μπορεί να μην πληρώνουμε τους φόρους με βάση τα τεκμήρια, όμως οι εντολές φορολογικού ελέγχου στους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνονται με βάση τα τεκμήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !