15 Σεπτεμβρίου 2011

Τεχνικός Βιολογικής - Οικολογικής Γεωργίας: Μία από τις νέες ειδικότητες στο ΙΕΚ Κατερίνης




ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
Τα μαθηματα του Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2011-2012 θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011, κατά το οποίο θα λειτουργήσουν, αν συμπληρωθούν τα τμήματα, κάποιες νέες ειδικότητες. Αυτές λοιπόν είναι οι παρακάτω: ΥΠΕΘΥΝΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ, ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ για αποφοίτους λυκείου και ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ για αποφοίτους γυμνασίου.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι μειωμένο από πλευράς υποψηφίων σπουδαστών για τις περισσότερες από αυτές τις ειδικότητες. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις για τις παραπάνω ειδικότητες έχουν γίνει βάσει των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών των κατά τόπους κοινωνιών.

Παράδειγμα στο οποίο έχει ήδη γίνει αναφορά είναι ο συνοδός βουνού, ενώ σήμερα θα επιχειρηθεί μια παρουσίαση της ειδικότητας του Τεχνικού Βιολογικής Καλλιέργειας. Καθώς βρισκόμαστε σε νομό που έχει αγροτική παράδοση και το μέλλον σε αυτόν τον τομέα είναι η εναλλακτικές και βιολογικές καλλιέργειες, γίνεται κατανοητό ότι οι γνώσεις που μπορεί να αποκομίσει κάποιος επιλέγοντας αυτό τον κύκλο σπουδών.

Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ο Τεχνικός Βιολογικής Καλλιέργειας διαθέτει τις εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορεί να παράγει βιολογικά προϊόντα σύμφωνα με τις αρχές των μεθόδων της βιολογικής Γεωργίας. Στόχος της ειδικότητας είναι η παραγωγή προϊόντων φιλικών στο φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ο Τεχνικός Βιολογικής Γεωργίας έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει καθαρές τεχνολογίες για νέες δυναμικές καλλιέργειες με σκοπό την αντικατάσταση και συμπλήρωση αναγκαίων γεωργικών προϊόντων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εισάγονται από ξένες χώρες. Δικαίωμα εγγραφής στο τμήμα έχουν οι απόφοιτοι των Γ.Ε.Λ.

Επαγγελματικό Πεδίο:
Παραγωγός βιολογικών προϊόντων,
Παραγωγός νέων προϊόντων,
Σύμβουλος σε θέματα Προστασίας του περιβάλλοντος,
Ειδικός Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.

Ο ειδικός Βιολογικής Γεωργίας εκτός από την απασχόληση του ως ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να απορροφηθεί σε συνεταιριστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες.
Γενική Περιγραφή του Επαγγέλματος
Ο Τεχνικός Βιολογικής Γεωργίας είναι τεχνικό στέλεχος του Γεωργικού Τομέα. Ασχολείται με την βιολογική γεωργία και τις τεχνικές για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων και νέων προϊόντων από δυναμικές καλλιέργειες. Συνεργάζεται με τους επιστήμονες φυσικών επιστημών και ιδιαίτερα γεωπόνους, βιολόγους, περιβαλλοντολόγους και την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται. Επίσης ο Τεχνικός Βιολογικής Γεωργίας μπορεί να καταστρώνει καλλιεργητικό σχέδιο για τη μετάβαση της συμβατικής καλλιέργειας σε βιολογική, στα πλαίσια του κανονισμού 2078/92.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !