21 Σεπτεμβρίου 2014

Σε έξαρση οι συγκεντρώσεις κυανοβακτηρίων στην λίμνη της Καστοριάς



Μόνο ευχάριστα δεν ήταν για τη λίμνη της Καστοριάς τα συμπεράσματα του 17ου Συνεδρίου Φυτοπλακτόν και Οικολογίας «17th Workshop of the International Association of Phytoplankton Taxonomy & Ecology (IAP)», που πραγματοποιήθηκε στην

Καστοριά και διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστημών και Τεχνολογίας, με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα προβλήματα τοξικότητας της Ορεστιάδας τέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο, με τους επιστήμονες να κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη λίμνη, η οποία τείνει να επανέλθει στα δεδομένα των χρόνων πριν το 1998, οπότε και είχε αρχίσει να βελτιώνεται η οικολογική κατάστασή της.

Σύμφωνα, με τους συμμετέχοντες επιστήμονες τα κυανοβακτήρια …κυριαρχούν στη λίμνη της Καστοριάς, παρουσιάζοντας πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, κάτι που μόνο καλό δεν είναι για την Ορεστιάδα, αφού πολλές φορές έχουν ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια τα οποία έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και, μάλιστα, αυτή την περίοδο τα όρια αυτά έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ.

Όπως επισήμαναν, ωστόσο, οι επιστημονικοί φορείς, αν και υπάρχει η γνώση για την κατάσταση της λίμνης, η οποία παρακολουθείται από το Α.Π.Θ. εδώ και 25 χρόνια, αυτή δεν αξιοποιήθηκε ποτέ στο παρελθόν

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ορεστιάδα, σε ό,τι αφορά την οικολογική της κατάσταση, έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «ελλιπής» στην κλίμακα 5 «σκαλοπατιών» της Οδηγίας για τα Νερά, που είναι: Κακή, ελλιπής, μέτρια, καλή και υψηλής ποιότητας. Ο στόχος, μάλιστα, της Οδηγίας για τα Νερά για το 2015 είναι όλες οι λίμνες να βρίσκονται στο 4ο «σκαλοπάτι» της κλίμακας (καλή), κάτι που είναι φύσει – θέση αδύνατον να συμβεί για την λίμνη της Καστοριάς.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΣΕΝΤΡΑ που κυκλοφορεί την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !