24 Οκτωβρίου 2011

Εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 27/10 στο ΛιτόχωροΗ δημοτική χορωδία Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του γενικού νοσοκομείου Κατερίνης, απευθύνει σε όλους ανοιχτή πρόσκληση για εθελοντική αιμοδοσία η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 από τις 9.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Αγ. Νικολάου Λιτοχώρου (δίπλα στην εκκλησία).


Μέχρι σήμερα η τράπεζα αίματος της δημοτικής χορωδίας έχει προσφέρει αίμα σε πάρα πολλούς πολίτες και έχει συμβάλει στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, γεγονός που αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία του Λιτοχώρου αλλά και ευρύτερα.
Γι αυτό, άλλωστε, σημαντικός αριθμός προθυμοποιείται κάθε φορά να προσφέρει λίγο από το αίμα του, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του διοικητικού συμβουλίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη φορά που πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία (9/6/2011), συμμετείχαν και αρκετοί στρατευμένοι από την ταξιαρχία Λιτοχώρου και συγκεντρώθηκαν περί τις 70 φιάλες αίματος.
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα στη χώρα μας είναι πάνω από 600.000 μονάδες. Σε κάθε 10 νοσηλευόμενους αρρώστους, οι 2 χρειάζονται μετάγγιση αίματος, ενώ για να σωθεί ένας βαριά τραυματισμένος απαιτούνται από 10 μέχρι 40 μονάδες αίματος.
Κάθε ασθενής με μεσογειακή αναιμία χρειάζεται τουλάχιστον 50 μονάδες αίματος το χρόνο, ενώ κάθε άρρωστος με λευχαιμία χρειάζεται περισσότερες από 50 μονάδες αίματος ή αιμοπεταλίων. Μεγάλες ανάγκες έχουν, επίσης, οι τραυματίες από τροχαία ατυχήματα.
Οι ανάγκες σε αίμα καλύπτονται κυρίως από δύο πηγές. Από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ίδιων των αρρώστων όταν το έχουν ανάγκη, και από την εθελοντική αιμοδοσία.


ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Στόχος, εφικτός και άμεσος, είναι οι ανάγκες σε αίμα να καλύπτονται αποκλειστικά από την εθελοντική αιμοδοσία, η οποία σήμερα καλύπτει γύρω στο 40% των συνολικών αναγκών.
Μόνον έτσι μπορεί να ανατραπεί η, ανεπίτρεπτη, σημερινή κατάσταση κατά την οποία η όλη πίεση για ανεύρεση αίματος μεταφέρεται στους συγγενείς και φίλους των ασθενών ή των τραυματιών, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τους ίδιους.
Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια έμπρακτη έκφραση ανθρώπινης συμπεριφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή επικράτηση της βαρβαρότητας.
Συμμετοχή στην αιμοδοσία, η οποία είναι μια ασφαλής διαδικασία χωρίς επιπλοκές, μπορούν να έχουν όλοι και όλες πάνω από 18 ετών, όσοι βέβαια από αυτούς δεν έχουν ειδικά προβλήματα υγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !