25 Οκτωβρίου 2011

«7 λογικές απαντήσεις» επί σκηνής από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης




ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΦΗΣΕ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ «ΕΚΑΒΗ»
Μια πρώτης τάξεως πρόταση για το τριήμερο που πέρασε αποτέλεσε η θεατρική παράσταση που ανέβασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης στο πνευματικό κέντρο του δήμου με το έργο «7 λογικές απαντήσεις», του Λεωνίδα Προυσαλίδη. Το κοινό στήριξε την προσπάθεια αυτή και καταχειροκρότησε του δικηγόρους που βρέθηκαν επί σκηνής και διακρίθηκαν σε τομέα εξίσου απαιτητικό με τον επαγγελματικό τους.

Όπως σημείωσε ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας Γιάννης Σιδηρόπουλος, το τρίτο κατά σειρά έργο που ανεβάζουν αποτελεί αντίδωρο προς την τοπική κοινωνία μες στην οποία ζουν και εργάζονται. Τόνισε επιπλέον ότι με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται οι ευαίσθητες χορδές των δικηγόρων. Άλλωστε, οι παραγωγές της θεατρικής ομάδας δείχνουν ότι διατηρεί ζωντανή τη φλόγα της.

Πρόκειται για ένα έργο γραμμένο το 2001 και βραβευμένο με το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου του Κ.Θ.Β.Ε., το οποίο το ανέβασε το 2004 στη θεατρική σκηνή της Μονής Λαζαριστών. Το 2007 το έργο παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, στο Απλό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και μουσικής Ελένης Καραϊνδρου αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.

Οι «7 λογικές απαντήσεις», είναι μονόλογοι που δεν αποτελούν απαντήσεις, αλλά προβληματισμούς και αναλύσεις γύρω από το δράμα ενός άντρα που χάνει τα νιάτα του και την κοπέλα του από τα ναρκωτικά και στο τέλος αυτοκτονεί. Τραγικές φιγούρες, εκτός από τον ίδιο τα πρόσωπα του στενού οικογενειακού κύκλου του. Μέσα από τις εξομολογήσεις τους προς τον θεατή, εκθέτουν την αμηχανία τους απέναντι στον Γιώργο που έχοντας απεξαρτηθεί «προσπαθούσε να βάλει σε μια τάξη τη ζωή του» και την μοιραία απόφασή του.

Υπό το πρίσμα αυτό παρουσιάζονται αδιέξοδα, συμβατικότητες και ψέματα μέσα στα οποία ζουν οι γονείς και η αδελφή του Γιώργου. Προβλήματα πιο βαθιά, χαραγμένα μόνιμα στην ψυχή καθημερινών ανθρώπων, τα οποία χρησιμεύουν και ως δικαιολογία για τη στάση τους και τους χειρισμούς τους σε καταστάσεις άβολες, όπου δεν υπάρχει κανένας να τους πει τι να πράξουν.

Αποκαλύψεις και υποκρισία, ξεσπάσματα καθώς και μια διαρκώς εντεινόμενη θλίψη διαπερνούν τους μονολόγους των χαρακτήρων επί σκηνής. Καταλυτική στέκεται η γνώμη ενός άγνωστου, αυτόπτη μάρτυρα της αυτοκτονίας. Μέσα από τα δικά του λόγια, η πράξη και η ζωή του αυτόχειρα βγαίνει έξω από τον μικρόκοσμο της οικογένειας του και αντιμετωπίζεται ψύχραιμα. Έτσι, η παράσταση κλείνει δημιουργώντας μια απόσταση που επιτρέπει στον θεατή να δώσει τις δικές του «λογικές απαντήσεις».
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Σκηνοθεσία και διδασκαλία: Γιάννης Σιδηρόπουλος
Χαρά: Βούλα Αδάμου
Γιώργος: Νίκος Χανδόλιας
Νίκος: Κώστας Δημόπουλος
Άννα: Ελπίδα Σιανίδου
Δέσποινα: Φρόσω Τάκα
Χρήστος: Βαγγέλης Μαλάμης
Άγνωστος Χ: Κώστας Τόνας
Κιθάρα: Μίνα Καραδήμου
Ούτι, φυσαρμόνικα: Στέφανος Κουκάρας
Τραγούδι: Ιωάννης Σαλπιγγίδης
Σκηνικά: Ανδρέας Θανόπουλος
Φωτισμός και Ήχος: Λάκης Κοκκινίδης

ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !