15 Ιουνίου 2014

Η Θεσπέσια φωνή της 16χρονης Κυριακής Δερέμπεη

Η Κυριακή Δερέμπεη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ανήκει στη 5η γενιά προσφύγων, από Πόντο από την πλευρά της μητέρας της και Ανατολική Θράκη και Κωνσταντινούπολη από την πλευρά του πατέρα της.

Κατάγεται από οικογένεια μουσικών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ιεροψαλτών. Ο παππούς της, υπήρξε καθηγητής βυζαντινής μουσικής (Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης) και δεξιός ψάλτης στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, από τον οποίο επηρεάστηκε και από πολύ μικρή πήρε τις βάσεις στην εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική.

Σε ηλικία πέντε ετών, γράφτηκε για πρώτη φορά σε ωδείο και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Εδώ και τρία χρόνια, μαθαίνει μπουζούκι και σπουδάσει δυο χρόνια βυζαντινή μουσική στη σχολή βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και παράλληλα και με καθηγητή βυζαντινής μουσικής. Από το 2013, παρακολουθεί μαθήματα βυζαντινής μουσικής στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης καθώς και μαθήματα στο ούτι. Επίσης, μαθήματα φωνητικής τέχνης κάνει δυο χρόνια στο κλασσικό και παραδοσιακό τραγούδι.

Από πολύ νωρίς, ένιωσε τον παλμό και τον ρυθμό της παραδοσιακής μουσικής, είναι ένας τρόπος έκφρασης γι' αυτήν και θεωρεί πως αυτά τα δυο είδη, της παραδοσιακής και της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν.


Επηρεάστηκε πολύ από τον Χρόνη Αηδονίδη, τον οποίο θεωρεί δάσκαλο και οδηγό στη μουσική της πορεία.

Στα 13 της χρόνια, μετά από μια επιτυχημένη συναυλία στο ωδείο που φοιτούσε, αποδέχτηκε το κάλεσμα του παγκοσμίου φήμης δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Orhan Osman, στο φεστιβάλ Μαρώνειας στα πλαίσια του οποίου συμμετείχαν επίσης ο Σταύρος Παζαρέντσης και η Αρετή Κετιμέ.

Την ίδια χρονιά, ο μεγάλος Μανώλης Μητσιάς σε συναυλία του, την ανέβασε στην σκηνή για να πουν μαζί ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, μαγεύοντας με την παρουσία της, το κοινό παρακολουθούσε την συναυλία.

Τον Ιανουάριο του 2012, τραγούδησε στην κοπή της πίτας του Ιδρύματος Παπαθεμελή, όπου συμμετείχε ο βυζαντινός χορός ''Ηδύμελον'' και ο Πέτρος Γαϊτάνος

Τον Ιανουάριο του 2013, στο τηλεοπτικό κανάλι της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης 4Ε και στον δημοσιογράφο Θανάση Κληματσίδα, μίλησε στην εκπομπή ''Με γνώση και μεράκι'' για τα πρώτα της βήματα στην μουσική και για τα σχέδιά της, για το μέλλον σε μια εκπομπή-αφιέρωμα σε αυτήν.

Μετά τη παρουσίασή της στην εκπομπή ''Με γνώση και μεράκι'' όλα τα blogs και οι διαδικτυακές εφημερίδες μιλούν για το νέο αστέρι της παραδοσιακής μουσικής, το ''παιδί-θαύμα'' όπως αναμφισβήτητα την αποκαλούν. Η μικρή Κυριακή Δερέμπεη, ήρθε στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική και θα μείνει. Είναι όπως λένε οι περισσότεροι το ''νέο αίμα'' της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Τον Μάρτιο του 2013, συμμετείχε σε μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία, για τα παιδιά του συλλόγου ''ΛΑΜΨΗ'', όπου τραγούδησε συνοδευόμενη από τον Πέτρο & Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, τον Σταύρο Παζαρέντση, Αστέριο Τράκα, τον Ibraim Ibraimoglou και το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης ''Χρόνης Αηδονίδης''. Στην συναυλία συμμετείχαν οι κορυφαίοι καλλιτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής όπως ο Νίκος Αβαγιανός, ο Ross Daly, η Κέλυ Θωμά, ο Παναγιώτης Λάλεζας, η Dilek Koc, τα Χάλκινα της Γουμένισσας, ο Ματθαίος & Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, η Αρετή Καμηλάκη, η Τετράφωνη χορωδία δήμου Βόλβης με χοράρχη τον Σταύρο Καραμάνη κ.α. καλλιτέχνες, με παρουσιαστή της συναυλίας τον Κώστα Χαρδαβέλλα

Τον Ιούνιο του 2013, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της TV100, με θέμα ''Γειτονιές'' και η διαπολιτισμικότητά τους, τραγούδησε στην μουσική παράσταση ''Μουσικές του κόσμου'' τραγούδια στην Ελληνική, Τούρκικη, Ρώσικη, Σέρβικη και στη γλώσσα Ρομ. Στη συναυλία συμμετείχε ο Γιώργος Φανάρας και νεανικά συγκροτήματα.

Τον Ιούνιο του 2013, τραγούδησε σε συναυλία του Συλλόγου Ποντίων φοιτητών Σερρών, τα έσοδα της οποίας δόθηκαν στο σύλλογο ΑΜΕΑ Σερρών, στην οποία συναυλία την συνόδευσε ο Μπάμπης Κεμανετζίδης και ο Σίμος Σπυριδόπουλος. Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης οι κορυφαίοι της Ποντιακής μουσικής, όπως: Πέλα Νικολαΐδου, Σιμάκος Σπυριδόπουλος, Κώστας Θεοδοσιάδης, Γιάννης Τσιτιρίδης, Γιώργος Ορφανίδης, Χρήστος Ακριτίδης κ.α.

Τον Ιούνιο του 2013, τραγούδησε στο πλευρό του Νίκου Αβαγιανού και της Αρετής Καμηλάκη, σε συναυλία του σχολείου παιδιών με ειδικές ικανότητες ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Έρευνας & Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης ''Ιδαία Γη''. Τα έσοδα της συναυλίας δόθηκαν στο σχολείο παιδιών με ειδικές ικανότητες ΕΕΕΕΚ Κορδελιού.

Τον Αύγουστο του 2013, εκπλήρωσε μια μεγάλη της επιθυμία, να πει ένα τραγούδι στο πλευρό της Ελένης Βιτάλη

Τον Σεπτέμβριο του 2013, συμμετείχε στην συναυλία αγάπης και αλληλεγγύης στις Αχαρνές Αττικής. Διοργάνωση: Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελα, η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως & ο Δήμος Αχαρνών. Στη συναυλία συμμετείχαν 26 τραγουδιστές και συνθέτες: ΛΕΝΑ ΑΛΚΑΙΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΡΕΜΠΕΗ, ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ, ΧΑΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ, ΛΙΖΕΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΣΙΟΣ, ΛΥΔΙΑ ΣΕΡΒΟΥ, ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΣΤΙΓΚΑ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΔΡΑΙΟΣ, ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
Συνθέτες: ΤΑΚΗΣ ΣΟΥΚΑΣ & ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Με την συμμετοχή της ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ''ΕΜΜΕΤΡΟΝ''
Επιμέλεια-Δ/νση ορχήστρας: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΣΤΑΘΗΣ
Μουσική οργάνωση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΔΡΑΙΟΣ

Τέλη 2013, η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, συμμετοχή σε CD φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με τους κορυφαίους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Όνειρό της, να βάλει κι αυτή ένα λιθαράκι στο χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Τα "πιστεύω" της: Πιστεύει πως η ενασχόλησή της με τη βυζαντινή μουσική, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με το Θεό, πως όλα τα χαρίσματα πηγάζουν από το Θεό. Αυτός τα προσφέρει στον άνθρωπο και Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να τα πάρει από τον άνθρωπο που τα κατέχει. Πάντα έχει ως κέντρο και ως βάση το λόγο, τη διδασκαλία και το θέλημα του Θεού, στη μουσική της πορεία και γενικότερα στη ζωή της.




Στοιχεία επικοινωνίας


1 σχόλιο:

  1. Γεια σου Κυριακη. Θελεις να ερθεις στις ακροασεις της Συνφωνικης Ορχηστρας Νεων Ελλαδος(ΣΟΝΕ)
    στοις 30 Αυγουστου στην Θεσσαλονικη;


    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !