12 Φεβρουαρίου 2012

Οι κυριότερες αλλαγές φορολογικού περιεχομένου βάσει του προσχέδιου νόμου

ΠΗΓΗ: www.e-forologia.gr
Οι κυριότερες αλλαγές φορολογικού περιεχομένου με βάση το προσχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»


  1. Καταργούνται οι διατάξεις για φορολόγηση με τις γενικές διατάξεις των χαμηλοεισοδηματιών φυσικών προσώπων που έχουν έσοδα από μερίσματα ΑΕ ή κέρδη από συμμετοχή σε ΕΠΕ ή συνεταιρισμό, για τα τελευταία εισοδήματα. Αρα σε κάθε περίπτωση με την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων (άρθρο 54 παρ. 1) ή επί των κερδών από συμμετοχή σε ΕΠΕ ή συνεταιρισμό θεωρείται ότι επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του δικαιούχου, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς του ή των εισοδημάτων του. Η κατάργηση αυτή ισχύει για διανεμόμενα μερίσματα και κέρδη οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστικής περιόδου 2010) και μετά. Επί της ουσίας λοιπόν οι ευνοϊκές για κάποιες ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων διατάξεις δεν θα ισχύσουν ποτέ. (Αρθρο 3 παρ. 1 Προσχεδίου).
  2. Δεν υπάρχει πλέον χρονικός περιορισμός για μετασχηματισμούς βάσει του Ν.Δ. 1297/1972. (Ισχύς πλέον του Διατάγματος επ΄ αόριστον). Σημειωτέον ότι την 31.12.2011 έληγε η ισχύς του. (Αρθρο 3 παρ. 13 Προσχεδίου).
  3. Καταργείται το άρθρο 12 του Ν.Δ. 1297/72 που αναφερόταν στην μη υπαγωγή στις διατάξεις του διατάγματος των επιχειρήσεων των οποίων το αντικείμενο εργασιών ήταν κατά κύριο λόγο η κατασκευή ή εκμετάλλευση πάσης φύσεως ακινήτων. Η ίδια κατάργηση θα ισχύσει και για τις μετατροπές βάσει των άρθρων 1 - 5 του Ν. 2166/93. Ισχύς από τη δημοσίευση του Νόμου και μετά. (Αρθρο 3 παρ. 14 Προσχεδίου).
  4. Για τις ζημίες παρελθουσών χρήσεων απορροφώσας ΑΕ ή ΕΠΕ κατά την απορρόφηση επιχειρήσεων βάσει του Ν. 2166/93 μπορούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της περ. 3 της παρ. 4 του Κ.Φ.Ε. (δικαίωμα μεταφοράς σε επόμενες χρήσεις). Ισχύς για απορροφήσεις για τις οποίες συντάσσονται ισολογισμοί μετασχηματισμού από τη δημοσίευση του νόμου και μετά (Αρθρο 3 παρ. 15 και 16 Προσχεδίου).
  5. Ο ειδικός χειρισμός των κερδών ή ζημιών από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο που εφαρμόζεται βάσει των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 38 του ΚΦΕ παρατείνεται και ισχύει για μετοχές που αποκτούνται μέχρι 31.12.2012. Προηγούμενα ο χειρισμός αυτός προβλεπόταν για μετοχές που είχαν αποκτηθεί μέχρι 31.12.2011. (Αρθρο 3 παρ. 9 Προσχεδίου).
  6. Η υποχρέωση για χορήγηση του φορολογικού πιστοποιητικού από τους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία επεκτείνεται σε όλες τις περιπτώσεις (εταιρειών ή νομικών προσώπων) τακτικών ελέγχων. Σημειωτέον ότι επί του παρόντος η υποχρέωση αυτή αφορά μόνο σε ΑΕ ή ΕΠΕ. (Αρθρο 4 παρ. 1 Προσχεδίου).
  7. Οι Ανώνυμες Εταιρίες και οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης που δεν ελέγχονται από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, υποχρεούνται να ελέγχονται από Φοροτέχνες - Ελεγκτές Ειδικών Προσόντων (ΦΕΕΠ) που εργάζονται σε Φοροελεγκτικές Εταιρίες, οι οποίοι χορηγούν ειδική Εκθεση Φορολογικών Ευρημάτων (ΕΦΕ). (Αρθρο 4 παρ. 2 - 13 Προσχεδίου).
 Σημείωση: Εφιστάται η προσοχή των αναγνωστών, καθόσον τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε Προσχέδιο Νόμου και πιθανόν να μην είναι οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !