16 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Προς:  τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
             
Θέμα: Διαδικασία μετεγγραφών των φοιτητών.


Κύριε Υπουργέ,

Τα προβλήματα με τα οποία η φοιτητική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη κάθε χρόνο είναι δαιδαλώδη και πολλές φορές παραμένουν άλυτα.


Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα μεταγραφής των φοιτητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, μετά την από 27/6/2014 ερώτηση που είχα υποβάλλει προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Με το άρθρο 53 του ν. 4264/2014 δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς θέσης εισαγωγής των πολυτέκνων, τρίτεκνων και ειδικών κατηγοριών σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου ή ΑΕΙ, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια. Επρόκειτο για μια νομοθετική ρύθμιση που σκόπευε να  διορθώσει το προηγούμενο καθεστώς, καθώς πολλές οικογένειες αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη από αυτή της κύριας κατοικίας τους. Όμως, στην πραγματικότητα η ρύθμιση αντί να διορθώσει την αδικία, την ενέτεινε, αφού τελικά αφορούσε μόνο στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 και εντεύθεν. Ως αποτέλεσμα της άδικης αυτής νομοθεσίας και της μέχρι πρότινος παθητικής στάσης της ηγεσίας του Υπουργείου, πολλά παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών αλλά και οικογενειών που ανήκουν στις λοιπές ειδικές κατηγορίες αδυνατούν να φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις από την πόλη κατοικίας τους, καθώς οι γονείς τους δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στην επιβάρυνση αυτή.

Κατόπιν,  με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014 προβλέφθηκαν τα εξής: «Επιπλέον των προβλεπομένων στο άρθρο 53 του N. 4264/2014, όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013− 2014 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τεκμαίρεται ότι έχουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, εφόσον, κατά το έτος 2013, το ετήσιο εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ κατά κεφαλή».

Σύμφωνα λοιπόν με τους ανωτέρω νόμους, οι μεταγραφές των φοιτητών μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2013-2014 και εντεύθεν. Προκύπτει ακόμα το συμπέρασμα ότι δικαιούνται μετεγγραφή όσοι ανήκουν σε κάποιες ειδικές κατηγορίες και είναι επιτυχόντες με το 90%, ενώ για τους επιτυχόντες με το 10% δεν υπάρχει καμία αναφορά, παρόλο που τα  προηγούμενα χρόνια οι διατάξεις των νόμων περιελάμβαναν και τους επιτυχόντες της κατηγορίας αυτής.
Επιπλέον, η ίδια η διατύπωση του νόμου περιέχει ένα κενό, καθώς η λέξη «εντεύθεν» δίνει δικαίωμα μεταγραφής  σε όσους θα καταθέσουν μηχανογραφικό με το 10% του χρόνου αφού συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2014.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:
1.      Σκοπεύετε να δώσετε την απαραίτητη προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα και να προβείτε στην έκδοση του οριστικού ΦΕΚ για διαδικασία μετεγγραφής των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;
2.      Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το εν λόγω ζήτημα που προκαλεί αδικία στους εισακτέους των προηγούμενων ετών και ειδικά σε αυτούς που εισήχθησαν κατά το έτος 2012-2013;
                                                                                                                
   Η ερωτώσα Βουλευτής

                                                                                                                         Σταυρούλα Ξουλίδου                                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !