10 Ιουλίου 2021

Παγκόσμια διάκριση για τους Κατερινιώτες επιστήμονες Αθ. Τόλιου και Γ. Τσιρβούλη !




Τα ονόματα τριών Ελλήνων επιστημόνων, αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δόθηκαν σε τρεις αστεροειδείς από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση, ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο ερευνητικό πεδίο των αστεροειδών.

Πρόκειται για τη Δρ. Χρύσα Αβδελίδου (ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Côte d’Azur), τη Δρ. Αθανασία Τόλιου (ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Lulea της Σουηδίας) και τον Δρ. Γεώργιο Τσιρβούλη (ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Lulea).

Η ονοματοδοσία των αστεροειδών είχε αποφασιστεί ένα χρόνο πριν και θα ανακοινώνονταν στο διεθνές συνέδριο «Asteroids, Meteors and Comets» που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, λόγω της πανδημίας όμως αναβλήθηκε, συνεπώς η ανακοίνωση της ονοματοδοσίας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «WGSBN Bulletin».

Η Χρ. Αβδελίδου αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ το 2012 και στη συνέχεια ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Κεντ όπου ασχολήθηκε με προσομοιώσεις σύγκρουσης αστεροειδών. Στη συνέχεια εργάστηκε στην «European Space Agency», δουλεύοντας στο αντικείμενο της πτώσης μετεώρων στην επιφάνεια της Σελήνης. Έκτοτε εργάζεται στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής, ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια.

Η Αθ. Τόλιου και ο Γ. Τσιρβούλης αποφοίτησαν το 2011 από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και στη συνέχεια έκαναν το μεταπτυχιακό τους στην Ουψάλα της Σουηδίας, τελειώνοντας το 2013. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Τσιρβούλης έκανε το διδακτορικό του στο Αστεροσκοπείο του Βελιγραδίου, ενώ η Αθανασία Τόλιου πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Σπουδαστήριο Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ. Και οι δύο χρίστηκαν διδάκτορες το 2019 και από τότε εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Lulea της Σουηδίας ως ερευνητές στο αντικείμενο των αστεροειδών.


Την έκπληξη που αισθάνθηκε όταν έμαθε ότι ο αστεροειδής 28609 έλαβε το όνομά του περιγράφει στα «ΝΕΑ» και ο ερευνητής Γιώργος Τσιρβούλης: «Η ανακοίνωση ήρθε κάπως έμμεσα, όταν ο επιβλέπων του διδακτορικού μου μού έστειλε ένα συγχαρητήριο μήνυμα χωρίς εγώ να γνωρίζω τίποτα εκ των προτέρων».

Εχοντας τελειώσει το σχολείο στην Κατερίνη μαζί με την Αθανασία Τόλιου, αποφοίτησε από το ΑΠΘ και συνέχισε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου με υποτροφία MarieCurie-FP7 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγινε μέλος μιας εκ των κορυφαίων ερευνητικών ομάδων στο αντικείμενο των αστεροειδών και δούλεψε με πρωτοπόρους του κλάδου. «Κύρια ασχολία μου ήταν η μελέτη της εξέλιξης οικογενειών αστεροειδών, δηλαδή διαφόρων ομάδων εκατοντάδων έως δεκάδων χιλιάδων αστεροειδών στην Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών ανάμεσα στις τροχιές του Δία και του Αρη, οι οποίες δημιουργήθηκαν από συγκρούσεις μεταξύ προγενητόρων αστεροειδών, από κάποια εκατομμύρια έως λίγα δισεκατομμύρια χρόνια πριν» λέει και καταλήγει: «Η ουσία αυτής της δουλειάς είναι να εξάγουμε συμπεράσματα για τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκάστοτε σύγκρουση».

Η 33χρονη Αθανασία Τόλιου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Αστρονομίας και Διαστημικής Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία και στη συνέχεια ασχολήθηκε στο ΑΠΘ με τη μελέτη της πρώιμης Κύριας Ζώνης των Αστεροειδών. Πλέον εργάζεται σε παράρτημα του Πανεπιστήμιου Luleo για τον τομέα του Διαστήματος, στην πόλη Κίρουνας, με αντικείμενο τη διερεύνηση των μηχανισμών που αναγκάζουν τους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης να πλησιάζουν πολύ κοντά στον Ηλιο αλλά και του χρόνου που ξοδεύουν σε αυτού του είδους τις τροχιές.

Το μέλλον

Οι τρεις ερευνητές εξηγούν πως η αγάπη για την ερευνητική δουλειά, παρότι φέρνει το μέλλον ένα βήμα πιο κοντά, προσκρούει στην απροθυμία που υπάρχει να χρηματοδοτηθεί ό,τι δεν φέρνει άμεσα κέρδος. «Παντού οι ερευνητικές θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες και συνήθως ορισμένου χρόνου, οπότε δεν μας επιτρέπουν τον προγραμματισμό και την εξέλιξη που θα θέλαμε. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ερευνητές, που ακόμα και αν το επιθυμούν, δεν μπορούν να βρουν κάποια μόνιμη ή ερευνητική θέση» λέει ο Γιώργος Τσιρβούλης και η Αθανασία Τόλιου προσθέτει: «Δυστυχώς, το μέλλον για εμάς τους ερευνητές είναι δυσοίωνο. Κυριαρχούν η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, καθώς οι πιθανές θέσεις εργασίας αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υποτροφίες, δηλαδή ανασφάλιστη εργασία, «μπλοκάκια« και το να βρεις μια μόνιμη θέση κάπου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Συνεπώς, τα όνειρα για το μέλλον και η προσπάθεια για κάποιον προγραμματισμό είναι μάλλον πολυτέλεια στην εποχή μας».

Πηγή: 902.gr και ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !