28 Σεπτεμβρίου 2014

Γιάννης Αμανατίδης: Στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας δε χωράνε γκρίζες ζώνες

Στα σημεία διαφωνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων»
αναφέρθηκε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Α' Θεσ/νίκης Γιάννης Αμανατίδης στη δεύτερη ανάγνωση του Σ/Ν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.  
Κεντρικό σημείο διαφωνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το προτεινόμενο Σ/Ν αποτελεί στο πρώτο άρθρο, η ασαφής διατύπωση περί «ορισμένης γεωγραφικής περιοχής», όπου πρέπει να είναι εγκατεστημένος ικανός αριθμός προσώπων, ώστε να εμπίπτουν στον ορισμό της θρησκευτικής κοινότητας. Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ η ασάφεια και η δυνατότητα κατά το δοκούν ερμηνείας της διατύπωσης μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στη δυνατότητα συγκρότηση θρησκευτικής κοινότητας.
            Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, δεσμεύτηκε πως στο κείμενο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη, η διατύπωση θα έχει διορθωθεί ώστε να μην επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε και σε άλλες διατάξεις που χρήζουν βελτίωσης, όπως το προαπαιτούμενο των 300 τουλάχιστον προσώπων για τη σύσταση Θρησκευτικού Νομικού Προσώπου, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογεί ως απαγορευτικό  όρο για κάποιες κατηγορίες θρησκευτικών κοινοτήτων και γι’ αυτό ζητάει τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού σε 100 .
Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε άλλα σημεία αντίθεσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  με το προτεινόμενο Σ/Ν, όπως ο όρος της ομόφωνης απόφασης που απαιτείται να λάβουν τα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας για να μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία στο υπό ίδρυση Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο, αλλά και η διάταξη που ορίζει ως λόγο διάλυσης του Θ.Ν.Π. την απουσία θρησκευτικού λειτουργού για περισσότερο των έξι μηνών διάστημα.
Ακόμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αλλαγή στο άρθρο 24 του Σ/Ν που δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς θεολόγους ΠΕ01 μεταφοράς της οργανικής τους θέσης σε θέσεις εκκλησιαστικών υπαλλήλων, διάταξη που θα οδηγήσει σε αποψίλωση των σχολείων από τη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Κλείνοντας, ο κ. Αμανατίδης επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως το εν λόγω σχέδιο νόμου κινείται σε σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται όμως σημαντικές βελτιώσεις ώστε να καταστεί λειτουργικό και επιπλέον, επίμαχες διατάξεις να απαλειφθούν. Μάλιστα, ενημέρωσε τον Υπουργό πως θα θέσει εις γνώση  του ζητήματα που ετέθησαν από εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων κατά τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά την τελική διατύπωση του Σ/Ν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !