1 Αυγούστου 2021

Κατερίνη........η μικρή μας Μεγαλούπολη με 60.000 κατοίκους !
Η Κατερίνη είναι πόλη της Ελλάδας, είναι πρωτεύουσα του νομού Πιερίας και βρίσκεται στη Μακεδονία. Έχει πληθυσμό, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, 55.997 κατοίκους, ενώ η Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης συγκεντρώνει 58.309 κατοίκους. Βρίσκεται στο πιερικό ύψωμα, ανάμεσα στα Πιέρια Όρη καιστον Θερμαϊκό κόλπο, σε υψόμετρο 14–45 m. Απέχει 71 km από τηΘεσσαλονίκη, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ευεργετικό για την ανάπτυξη της Κατερίνης τα τελευταία χρόνια.

Αποτελεί την έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου Κατερίνης, ο οποίος περιλαμβάνει 46 οικισμούς και έχει πληθυσμό 85.851 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.Το όνομα της πόλης έχει τις ρίζες του στην Αικατερίνη της Αλεξανδρείας, μια χριστιανή μάρτυρα, που έζησε τον 4ο αιώνα. Παρά τη συμμετοχή της σε όλους τους εθνοαπελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων, από την επανάσταση του 1821, το κίνημα του 1854, τη Μακεδονική επανάσταση του 1878 και το Μακεδονικό Αγώνα, απελευθερώθηκε τελικά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις 16 Οκτωβρίου του 1912. Σημαντικοί Μακεδονομάχοι εκείνη την περίοδο, ήταν οι οπλαρχηγοί Νικόλαος Στρεμπίνας και Νικόλαος Μπαμπανίκας, καθώς και ο Αλκιβιάδης Παπαδημητρίου[2]. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατελήφθη από τον γερμανικό στρατό στις 14 Απριλίου 1941 και απελευθερώθηκε τρία χρόνια αργότερα. Το 1944 ιδρύθηκε και το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.Σήμερα η πόλη αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές αστικές περιοχές της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας. Στις μέρες μας η ανάπτυξη της Κατερίνης ανακόπτεται αισθητά από την παρουσία της γειτονικής Θεσσαλονίκης, που απορροφά σε συντριπτικό βαθμό όλες τις δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής.
Παρ' όλα αυτά, εξαιτίας της πολύ μεγάλης τουριστικής κίνησης που υπάρχει στον νομό Πιερίας, η πόλη βρίσκεται αισθητά στο προσκήνιο. Η πόλη διαθέτει ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Ελλάδας, το οποίο διαθέτει και πολύ εντυπωσιακά συντριβάνια και ειδικά το καλοκαίρι αποτελεί όαση δροσιάς και χαλάρωσης, ιδιαίτερα τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας.
Τα τελευταία χρόνια η Κατερίνη γνωρίζει αξιόλογη τουριστική κίνηση με την ανάπτυξη οργανωμένων παραθεριστικών κέντρων στις ακτές της. Παράλληλα, με δεδομένη την ύπαρξη τεράστιων επίπεδων εκτάσεων γύρω της, η πόλη γνωρίζει, πάλι τα τελευταία χρόνια, φρενήρη οικιστική ανάπτυξη, με συνεχή ένταξη νέων εκτάσεων, στην υπάρχουσα έκτασή της. Σημαντική ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλεως, θα δώσει και η έναρξη λειτουργίας του καινούργιου νοσοκομείου. Το 2008ανακατασκευάστηκε και ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης.
Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Είναι άγνωστο από πότε υπήρχε ως κωμόπολη. Πολλοί περιηγητές, όπως ο Leake, αλλά και σε χάρτες ήδη από το 13ο αιώνα (1264), αναφέρουν την πόλη με το όνομα Άτηρα (σταθμός ή πόλισμα Hatera) και αρκετοί είδαν και επίδραση στο όνομα της πόλης (Κατερίνη – Κάτηρα- Χάτηρα- Άτηρα). Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο Πουκεβίλ, ο οποίος σε χάρτη σημειώνει τον τόπο ως Kateri Hatera. Ο Heuzey υπολόγισε τη θέση της αρχαίας Άτηρας κοντά στην Κονταριώτισσα, ενώ ο Kurz τοποθετεί το πόλισμα κάπου ανάμεσα στους σημερινούς οικισμούς του Κορινού και της Καλλιθέας.
Άλλη υπόθεση κάνει λόγο για το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της πόλης και όπου βρίσκεται σήμερα το παλαιό νεκροταφείο. Οι εικόνες στο ναό χρονολογούνται από το 1831 και δεν αποκλείεται να υπήρχε από πριν στην ίδια θέση κάποιος άλλος ναός.

Η πόλη εμφανίζεται με τη λόγια ονομασία Αικατερίνη ή Αγία Αικατερίνη στη γλώσσα της γραφειοκρατίας και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τελικά επικράτησε η ονομασία Κατερίνη.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την απελευθέρωσή της το 1912, η Κατερίνη έγινε Δήμος, μέχρι τις 28 Ιουνίου 1918). Το 1920-1930 η Κατερίνη αποτέλεσε Κοινότητα. Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου 1929. Το 1931 ανεγέρθηκε η Δημοτική Αγορά της Κατερίνης. Τη δεκαετία αυτή, με την έλευση των προσφύγων, διπλασιάστηκε ο πληθυσμός της πόλης. Πολλοί κάτοικοι κατάγονται από τη Θράκη, και συγκεκριμένα από τον Αρτεσκό.
Το 1961, το πολεοδομικό συγκρότημα της Κατερίνης ήταν το τέταρτο αστικό κέντρο της Μακεδονίας, μετά τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τις Σέρρες και το δωδέκατο της Ελλάδας. Η πληθυσμιακή αυτή ανάπτυξη, την οποία φυσικά ακολούθησε αντίστοιχη εξέλιξη της μορφής της πόλης, οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας και στην αύξηση της παραγωγής καπνών ποικιλίας Κατερίνης, τα οποία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν περιζήτητα στη διεθνή αγορά για σημαντικό χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η συμβολή του καπνού στη διαμόρφωση του υψηλού σχετικά εισοδήματος της περιοχής της Κατερίνης, και γενικότερα του νομού Πιερίας, είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Το 1806 ο William Leake αναφέρει 100 οικίες και το 1810 ο Daniel κάνει λόγο για 140. Το 1812, το 1880 και το 1890 ο αριθμός των οικιών είναι σταθερός (300) σύμφωνα με τις αντίστοιχες αναφορές του Henry Holland και του Επισκόπου Κίτρους, Νικολάου. Ειδικότερα, το 1890 αναφέρονται (Στατιστικοί Πίνακες του Ελληνικού Προξενείου Θεσσαλονίκης), 300 οικίες και 700 διαχειμαζόντες Βλαχολιβαδιώτες. Το 1900 υπήρχαν 2.070 Χριστιανοί και 600 Μουσουλμάνοι. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 αποχώρησαν από την πόλη οι Μουσουλμάνοι, οι οποίοι αριθμούσαν περί τους 8.000 ανθρώπους. Στην Κατερίνη κατέληξε μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων Ευαγγελικών της Μικράς Ασίας μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Κατά την απογραφή του 1928 η Κατερίνη κατείχε την 45η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων.

Επίσημες απογραφές για πληθυσμό Κατερίνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΈτοςΠληθυσμός (Αναγραφή)
19137.393 κάτοικοι
19206.540 κάτοικοι
192810.138 κάτοικοι
194016.938 κάτοικοι
195124.605 κάτοικοι
196128.046 κάτοικοι
197129.046 κάτοικοι
198138.404 κάτοικοι
199142.381 κάτοικοι
200153.418 κάτοικοι
200858.234 κάτοικοι
201155.997 κάτοικοι

Δημοτική Κοινότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τον καλλικράτειο Δήμο, βλέπε Δήμος Κατερίνης
Η θέση της Δημοτικής Ενότητας Κατερίνης στο Νομό Πιερίας.

Η Δημοτική Ενότητα Κατερίνης αντιστοιχεί στον τέως καποδιστριακό δήμο Κατερίνης και έχει πληθυσμό 62.205 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Στη Δημοτική Ενότητα περιλαμβάνονται:[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημαρχείο της Κατερίνης
Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης [ 58.309 ] {| class="wikitable" !Περιοχή !Πληθυσμός |- |Κατερίνη |55.997 κάτοικοι |- |Ανδρομάχη|1.061 κάτοικοι |- |Νέα Χράνη |467 κάτοικοι |- |Νέο Κεραμίδι |464 κάτοικοι |- |Ολυμπιακή Ακτή (γνωστή και ως Κατερινόσκαλα) |320 κάτοικοι |}
Δημοτική Κοινότητα Σβορώνου [ 2.175 ]
ΠεριοχήΠληθυσμός
Σβορώνος1.948 κάτοικοι
Αγία Βαρβάρα69 κάτοικοι
Προσήλιο158 κάτοικοι
Τοπική Κονότητα Άνω Αγίου Ιωάννου [ 477 ]
ΠεριοχήΠληθυσμός
Άνω Άγιος Ιωάννης442 κάτοικοι
Νέος Άνω Άγιος Ιωάννης35 κάτοικοι
Τοπική Κοινότητα Γανοχώρας -- η Γανόχωρα [ 799 ]
Τοπική Κοινότητα Νεοκαισαρείας -- η Νεοκαισάρεια [ 445 ]
Ανδρομάχη
Καταφυγιώτικα
Ευαγγελικά
Άγιος Φώτιος
Αγία Τριάδα
Κέντρο Κατερίνης
Θεία Ανάληψη
Αγία Αικατερίνη
Σταθμός
Περίσταση
Νέα Ζωή
Αγία Άννα
Καπνικός Σταθμός
Μυλαύλακος
Παράδεισος
Βατάν
Αγία Παρασκευή
Άγιοι Πάντες

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πάρκο της Κατερίνης.
Ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Κατερίνη είναι πολύ κοντά στη θάλασσα (6 χλμ.), στον Όλυμπο και σε αρκετές αρχαιολογικές τοποθεσίες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως η αρχαία πόλη του Δίου (5ος αιώνας π.Χ., 17 χλμ. μακριά) και στο βενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Οι παραλίες του Κορινού, της Παραλίας, και της Ολυμπιακής Ακτής (ή Κατερινόσκαλας) είναι πολύ δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το 1992 ιδρύθηκε Ποντιακό Μουσείο , όπου εκτίθενται κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.

Ναοί της Κατερίνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κατερίνη βρίσκονται οι εξής Ορθόδοξοι ενοριακοί ναοί.
Η Εκκλησία της Αγίας Άννης
Η Θεία Ανάληψη
Η Αγία Άννα
Η Αγία Παρασκευή
Η Αγία Τριάδα
Ο Άγιος Φώτιος
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πόλη, στην Ανδρομάχη
Ο Άγιος Σάββας
Ο Άγιος Χαράλαμπος
Γενέσιον της Θεοτόκου
Άγιος Χριστόφορος
Άγιος Προκόπιος (στην Ολυμπιακή Ακτή)
Αγία Αικατερίνη (Α΄ Κοιμητήριο)
Άγιος Λάζαρος (Β΄ Κοιμητήριο)
Άγιος Θεράπων (στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κατερίνης)
Τίμιος Σταυρός
Άγιος Γεώργιος (παλαιοημερολογίτικη)
Άγιοι Πάντες (παλαιοημερολογίτικη)
Άγιος Δημήτριος (παλαιοημερολογίτικη)
Ευαγγελική Εκκλησία

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οδικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την Κατερίνη διέρχεται ο Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ μέσω αστικής σήραγγας ενώνοντας την πόλη με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, η Εθνική Οδός 1 διέρχεται εντός της πόλης συνδέοντάς την με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επίσης, από την Κατερίνη ξεκινά η Εθνική Οδός 13, η οποία την ενώνει με την Ελασσόνα.

Σιδηροδρομικές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κατερίνη, υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός[3] της γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξυπηρετεί και την γύρω περιοχή, ενώ από το 2007 διαθέτει σύνδεση και με τον προαστιακό Θεσσαλονίκης προς τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κατερίνη υπάρχουν τα εξής αθλητικά σωματεία:

Αθλητικές Ενώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις Αθλητικές Ενώσεις με έδρα τη Κατερίνη ξεχωρίζουν ο Πιερικός Σ.Φ.Κ., που ιδρύθηκε το 1961 και σήμερα αγωνιζεται στην Fotball league (παλια β εθνικη), η Μορφωτική Αθλητική Ένωση Ποντίων Κατερίνης, που αγωνίζεται στην Γ' Εθνική και ο Α.Μ.Σ. Βατανιακός Κατερίνης, που αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ www.epspierias.gr

Αθλητικοί Γυμναστικοί Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης
 • Γυμναστικός Αγωνιστικός Σύλλογος "Αρχέλαος Κατερίνης", που συμπεριλαμβάνει ομάδα χειροσφαίρισης, με διακρίσεις στην Α1 ανδρών και στο Κύπελλο Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
 • Γυμναστικός Αγωνιστικός Σύλλογος Κατερίνης "Ολυμπιάδα"
 • Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος "Αλέξανδρος Κατερίνης"
 • Γυμναστικός Σύλλογος Μυλαυλάκου Παραδείσου Κατερίνης "Ο Ατρόμητος", που αγωνίζεται στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος τηςΕ.Π.Σ. Πιερίας.

Αθλητικοί Μορφωτικοί Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος "Βατανιακός" Κατερίνης, που αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία του τοπικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας.
 • Γυμναστικός Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος "Εθνικός Κατερίνης" (στο ποδόσφαιρο αγωνίζεται στην Γ΄ εθνική)
 • Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Κατερίνης "Ο Μέγας Αλέξανδρος"
 • Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος "25η Μαρτίου"-Σάρισσα

Αθλητικοί Όμιλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αθλητικός Όμιλος Κατερίνης "Ο Όλυμπος"
 • Αθλητικός Όμιλος Κατερίνης "Ο Πήγασος"
 • Αθλητικός Όμιλος Ποντίων Κατερίνης
 • Αθλητικός Όμιλος Σακουρά Κατερίνης
 • Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης
 • Όμιλος Αντισφαίρισης Κατερίνης
 • Όμιλος Καράτε Κατερίνης
 • Σκακιστικός Όμιλος Κατερίνης
 • Σκακιστικός Όμιλος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης
 • Χιονοδρομικός Όμιλος Κατερίνης
 • Άρης Κοκκινοπλιτών
 • Ιππικός Όμιλος Πιερίας
 • Πιερικός Αρχέλαος Μπάσκετ
 • Αρχέλαος Χαντμπολ
 • Αθλητική Γυμναστική Ένωση Πιερίας (ΑΓΕΠ 2011) Μπάσκετ

Αθλητικοί Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντισφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Σύλλογος Αντισφαίρισης Κατερίνης

Ορειβατικοί Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κατερίνης
 • Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Κατερίνης

Πολεμικές τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αθλητικός Σύλλογος Κατερίνης "Σάρισσα"
 • Αθλητικός σύλλογος τάε κβο ντο Κατερίνης
 • Αθλητικός σύλλογος Κατερίνης SΕIDOKAN KARATE KOBUDO ΕΙΣ OKINAWA "Ο Πιερικός"
 • Λέσχη Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών Κατερίνης ''BUDOKAN''[4]

Αθλητικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακαδημίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υγρός Στίβος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αθλητική Ακαδημία Κατερίνης "Νηρέας".
 • Αθλητικός Κολυμβητικός Σύλλογος "ΔΙΑΣ".
 • Αθλητική Ακαδημία Κατερίνης 92'

Αδελφοποιημένες Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Κατερίνης έχει αδελφοποιηθεί με τις παρακάτω πόλεις:


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Heuzey L. , Le Mont Olympe et l’ Akarnanie, Παρίσι 1860.
 • Leake W. M., Travels in Northern Greece, τ. 3, σ. 415, Λονδίνο 1835.
 • Αναγνωστόπουλος Π. Ν., Η Αρχαία Ολυμπιακή Πιερία, εκδ. Εστίας Πιερίδων Μουσών, Θεσσαλονίκη 1971.
 • Καζταρίδης Ιωάννης, Κατερίνη: από τη μικρή κώμη στην πολύτροπη πόλη, εκδ. ΜΑΤΙ.
 • Πουκεβίλ, Ταξίδι στην Ελλάδα, Μακεδονία- Θεσσαλία (μετάφραση Νίκη Μολφέτα), Αθήνα 1995.
 • Ράπτης Γ. Α., Όλυμπος- Πιέρια, Βέρμιο και Άθως στη ζωή των Μακεδόνων, έκδοση Όλυμπος, Κατερίνη, 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !