27 Σεπτεμβρίου 2014

Βέροια, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου

Στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, τη Βέροια, και πιο συγκεκριμένα κοντά στην πλατεία Ρακτιβάν (Ωρολογίου) με το διώροφο Δικαστικό Μέγαρο, βρίσκεται ένας σημαντικός τόπος προσκυνήματος, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, ο αποκληθείς Απόστολος των Εθνών κήρυξε το λόγο του Θεού.

Ο Απόστολος Παύλος, που γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας από ιουδαίους γονείς, υπήρξε αρχικά διώκτης της χριστιανικής θρησκείας και Φαρισαίος (μέλος θρησκευτικο-πολιτικής αιρέσεως των Ιουδαίων). Ο βαθιά καλλιεργημένος αυτός άνδρας, γνώστης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής φιλοσοφίας, ασπάστηκε τη χριστιανική θρησκεία κατόπιν θείου οράματος στην περιοχή της Δαμασκού.
Στη συνέχεια ο Απόστολος Παύλος πραγματοποίησε τέσσερις μεγάλες αποστολικές περιοδείες σε περιοχές της Ανατολής και της Δύσης, για να κηρύξει το χριστιανισμό και να ιδρύσει τοπικές εκκλησίες. Επί Νέρωνος ο Απόστολος Παύλος κατηγορήθηκε ως εχθρός του λαού και του νόμου, συνελήφθη και υπέστη μαρτυρικό θάνατο.
Στο πλαίσιο της δεύτερης και της τρίτης αποστολικής περιοδείας του, μεταξύ των ετών 50 και 60 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη Βέροια, πόλη με μεγάλο αριθμό κατοίκων, πλούσια άρχουσα τάξη εμπόρων και γαιοκτημόνων, καθώς και ακμαία ιουδαϊκή κοινότητα. Στο χώρο όπου, κατά την παράδοση, στάθηκε ο Απόστολος Παύλος, για να κηρύξει τη χριστιανική πίστη προς τους κατοίκους της Βέροιας και να ιδρύσει την τοπική εκκλησία, βρίσκεται σήμερα ένα θρησκευτικό μνημείο διακοσμημένο με ψηφιδωτές παραστάσεις, το λεγόμενο Βήμα του Αποστόλου Παύλου.
Κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, πραγματοποιείται στην πόλη της Βέροιας σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του ιδρυτή της τοπικής εκκλησίας. Τα «Παύλεια» κορυφώνονται με το διορθόδοξο αρχιερατικό εσπερινό που τελείται στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου την 29η Ιουνίου.
Οι πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που κοσμούν τη Βέροια αποδεικνύουν ότι το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου προς τους Βεροιαίους βρήκε μεγάλη απήχηση και συντέλεσε καθοριστικά στη δημιουργία ενός ισχυρού χριστιανικού πυρήνα στην πόλη.
diakopes.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !