24 Αυγούστου 2012

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου Μαθητικής Εστίας Αρναίας


Ο Δήμος Αριστοτέλη προχώρησε στην κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Μαθητικής Εστίας Αρναίας, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


        Ο προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται στο ποσό των 390.000,00€.
        Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις στο κτίριο της Μαθητικής Εστίας Αρναίας. Οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης που προτείνονται είναι οι εξής:
1.Εγκατάσταση διατάξεων ελέγχου των φωτιστικών και εγκατάσταση λαμπτήρων τύπου LED.
2.Αντικατάσταση καυστήρα – λέβητα και εγκατάσταση συστήματος αυτομάτου ελέγχου.
3.Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων.
4.Εγκατάσταση ηλιακού συστήματος για την κάλυψη ΖΝΧ.
5.Εγκατάσταση εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης .
6.Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων.
        Το κτίριο της Μαθητικής Εστίας Αρναίας περιήλθε πρόσφατα στο Δήμο Αριστοτέλη. Το κτίριο συνολικής επιφανείας περίπου 3.000 τ.μ., στεγάζει πέρα από τους κοιτώνες, τα μαγειρεία και τους χώρους εστίασης των μαθητών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας, διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και συνεδριακό κέντρο.       
        Με την υλοποίηση της πράξης το κτίριο θα αναβαθμιστεί κατά τέσσερις ενεργειακές κλάσεις, δηλαδή από κατηγορία Ε που βρίσκεται σήμερα γίνεται Β+, σύμφωνα με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Με την ολοκλήρωση του έργου θα εξοικονομηθεί ενέργεια και θα μειωθούν σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου.  

        Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
          «Το κτίριο της Μαθητικής Εστίας Αρναίας είναι ένα από τα νέα ακίνητα με σημαντική αξία που περιήλθαν στο Δήμο Αριστοτέλη. Τέτοια ακίνητα είναι οι  κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αρναίας (πρώην ΚΕΓΕ Αρναίας), το οποίο παραχωρήθηκε για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας, το κτίριο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αρναίας και το Τουριστικό περίπτερο Σταγείρων.
Το κτίριο της Μαθητικής Εστίας Αρναίας είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο εξοπλισμένα κτίρια του Νομού μας.
Στο κτίριο της Μαθητικής Εστίας συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας, με σημαντική προσφορά και καινοτόμες δράσεις.
Συνεχίζει να στεγάζεται η Μαθητική Εστία Αρναίας, φιλοξενώντας παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου μας.
Ως Δήμος Αριστοτέλη στεγάσαμε στο κτίριο της Μαθητικής Εστίας σημαντικές υπηρεσίες του Δήμου, όπως το Τμήμα Πολεοδομίας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ», δημιουργώντας ένα ακόμη διοικητικό κέντρο στην περιοχή και διασφαλίζοντας πόρους για το Δήμο.
Παράλληλα σχεδιάζουμε νέες καινοτόμες δράσεις στο κτίριο της Μαθητικής Εστίας, όπως η δημιουργία διαδραστικού εκθεσιακού χώρου ψηφιακών παρουσιάσεων διαδραστικών εκθεμάτων, για την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της περιοχής μας.
        Ωστόσο, το κτίριο της Μαθητικής Εστίας Αρναίας είναι ένα ιδιαίτερα ενεργοβόρο κτίριο. Για το σκοπό αυτό καταθέσαμε πρόταση στα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμισή του, με προϋπολογισμό 390.000,00€.
Με μια σειρά ενεργειακών παρεμβάσεων στοχεύουμε στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και στην ορθολογική διαχείριση της ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να επιτύχουμε σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών του κτιρίου καθώς και την προώθηση μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !