25 Αυγούστου 2017

Καθημερινό περπάτημα = υγεία!




Όλοι γνωρίζουμε ότι το περπάτημα κάνει καλό στην καρδιά και μας βοηθάει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Τα οφέλη του όμως δεν σταματούν εκεί... Μπορεί να μας βοηθήσει να απολαύσουμε καλύτερο σεξ μέχρι και να αυξήσουμε τα έσοδά μας (ναι και όμως!!!). Γνωρίστε λοιπόν τα άγνωστα οφέλη του και... keep walking!!!


Με τα κατάλληλα παπούτσια, το περπάτημα μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε δρόμο. Γενικά, είναι καλύτερο να περπατάει κανείς στη φύση, καθώς έτσι βοηθά το σώμα του να αισθάνεται ελεύθερο. Το περπάτημα είναι ένα άθλημα για όλους, καθώς η επιβάρυνση που υφίστανται τα πόδια από τη δόνηση σε κάθε βήμα είναι τρεις φορές μικρότερη από ότι στο τζόκινγκ. Αυτό σημαίνει ότι με το περπάτημα μπορούν να αθληθούν και άνθρωποι που έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους ή υποφέρουν από παχυσαρκία. Καλό θα είναι να ξεκινήσουμε σταδιακά, με τριάντα λεπτά τη μέρα για τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, τα οποία θα αυξήσουμε σε σαράντα πέντε μετά τον πρώτο μήνα.

Εάν ειδικά πάσχετε από αρθρίτιδα, σωθήκατε γιατί πρέπει να ενισχύσετε τους συνδέσμους και τους μυς σας και το περπάτημα είναι ένας καλός, απλός, αποτελεσματικός τρόπος για το επιτύχετε. Εάν είστε σε θέση να περπατήσετε για 8 με 10 λεπτά χωρίς πόνους που αυξάνουν, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το περπάτημα ως ένα τρόπο να βελτιώσετε την υγεία σας.

Δυναμώνει την καρδιά

Το περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων μέχρι και 27%. Αυτή η άσκηση είναι ιδανική για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL) και βοηθά στην αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL). Αυξάνοντας τον καρδιακό παλμό, το καθημερινό περπάτημα βελτιώνει τη συνολική υγεία της καρδιά σας.

Βοηθάει στην πρόληψη του εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μια μελέτη, το περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να γλιτώσουμε το εγκεφαλικό. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι περπατούσαν για 8 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο. Σύμφωνα με την μελέτη δεν παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα περπατάμε, αλλά η διάρκεια του περιπάτου μας. Με άλλα λόγια η ώρα που αφιερώνετε στο περπάτημα είναι πιο σημαντική από την ταχύτητά του. Αυτό που διαπίστωσαν οι ειδικοί είναι ότι τουλάχιστον 2 ώρες περπάτημα την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά την ηλικία των 60 ετών. Οι ερευνητές ρώτησαν 3.435 υγιείς άνδρες ηλικίας 60 έως 80 σχετικά με την απόσταση που περπατούσαν κάθε εβδομάδα, και το ρυθμό τους. Για τους άνδρες που περπατούσαν περισσότερο από 22 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά δύο τρίτα χαμηλότερος (η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας).

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων παθήσεων

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που περπατούν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ, άσθμα και ορισμένα είδη καρκίνου. Οι άνθρωποι που ακολουθούν καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεων είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, του στήθους και της μήτρας. Επίσης, καταπολεμά την κατάθλιψη και προλαμβάνει την άνοια.

Βοηθά στη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους

Το καθημερινό περπάτημα με ένα καλό ρυθμό βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και εκείνος με τη σειρά του βοηθά στην καύση του σωματικού λίπους. Όσο πιο γρήγορο ρυθμό ακολουθείτε τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψετε. Το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους ενώ παράλληλα αυξάνει τη μυϊκή μάζα και την τόνωση των μυών (με μία ώρα περπάτημα μπορεί κανείς να καταναλώσει 600 θερμίδες, δηλαδή κάτι παραπάνω από μία πλάκα σοκολάτας!).

Αυξήστε τα έσοδά σας

Το καθημερινό περπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών σας, ένα όφελος που αυτήν την εποχή δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει αμελητέο. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο στο πλαίσιο μελέτης (Ball State University), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν καθιστική εργασία, αλλά ασκούνται καθημερινά, έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους οικονομικούς τους στόχους, σε σχέση με όσους κάνουν καθιστική εργασία και δεν συνηθίζουν να γυμνάζονται. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση μας βοηθάει να γίνουμε πιο δραστήριοι σωματικά, πνευματικά, αλλά και ψυχικά, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αναλαμβάνουμε περισσότερες πρωτοβουλίες στη δουλειά και τα οικονομικά μας.

Βελτιώνει την λίμπιντο

Όπως γνωρίζουμε, η άσκηση και η σεξουαλική δραστηριότητα είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Μια πρόσφατη μελέτη σε γυναίκες ηλικίας 45 με 55 ετών απέδειξε ότι το καθημερινό περπάτημα αύξησε τη σεξουαλική τους επιθυμία και ικανοποίηση.

Αντίστοιχα στους άντρες, είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ερωτική ζωή ενός άνδρα, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών ειδικών. Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης υποστηρίζουν ότι «καίγοντας» 200 θερμίδες την ημέρα μέσω κάποιας μορφής αερόβιας άσκησης, όπως το περπάτημα, μπορούμε πιθανώς να προλάβουμε την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα και βέβαια στα γεννητικά όργανα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη γερμανική ιατρική επιθεώρηση "Aertzliche Praxis".

Όχι και άσχημα, τι λέτε, ίσως από σήμερα…;;;






Κατσαβού Ευγενία

Νοσηλεύτρια Τ.Ε.

katsavoue@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !