9 Νοεμβρίου 2011

Βέροια: Δεύτερη απόπειρα εμπρησμού στον Άγιο Βλάσσιο



Για δεύτερη φορά οι κάτοικοι της περιοχής Κυριωτίσσης Βέροιας έγιναν μάρτυρες απόπειρας εμπρησμού της εκκλησίας του Αγ. Βλασίου το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 3 Νοεμβρίου. Ως γνωστόν, η εκκλησία είναι ιστορικό μνημείο του 13ου - 14ου αιώνα με σημαντικότατες τοιχογραφίες, ίσως  και του ίδιου του Γ. Καλλιέργη και λόγω της σπουδαιότητάς του ο ναός είναι κλειδωμένος και επισκέψιμος μόνο με άδεια της 11ης Εφορίας Αρχαιοτήτων.  

«Η πρώτη απόπειρα εμπρησμού έγινε στις 21 προς 22 Αυγούστου, και τότε, καταθέσαμε γραπτό αίτημα προς τους σχετικούς φορείς για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προς αποφυγή παρόμοιου περιστατικού. Δυστυχώς όμως δεν έγινε καμιά ενέργεια μέχρι σήμερα. Ετσι φτάνουμε στο βράδυ της 3ης Νοεμβρίου 2011, όταν άγνωστοι, γύρω στις 11μ.μ., σύμφωνα με μαρτυρία περίοικου, αποβιβάστηκαν από αυτοκίνητο, έβαλαν κουκούλες και,  αφού έσπασαν τις λάμπες έξω από το ναό, έβαλαν φωτιά στη νοτιοδυτική πλευρά του, με αποτέλεσμα να καεί μέρος της τοιχοποιίας του, δοκάρια της οροφής του και 2 κάδοι  απορριμμάτων που εφαπτόταν της αριστερής πλευράς του ναού. Ευτυχώς, διερχόμενος κάτοικος της περιοχής έσβησε, μετά από ώρα, τη φωτιά, και με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκαν τα χειρότερα» τονίζουν μιλώντας στο «Λαό» κάτοικοι της περιοχής.
Μάλιστα, απευθυνόμενοι προς τους Τοπικούς Φορείς και συγκεκριμένα την 11η Εφορία βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας και την Δημοτική Αρχή της πόλης, ζητούν να μεριμνήσουν οι Αρχές και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη και προστασία του ναού, διότι μια ενδεχόμενη καταστροφή του, πέραν της απώλειας ενός σημαντικότατου μνημείου της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, θα μπορούσε να προκαλέσει και ανεπανόρθωτες υλικές ζημιές στις παρακείμενες διατηρητέες κατοικίες.

«Και τότε ποιος υπεύθυνος θα αναλάβει την ευθύνη;» ρωτάνε γνωστοποιώντας επίσης ότι για το σχετικό περιστατικό ενημερώθηκε το πρωί της  Παρασκευής 4 Νοεμβρίου η 11η Εφορία Αρχαιοτήτων καθώς και το Τμήμα Ασφάλειας της Βέροιας.

Τέλος, ως κάτοικοι της περιοχής, ζητούν την  ενεργή συμπαράσταση του Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονα τόσο στο προκείμενο θέμα, όσο και γενικότερα στο θέμα της συντήρησης και πολύ περισσότερο της προστασίας και ανάδειξης των σπουδαιότατων ναών και παρεκκλησίων της επονομαζόμενης «Κυριώτισσας- Χριστιανικής Συνοικίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !