26 Σεπτεμβρίου 2014

Δένδιας: Χρειαζόμαστε 100.000 νέες επιχειρήσεις

Στο θέμα της ανεργίας με αφορμή και τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που αναφέρουν ότι θα πρέπει να περάσουν πάνω από 20 χρόνια για να ξαναφτάσουμε στα ποσοστά ανεργίας που είχαμε πριν από την κρίση, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας  μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Η συνέντευξη:
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Νίκο Δένδια.
  Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου. Καλημέρα στους ακροατές σας. Αν και λίγο βροχερή σήμερα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, πολύ. Μου λένε τώρα από τα δυτικά προάστια ότι ρίχνει καρέκλες. Έχει πολύ νερό.
  Θέλω να σταθούμε σε μια σειρά από μηνύματα που είναι απαισιόδοξα. Σημερινά μηνύματα και μιλώ για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που εμφανίζει μια εικόνα της ελληνικής κοινωνίας ζοφερή με 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας κάτω από το όριο της φτώχιας και άλλα 3,8 εκατομμύρια να αντιμετωπίζουν κίνδυνο να βρεθούν κάτω από τα όρια.
  Αναφέρομαι στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής, αλλά και άλλων εφημερίδων σήμερα για επιχειρήσεις ομήρους στα δικαστήρια και στην έκθεση του ΣΕΒ για υποθέσεις του ΦΠΑ για παράδειγμα, με μέσο χρόνο αναμονής τα 9,3 χρόνια και φοβερά προβλήματα εξ αυτού του λόγου στην αγορά.
  Αναφέρομαι στον αριθμό των ανέργων που παραμένει πάρα πολύ υψηλός. Αναφέρομαι ακόμη στο πρωτοσέλιδο των σημερινών Νέων για τη ρευστότητα και τα χρέη
που πνίγουν τις επιχειρήσεις. 18 δις λείπουν από την αγορά λέει ο κ. Κορκίδης και είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο των Νέων.
  Και θέλω να ρωτήσω από πού θα έρθει η ελπίδα; Από πού μπορεί κανείς σε αυτό το ζοφερό σκηνικό να ελπίζει σε βελτίωση των πραγμάτων;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπορώ να ξεκινήσω από το τελευταίο, το οποίο σε ένα βαθμό είναι και αρμοδιότητά μου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και κατά τη γνώμη μου είναι και πολύ κρίσιμο θέμα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από αυτό πηγάζουν μια σειρά από άλλα. Όταν μιλάμε για φτώχια, για ανεργία, εάν μπορέσουμε και κινήσουμε πάλι την οικονομία, αυτό θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί.
  Κατ’ αρχήν ποιο είναι το θέμα; Πραγματικά λείπουν πάρα πολλά χρήματα από την οικονομία. Ο κ. Κορκίδης νομίζω επειδή κάνει μια σοβαρή προσέγγιση των πραγμάτων και δεν προσπαθεί να λαϊκίσει, ίσως  και μετριοπαθώς αναφέρει το ποσό που λείπει.
  Εδώ γίνεται μια πολύ συγκεκριμένη και συγκροτημένη προσπάθεια, η οποία έχει τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι αυτή που λέγεται κόκκινα δάνεια, που δεν είναι μόνο κόκκινα δάνεια, είναι γενικά αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πρόβλημα. Εκεί είμαστε σε τελικό στάδιο. Περιμένουμε να τελειώσουμε τις συνεννοήσεις με την τρόικα. Ήδη μας έχει καθυστερήσει, πρέπει να σας πω, αυτή η συζήτηση.
  Εφόσον αυτό γίνει, θα μπορέσουμε να επέμβουμε και θα επέμβουμε με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μιλάμε για 100.000 επιχειρήσεις. 100.000 επιχειρήσεις με 1 έως 9 εργαζόμενους, δηλαδή περίπου 400.000 θέσεις εργασίας που θα διασωθούν, πέραν από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και με το επακόλουθο ευεργετικό αποτέλεσμα στην οικονομία.
  Το άλλο πράγμα που προσπαθούμε να κάνουμε είναι για τις επιχειρήσεις που είναι περίπου 65.000 που έχουν ενήμερα δάνεια. Αλλά ζορίζονται πάρα πολύ. Από τι; Πληρώνουν πολύ υψηλά επιτόκια. Η ελληνική επιχείρηση πληρώνει 4 μονάδες κατά μέσο όρο υψηλότερο επιτόκιο από τον Ευρωπαίο ανταγωνιστή της. Εκεί έχουμε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή και  την Κομισιόν και το Κοινοβούλιο, ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός και να μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που έχουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία για
να επιδοτήσουμε αυτό το επιτόκιο με 2-3 μονάδες για 2- 3 χρόνια μέχρι να φύγουμε από την κρίση.
  Και έχουμε προχωρήσει  πάρα πολύ. Αυτό ήταν ανάθεμα για την Ευρώπη. Τώρα που συζητάμε μετά από δυο μήνες προσπαθειών το έχει υπογράψει ο κ. Σόιμπλε, το έχει υπογράψει ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, το έχει υπογράψει ο κ. Μοσκοβισί,  ο νέος Επίτροπος Οικονομικών, ο κ. Βέμπερ,  ο οποίος είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Γκάμπριελ ο Υπουργός Οικονομίας, ο ομόλογός μου Γερμανός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Ανάπτυξης.
  Έχουμε ένα σημαντικό συνασπισμό και μεθαύριο ενημερώνω όλους τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα γι’ αυτή την πρωτοβουλία, για να ζητήσουμε τη συνεργασία και της τελευταίας ευρωπαϊκής κυβέρνησης και της πιο μικρής χώρας.
  Και το τρίτο θέμα είναι η νέα ρευστότητα που χρειάζεται στην αγορά. Αυτό το οποίο πολύ σωστά λέει ο κ. Κορκίδης. Εδώ τι κάνουμε; Έχουμε δημιουργήσει ένα νέο σχήμα με τους Γερμανούς, το οποίο λέγεται IFG, το οποίο ελπίζουμε ότι αμέσως μετά τον Οκτώβριο θα μπορέσει να αρχίσει να μεταφέρει ρευστότητα στην αγορά. Εκεί που το τραπεζικό σύστημα δεν έχει τη διάθεση να το κάνει, ή εάν θέλετε, δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
  Όλα αυτά μαζί νομίζω ότι είναι ένα εντυπωσιακό πακέτο το οποίο εφόσον λειτουργήσει στις αρχές του 2015 θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα και νομίζω ότι η χώρα μπορεί να προσβλέπει σε κάτι καλύτερο. Και όχι ακριβώς επειδή κάποιος το λέει, το λέει ένας Υπουργός, ή το λέει κάποιος τον οποίο βολεύει και πολιτικά να το πει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στην ελληνική κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο, στην αγορά, ειδικά
στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις και ότι τα λόγια πια αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη δυσπιστία.
  Δηλαδή για παράδειγμα, έχουμε μετρήσει το τελευταίο δίμηνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να τις υπόσχονται τα κόμματα, κυβερνητικά και της αντιπολίτευσης και υπάρχει τεράστια δυσπιστία.


Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου έχετε δίκιο σε αυτό. Εδώ πρέπει να σχολιάσω κατ’ ανάγκη τι λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν έρχεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και λέει 300.000 νέες θέσεις στη Θεσσαλονίκη…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και εσείς είπατε όμως. Και η Ν.Δ. είπε και περισσότερες νομίζω.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα λεπτό. Εμείς δεν αναφερθήκαμε όμως στο δημόσιο. Και έρχεται ο κ. Δραγασάκης και λέει, ναι, αλλά δεν είναι και πλήρους απασχόλησης αυτές οι θέσεις εργασίας. Φαντάζονται καινούργια γενιά stage, ή κάτι τέτοιο. Αυτό δεν μας κάνει σοβαρούς στην κοινωνία. Συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Δεν έχει σημασία ποιος το λέει.
  Όμως στο θέμα της συγκεκριμένης προσέγγισης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μπορούσε να θεωρηθεί μη βασισμένο. Υπάρχει απόλυτη κατηγοριοποίηση, απόλυτη εξειδίκευση μέτρων ανά κατηγορία, ανά πηγή προβλήματος. Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά όλο το καλοκαίρι γι’ αυτό. Εφόσον μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε,  εγώ έχω τη βεβαιότητα ότι εάν το πολιτικό κλίμα το επιτρέψει, θα το υλοποιήσουμε μια χαρά, βεβαίως εάν η κυβέρνηση ανατραπεί, από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω κάτι, αλλά εφόσον μπορέσουμε και το υλοποιήσουμε, νομίζω ότι θα υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολύ σημαντικά.
  Και αυτό το ξέρει και ο Βασίλης Κορκίδης και ο κ. Μίχαλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, το ξέρει  και η ΓΣΕΒΕΕ. Συνεννοούμαι με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να έχουν απόλυτη εικόνα τι κάνουμε και τι προσπαθούμε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το Επιστημονικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ έχει προβλέψει ότι θα χρειαστούμε πάνω από 20 χρόνια και με πολύ μεγάλους ρυθμούς
ανάπτυξης για να ξαναφτάσουμε στα ποσοστά ανεργίας που είχαμε πριν ξεκινήσει αυτή η κρίση. Και θέλω να σας ρωτήσω ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω ευθέως. Συναντήθηκα με τον κ. Παναγόπουλο και το προεδρείο  της ΓΣΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα και τι συζητήσαμε; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 680 εκατομμύρια από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για να επανεκπαιδεύσουμε προσωπικό επιχειρήσεων.
  Δηλαδή για να μάθουμε σε ανθρώπους νέες τέχνες, ώστε να μπορέσουν να μείνουν στην αγορά εργασίας και να είναι πιο παραγωγικοί. Έχουμε απόλυτη αντίληψη του
προβλήματος. Το θέμα της ανεργίας δεν το χειρίζεται στενά αυτό το Υπουργείο, γι’ αυτό δεν επεκτείνομαι σε αυτό. Εάν θα χρειαστούν 20 χρόνια; Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούν 20 χρόνια. Ελπίζω ότι θα χρειαστεί πολύ λιγότερο. Όμως, εάν δεν αλλάξουμε μοντέλο δεν υπάρχει ελπίδα για τη χώρα. Δεν πρόκειται να ισορροπήσει η κατάσταση. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τεράστιο πρόβλημα εξαγωγών. Πρέπει να αυξήσει τις εξαγωγές της. Εάν εξάγουμε το 1/3 απ’ ό,τι εισάγουμε, η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει.
  Το ίδιο ισχύει και για την καινοτομία. Αν η καινοτομία είναι το 0,47% που μου λένε ότι είναι σήμερα στο ΑΕΠ, δηλαδή στατιστικά αδιάφορος αριθμός, η χώρα δεν πρόκειται να επιβιώσει. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Εγώ λέω ότι χρειαζόμαστε 100.000 νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αλλά για να το κάνουμε αυτό, αν μου επιτρέψετε, θα σας πω και το εξής: πρέπει να δημιουργήσουμε και εμείς ως κυβέρνηση, αλλά και συνολικά οι πάντες, ένα φιλικό κλίμα στην επιχειρηματικότητα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αστειεύεστε! Μέχρι στιγμής το κλίμα που υπάρχει για τους επιχειρηματίες και για την επιχειρηματικότητα είναι ότι είναι περίπου ποινική.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο. Μα, ακριβώς αυτό λέω. Εάν δεν το καταλάβουμε,,,  Και λέω πάντα το εξής κ. Χατζηνικολάου: Το συμφέρον του δημοσίου δεν είναι το δημόσιο συμφέρον. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Το δημόσιο συμφέρον στην Ελλάδα δεν είναι να αυξήσουμε το δημόσιο. Είναι να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα.
  Δεν μπορεί ο επιχειρηματίας να αισθάνεται υποκείμενο προς καταδίωξη κάθε μέρα, να επιχειρεί υπό συνθήκες που απαιτούν ηρωισμό. Η επιχειρηματικότητα είναι σοβαρό πράγμα. Ένας άνθρωπος ρισκάρει και δημιουργεί απασχόληση, δημιουργεί θέσεις εργασίας, δημιουργεί εθνικό πλούτο και βεβαίως δημιουργεί και κέρδος για τον εαυτό του, γιατί αυτό είναι το κίνητρο.
  Η άποψή μου είναι ότι αυτό πρέπει να το ενισχύσουμε πάρα – πάρα πολύ. Πρώτα να δείξουμε την κρατική στοργή απέναντι στο φαινόμενο και να το ενισχύσουμε. Νομίζω όμως ότι έχουμε ένα πρόγραμμα να το κάνουμε πολύ σαφές, πολύ τεκμηριωμένο. Το έχω εξηγήσει στους κοινωνικούς εταίρους και στη Θεσσαλονίκη και στην έκθεση και οπουδήποτε μου δίνουν την ευκαιρία και μου κάνουν την τιμή να με ακούσουν.
  Και νομίζω ότι παρ’ ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ ζόρικα και το καταλαβαίνω, εάν πορευτούμε σωστά, θα βγούμε μια χαρά από την κρίση και θα πάμε μπροστά, αλλά πρέπει να πορευτούμε σωστά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είναι περίεργο κ. Υπουργέ με τόσα δισεκατομμύρια που πήρε το τραπεζικό σύστημα να μη μπορεί ακόμη να παράσχει ρευστότητα στην αγορά;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το τραπεζικό σύστημα πέρασε υπαρξιακή κρίση. Κατ’ αρχήν πάντα λέω ότι πρέπει να θυμόμαστε πια ότι οι τράπεζες ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Η πλειοψηφία των μετοχών είναι κρατικές.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πέρασε υπαρξιακή κρίση. Αυτό δημιουργεί ανάσχεση και είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει ανάσχεση χρηματοδότησης. Το τραπεζικό σύστημα φοβάται πάρα πολύ. Ακριβώς γι’ αυτό κάνουμε δυο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι πιέζουμε όσο μπορούμε, υπάρχει επιτροπή σε αυτό το υπουργείο που βλέπει τους τραπεζίτες μια φορά το μήνα και ελέγχει την πορεία των ευνοϊκών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτήσεων. Αλλά εκτός από αυτό, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς οι οποίοι να παρακάμπτουν τα  προβλήματα. Γι’ αυτό σας είπα για IFG πριν και επίσης,  όπως έχει λεχθεί, αυτό που σχεδιάζουμε εμείς σε δεύτερη φάση είναι η αναπτυξιακή τράπεζα, γιατί νομίζουμε ότι είναι το εργαλείο που θα διορθώσει τα ελλείμματα της αγοράς. Εκεί που η αγορά δεν θα μπορέσει να καλύψει, δεν θα μπορέσει να βοηθήσει.
  Ας πούμε στην καινοτομία. Την καινοτομία το τραπεζικό σύστημα φοβάται να τη βοηθήσει. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Έρχεται ένα παιδάκι με μια εξαιρετική ιδέα, μπαίνει σε ένα τραπεζικό κατάστημα, λέει «με συγχωρείτε,  μου δανείζετε 20.000 ευρώ, δεν έχω καμία εξασφάλιση να σας παράσχω, έχω μια εξαιρετική ιδέα». Ποιος θα το σταθμίσει αυτό; Κανείς δεν θα πάρει την ευθύνη. Θα τον αφήσουν έτσι…
  Η Ελλάδα όμως θα χάσει πλούτο, γιατί στα 100 παιδάκια που θα μπούνε με μια καινούργια ιδέα, η μία θα είναι μια εξαιρετική ιδέα. Εδώ το κράτος μπορεί να παρέμβει και μπορεί να βοηθήσει και έχουμε τα χρήματα  για να το κάνουμε αυτό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τελευταίο ερώτημα. Πολιτικό ερώτημα. Το success story  και η απογείωση για την οποία μιλούσε η κυβέρνηση, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει και προκύπτει αυτό και από τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αλλά και από τα όσα λένε ο Κορκίδης, ο ΣΕΒ και όλοι οι υπόλοιποι κοινωνικοί φορείς. Είναι προφανές. Δεν είναι κ. Υπουργέ;


Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα χρησιμοποιούσα ορολογία. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι σε μια σωστή πορεία εξόδου από την κρίση, γιατί εάν κάνουμε τα σωστά πράγματα, η χώρα θα μπορέσει να βρει τη θέση που της ανήκει. Όμως είμαστε ακόμα σε πολύ κρίσιμο σημείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα τα τελευταία δυο χρόνια.
  Αρκεί να θυμηθούμε πού ήμασταν το 2012. Default ήταν πάντα ο ορισμός της χώρας σε όλες τις διεθνείς αναλύσεις. Όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας, πολύ δρόμο μπροστά μας. Αυτό που είναι σημαντικό, μια και αναφερθήκατε στους κοινωνικούς εταίρους, αυτούς τουλάχιστον που συνομιλούν με αυτό εδώ το Υπουργείο, νομίζω ότι είναι σπουδαίο πως  είναι άνθρωποι σοβαροί με απόλυτη αντίληψη των αναγκών και απόλυτη αντίληψη των πραγμάτων που πρέπει να γίνουν. Σπάνια, νομίζω, ένα Υπουργείο βρίσκεται σε τόση αγαστή συμφωνία με τους εταίρους που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !