17 Οκτωβρίου 2014

Σπείρα έκλεβε αγροτικά σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία, Λάρισα, Χαλκιδική

Πολυμελή σπείρα που ασχολούνταν με κλοπές αγροτικών οχημάτων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Ειδικότερα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 28 μελών
σπείρας, εκ των οποίων τα 4 αρχηγικά μέλη, για - κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κ.α.
Επιπλέον από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης έχουν εξιχνιαστεί 77 κλοπές αγροτικών οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε η σπείρα από την παράνομη δράση της ξεπερνά τα 1.000.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά οι κλοπές έγιναν 20 στην Θεσσαλονίκη, 15 στην Πιερία, 9 στη Χαλκιδική, 7 στη Λάρισα, 7 στην Καρδίτσα, 5 στην Ημαθία, 4 στα Γρεβενά, 3 στην Κοζάνη, 2 στα Τρίκαλα, 2 στη Ροδόπη και από μία σε Φθιώτιδα, Καβάλα και Καστοριά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια πολύμηνης έρευνας προέκυψε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως και τέλη Μαρτίου 2014, τα τέσσερα αρχηγικά μέλη, ηλικίας από 25 έως 35 ετών, συγκρότησαν τη σπείρα με δομημένη και διαρκή δράση, στην οποία εντάχθηκαν τα επιπλέον 24 μέλη, με σκοπό την διάπραξη κλοπών οχημάτων και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.
Αναλυτικότερα, οι δράστες, έχοντας διακριτούς ρόλους και δρώντας οργανωμένα, αρχικά εντόπιζαν και επέλεγαν τα αγροτικά οχήματα και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν οχήματα ενοικιαζόμενα ή ιδιοκτησίας των μελών ή συγγενικών τους προσώπων, τόσο για την κατόπτευση του χώρου και τον εντοπισμό των οχημάτων, όσο και για προπομπούς και «τσιλιαδόρους».
Ακολούθως, αφαιρούσαν τα οχήματα, τα οποία μετέφεραν είτε σε περιοχή στη Θεσσαλονίκη, είτε σε χωριό των Τρικάλων, όπου ή τα διέλυαν σε ανταλλακτικά ή τα έθεταν σε κυκλοφορία με στοιχεία άλλων νόμιμων αυτοκινήτων.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 47χρονου (μέλους της σπείρας), βρέθηκε μεγάλος αριθμός μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, καθώς και 26 κινητήρες και 35 πλαίσια αυτοκινήτων, ενώ ερευνάται το καθεστώς της κατοχής τους. Επιπλέον, βρέθηκαν τιμολόγια - δελτία αποστολής για την αγορά 13 οχημάτων ως ανταλλακτικά, η γνησιότητα των οποίων ερευνάται.
Εντοπίστηκαν επίσης και κατασχέθηκαν έξι Ι.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα, τα τέσσερα εκ των οποίων, αναγράφονταν στα παραπάνω τιμολόγια-παραστατικά, ενώ τα υπόλοιπα δύο οχήματα έφεραν μη αναγνωρίσιμους αριθμούς κινητήρων.
Σημειώνεται ότι σε βάρος των δύο ηγετικών μελών της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας 30 και 32 ετών σχηματίστηκε επιπλέον δικογραφία για ληστεία, διότι όπως καταγγέλθηκε, στις 16 Αυγούστου 2014 μαζί με άλλα πέντε άτομα, αφαίρεσαν από 28χρονη, με χρήση σωματικής βίας, το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των προαναφερομένων, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.
Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης συνεχίζεται για την εξακρίβωση της συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !