2 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση Κώστα Χρυσόγονου στο Δημήτρη Αβραμόπουλο

Ο Κώστας Χρυσόγονος ρώτησε το Δημήτρη Αβραμόπουλο για την κράτηση μεταναστών στην Ελλάδα για παραπάνω από 18 μήνες, που είναι και το όριο με βάσει το Ευρωπαϊκό δίκαιο. «Με την γνωμοδότηση 44/2014 του
(ελληνικού) Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία επικυρώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, συνάδελφό σας στην ελληνική κυβέρνηση, έγινε δεκτό πως "σε περίπτωση κράτησης αλλοδαπού επί 18 συνολικά μήνες κατόπιν προηγούμενης απόφασης απέλασής του τα αρμόδια όργανα δύνανται να επιβάλουν σε αυτόν το μέτρο – ακούστε - της υποχρεωτικής διαμονής στον χώρο κράτησης" χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, επ’ αόριστον» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο υποψήφιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι οποιαδήποτε κράτηση μετανάστη για πάνω από 18 μήνες απαγορεύεται. «Οι άνθρωποι αυτοί κ. Χρυσόγονε και το υπονοείτε μέσα από την ερώτησή σας δεν είναι εγκληματίες, αλλά, μετά το 18μηνό τους, πρέπει να μπουν μέσα στην παραγωγή» πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας .
 Σε σχόλιό του, ο κ. Χρυσόγονος δήλωσε ότι ο νέος Επίτροπος έδωσε υποσχέσεις, αλλά δεν ανέλαβε δεσμεύσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα, ολοκληρωμένη και ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι χώρες τελικού προορισμού των μεταναστών θα πάψουν να κρύβονται από τις ευθύνες τους. Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί τη χάραξη και εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής» συμπλήρωσε ο Ευρωβουλευτής.


Ακολουθούν η ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου, η απάντηση του κυρίου Αβραμόπουλου, αλλά και το σχόλιο του Κώστα Χρυσόγονου:

Κύριε Επίτροπε,
Το άρθρο 15 της Οδηγίας 115/2008 της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ως ανώτατο όριο κράτησης των παρανόμως εισελθόντων αλλοδαπών τους 18 μήνες. Ωστόσο, με την γνωμοδότηση 44/2014 του (ελληνικού) Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία επικυρώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, συνάδελφό σας στην ελληνική κυβέρνηση, έγινε δεκτό πως "σε περίπτωση κράτησης αλλοδαπού επί 18 συνολικά μήνες κατόπιν προηγούμενης απόφασης απέλασής του τα αρμόδια όργανα δύνανται να επιβάλουν σε αυτόν το μέτρο – ακούστε - της υποχρεωτικής διαμονής στον χώρο κράτησης" χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, επ’ αόριστον.  Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμφωνία ή μη της πρακτικής αυτής των ελληνικών κρατικών αρχών προς το ενωσιακό δίκαιο και πώς σκοπεύετε να δράσετε αν και άλλα κράτη-μέλη στο μέλλον ενθουσιαστούν και ακολουθήσουν παρόμοιες τακτικές;


Δημήτρης Αβραμόπουλος - απάντηση:

Ευχαριστώ κύριε Χρυσόγονε. Δεν νομίζω ότι το ρήμα «ενθουσιάζομαι» πηγαίνει σε αυτή την περίπτωση, γιατί ακόμα κι αν συμβεί αυτό δε νομίζω ότι τα κράτη τα κάνουν με ενθουσιασμό. Αναφερθήκατε στην περίπτωση της Ελλάδος. Λέω από την αρχή ότι πρόθεσή μου, από την ώρα που κρίνει το (Ευρωπαϊκό)  Κοινοβούλιο ότι μπορώ να αναλάβω αυτή τη θέση, δε θα είμαι εδώ ως Έλληνας Υπουργός. Τυχαίνει να έχω την ιδιότητα αυτή ακόμα, αλλά δεν μιλάω με αυτή την ιδιότητα, γι’ αυτό και θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής και σαφής σε αυτή την απάντηση. Κράτηση μεταναστών πάνω από 18 μήνες απαγορεύεται. Γνωρίζεται όμως γιατί είστε ένας εκ των πλέον διακεκριμένων Ελλήνων νομικών και συνταγματολόγων ότι οι γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβουλίου του κράτους είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα – δεν είναι αποφασιστικού χαρακτήρα. Είπατε ότι το δέχτηκε κάποιος Υπουργός. Για να’ μαι ειλικρινής, εγώ αυτό δεν το ξέρω, αλλά ανεξάρτητα αν το δέχτηκε ή δεν το δέχτηκε, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά εδώ και πρέπει να το εξετάσουμε με άμεσο διάλογο - μιλάω πλέον από την πλευρά της Επιτροπής – με τις Ελληνικές Αρχές . Οι άνθρωποι αυτοί κ. Χρυσόγονε και το υπονοείτε μέσα από την ερώτησή σας δεν είναι εγκληματίες, αλλά, μετά το 18μηνό τους, πρέπει να μπουν μέσα στην παραγωγή. Προσέξτε όμως: έχουμε δημιουργήσει με αυτό τον τρόπο μέσα στην Ευρώπη μία γκρίζα ζώνη. Και η γκρίζα ζώνη ένα κίνδυνο γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Να είναι περισσότερο εκμεταλλεύσιμοι, επειδή ακριβώς είναι undocumented (χωρίς χαρτιά) κυκλοφορούν μέσα στις κοινωνίες μας και κάποιοι επιτήδειοι μπορούν να τους εκμεταλλευτούν. Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη γκρίζα ζώνη πρέπει να την τελειώνουμε. Κι ο μόνος τρόπος είναι αυτό που έχουμε πει κατ’ επανάληψη σήμερα: η δημιουργία όρων και προϋποθέσεων νόμιμης μετανάστευσης και το πακέτο του ασύλου απαντάει με ακρίβεια κι αποτελεσματικότητα, από την ώρα που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο Ιούνιο (2015).

Κώστας Χρυσόγονος - σχόλιο:

Ο νέος Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την 1η Νοεμβρίου. Στη σημερινή του ακρόαση εν όψει της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο νέος Επίτροπος έδωσε υποσχέσεις για επανεξέταση των ετεροβαρών συμφωνιών του Δουβλίνου, με τις οποίες όλο το βάρος του μεταναστευτικού επιρρίπτεται στις χώρες του Μεσογειακού Νότου, χωρίς όμως να αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα, ολοκληρωμένη και ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι χώρες τελικού προορισμού των μεταναστών θα πάψουν να κρύβονται από τις ευθύνες τους. Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί τη χάραξη και εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής.   

Δείτε εδώ το βίντεο με τα παραπάνω εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !