7 Δεκεμβρίου 2012

Να παραμείνουν τα καναντέρ στη Θεσσαλονίκη


Την παραμονή των πυροσβεστικών καναντέρ στην έδρα τους στη Θεσσαλονίκη ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ανταποκρινόμενος σε σχετικό κάλεσμα της βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνας Μάρκου, για μαζική αντίδραση στην επιχειρούμενη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταφοράς στην 112η Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα της 383ης  Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, η οποία βρίσκεται στην 113η ΠΜ στη Θεσσαλονίκη.

            Με επιστολή του προς την κ.Μάρκου ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών τη συγχαίρει για την πρωτοβουλία της, εκφράζει την αντίρρησή του σε μια πιθανότητα μετεγκατάστασης που θα θέσει σε κίνδυνο όλη τη βόρεια Ελλάδα και καλεί δημάρχους, εκπροσώπους φορέων και πολίτες, να αντισταθούν δυναμικά.

            Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

            «Αγαπητή κυρία Μάρκου,
            Καταρχάς, παρακαλούμε να δεχθείτε τα συγχαρητήριά μας για την πρωτοβουλία σας να απευθύνετε δημόσια έκκληση για μαζική αντίδραση στην επιχειρούμενη μετεγκατάσταση στην 112η Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα της 383ης  Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, η οποία εδρεύει στην 113η ΠΜ στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες ενέργειες αναδεικνύουν την ευαισθησία σας για μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τον τόπο μας.. Παράλληλα, αναβαθμίζουν τη θέση και το ρόλο των βουλευτών, το κύρος των πολιτικών θεσμών και του κοινοβουλίου μας.
            Από την πλευρά μας, εκφράζουμε την κάθετη αντίρρησή μας σ’ ένα τέτοιο ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο ενδεχόμενο, και στέλνουμε σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς κάθε συναρμόδιο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιπυρική θωράκιση της πόλης και του νομού Θεσσαλονίκης, της κεντρικής Μακεδονίας και ευρύτερα της βόρειας Ελλάδας.
Οι τραγικές στιγμές που βιώνει κάθε καλοκαίρι η χώρα μας με τις πυρκαγιές επιβάλλουν την ενεργοποίηση όλων μας. Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε ότι οι σχεδιασμοί μετεγκατάστασης αποδεικνύουν ότι η κεντρική διοίκηση του κράτους και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν έχουν διδαχθεί το παραμικρό από το θλιβερό παρελθόν και τα αρνητικά ρεκόρ.
Αποδεικνύεται ότι ο άδικος χαμός αθώων ανθρώπινων ζωών, μεταξύ αυτών πολλών παιδιών, στην Πελοπόννησο ή οι καταστροφικές πυρκαγιές στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, τις τεράστιες δασικές εκτάσεις στη Χαλκιδική και το Άγιον Όρος που απείλησαν την «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», δεν έχουν θορυβήσει στο ελάχιστο τους υπευθύνους.
Η παραμονή των πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Θεσσαλονίκη είναι ΑΚΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ και ΖΩΤΙΚΗ, αφού είναι γνωστό ότι η συμβολή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών τα πρώτα κρίσιμα λεπτά είναι καθοριστική. Η όποια καθυστέρηση λόγω απόστασης, καιρικών συνθηκών ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας, ελλοχεύει τεράστιους και τραγικούς κινδύνους. Πρόσφατα, εξάλλου, χάρη στην άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη αποτράπηκε το ενδεχόμενο να καεί για δεύτερη φορά και να καταστραφεί ολοσχερώς ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου που απέμεινε στην πόλη μας.
Είναι πραγματικά θλιβερό διότι η χώρα μας, λόγω απουσίας ολοκληρωμένης προληπτικής πολιτικής και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, και εξαιτίας της αδικαιολόγητης έλλειψης συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, παραμένει ανοχύρωτη στη λαίλαπα των πυρκαγιών.
            Είναι διπλά θλιβερό να επιχειρεί σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μας υποχρεώσει να δεχθούμε τη λογική ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι η προστασία των ανθρώπων, του περιβάλλοντος, του φυσικού πλούτου, των μνημείων όλης της βόρειας Ελλάδας, να υπαχθεί στη λογική της ευημερίας των αριθμών, χάριν της δήθεν μείωσης του λειτουργικού κόστους! Επιχείρημα που καταρρίπτεται και επίσημα, αφού η μεταφορά της Μοίρας όχι μόνο δεν θα μειώσει το κόστος, αλλά θα ανοίξει το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα.
            Ας μας επιτραπεί να προσθέσουμε ότι εμείς θεωρούσαμε πάντοτε πως η πρόληψη και η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών είναι κρίσιμα ζητήματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως πρώην δήμος Συκεών λειτουργήσαμε από το 1995, και εξακολουθούμε στο νέο δήμο Νεάπολης-Συκεών, την Ειδική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, διαθέτοντας σύγχρονο εξοπλισμό, ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη τα οποία επανειλημμένα έχουν παρέμβει αποτελεσματικά σε έκτακτες περιπτώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, δραστηριοποιούνται οι δύο αξιόλογες εθελοντικές ομάδες ΕΔΟΜΑΚ και ΕΔΟΜΑΚ Αγίου Παύλου, έχοντας στο ενεργητικό τους δεκάδες συμμετοχές σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τα οποία περιπολούν καθημερινά στις δασικές εκτάσεις του δήμου μας και κινητοποιούν χρόνο με το χρόνο εκατοντάδες νέους εθελοντές.
Όχι μόνο, λοιπόν, είμαστε αρνητικοί σε μια πιθανή μετεγκατάσταση της Μοίρας, αλλά καλούμε όλους τους συναδέλφους μας δημάρχους, τους εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και οργανώσεων και τους συμπολίτες μας, να επιμείνουμε μαζικά και δυναμικά υπέρ της παραμονής των πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, να διεκδικήσουμε από κοινού την κατάρτιση σχεδίων αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών ανά δήμο και ανά περιφέρεια, με ιδιαίτερο ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία να αποκτήσει επιτέλους τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε μια ευέλικτη, αποτελεσματική και ενισχυμένη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας τοπική εξουσία.
            Συγχαίρουμε, στηρίζουμε και είμαστε αρωγοί στην κίνησή σας…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !