26 Σεπτεμβρίου 2014

Εμπρός για έναν «δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Στην προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει κανείς τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν, αναφερόμενος στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και στις συμβάσεις για την εξόρυξή τους, μιλά για «δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό», αναγκαστικά στρέφει το βλέμμα προς τις λατινοαμερικανικές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.


Άλλωστε, οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά πρόσφατες.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου.

Και τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Πετρελαίων και Ορυχείων τον Ασντρουμπάλ Τσάβες εξάδελφο του αποθανόντος προέδρου, αντικαθιστώντας τον έως τώρα αποκαλούμενο και «τσάρο» του μαύρου χρυσού, Ραφαέλ Ραμίρεζ.

Ο Ραμίρεζ ορκίστηκε υπουργός των Εξωτερικών, χάνοντας παράλληλα και τη θέση του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA, θέση την οποία διατηρούσε παράλληλα με τον υπουργικό θώκο και που τώρα δόθηκε στον μηχανικό Εουλέγκιο ντελ Πίνο.

Αυτό προφανώς αποτελεί «δημοκρατική» διαχείριση της ενέργειας και αυτό πρέπει να έχει στο νου του ο ΣΥΡΙΖΑ όταν διαφωνεί με τον… «καπιταλιστικό» τρόπο διαχείρισης του ορυκτού πλούτου.

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα είναι χώρα μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά η οικονομία της βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση και ο πληθωρισμός «τρέχει» με 60%.

Είναι προφανώς κι’ αυτό ένας «δημοκρατικός ενεργειακός σχεδιασμός»: Να έχει η χώρα σου πετρέλαια, να διορίζεις τον εξάδελφο του «ζώντος νεκρού» και ο λαός σου να μην έχει ψωμί να φάει.

Άλλο λατινοαμερικάνικο παράδειγμα:

Στη Βραζιλία, επίσης πετρελαιοπαραγωγό χώρα και επίσης χώρα-πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, ο πρώην διευθυντής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου Petrobras, Πάολο Ρομπέρτο Κόστα, από τη φυλακή όπου βρίσκεται κατηγορούμενος για διαφθορά, έδωσε στις 6 Σεπτεμβρίου σε μέσα ενημέρωσης της χώρας τα ονόματα δεκάδων βουλευτών και τουλάχιστον ενός κυβερνήτη πολιτείας οι οποίοι φέρονται να είναι αποδέκτες μίζας από τις συμβάσεις που υπέγραφε η εταιρεία.

Ο Κόστα συνελήφθη στις 20 Μαρτίου, μετά από αστυνομική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με την online έκδοση της εφημερίδας Estado de S. Paulo, ο Κόστα κατονόμασε 32 βουλευτές.

Μια άλλη εφημερίδα η Folha de S. Paulo, ανέφερε ότι ο Κόστα κατονόμασε 61 βουλευτές και γερουσιαστές ως αποδέκτες μίζας.

Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί φέρεται να ελάμβαναν το 3% από τις συμβάσεις που έκλεινε η κρατική εταιρεία πετρελαίου με τρίτους.
Η Petroleo Brasileiro SA (Petrobras για συντομία), υπήρξε πάντα το «μακρύ χέρι» της εξουσίας και κυρίως του προκατόχου και μέντορα της ευρισκόμενης σε προεκλογική εκστρατεία Προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ.

Και βέβαια, στο πλαίσιο της «δημοκρατικής» διαχείρισης, η Petrobras είναι σήμερα η πιο χρεωμένη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο και έχει απωλέσει τουλάχιστον το μισό της αξίας της στην αγορά, μόνο κατά τα τρία χρόνια της προεδρίας Ρούσεφ.

Φυσικά, η Βραζιλία, μια θεωρητικά πλούσια λόγω του πετρελαίου χώρα, βρίσκεται ολόκληρη σε παρακμή, είναι γνωστές οι ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα κάθε τόσο λόγω των ελλείψεων βασικών αγαθών και της ακρίβειας, ενώ το αξιόχρεο της χώρας υποβαθμίζεται συνεχώς.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας κατά μία βαθμίδα, από BBB σε BBB-, επικαλούμενος τον αδύναμο ρυθμό της οικονομικής της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» της κυβέρνησης.

Και μόλις στις 9 Σεπτεμβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service υποβάθμισε την προοπτική των κρατικών τίτλων της Βραζιλίας σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενος το γεγονός ότι η παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αυτής και η επιδείνωση των δεικτών που αφορούν το χρέος τους αντανακλούν έναν κίνδυνο μείωσης της αξιοπιστίας της.

Σύμφωνα με τον Moody's «η οικονομία της Βραζιλίας θα συνεχίσει να καταγράφει χαμηλή ανάπτυξη» και «η αύξηση του ΑΕΠ της πιθανόν θα συνεχίσει να υπολείπεται του 3% που θα μπορούσε να φθάσει».
Αυτά και από την Βραζιλία που διαθέτει κρατική εταιρία πετρελαίου και «δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό».
Και – κυρίως – μαζί με την Βενεζουέλα αποτελούν τα πρότυπα για τον ΣΥΡΙΖΑ από πάσης απόψεως…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !