7 Οκτωβρίου 2017

Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου " Το μουσικόφιλο κοινό της Κατερίνης είναι εκλεκτικό"




Η Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1985.

Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 8 ετών.
Είναι σολίστ στο τραγούδι από 9 ετών.
Η ελληνική παραδοσιακή μουσική την κερδίζει και την καθιερώνει στην ιδιαίτερή της πατρίδα.
Ήδη μέχρι τα 17 της χρόνια, έγραφε τραγούδια, έγραφε και ενορχήστρωνε μουσική για θεατρικές και σχολικές παραστάσεις με μουσική επί σκηνής (πχ. Τα ρούχα του βασιλιά, Οδυσσεβάχ και κυπριακή κωμωδία του Α.Κουκκίδη Οι όρνιθες του Αριστοφάνη).

Το 2002 οι σπουδές της στο Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ την οδηγούν στη Θεσσαλονίκη όπου και ολοκληρώθηκαν το 2008 με τον τίτλο «Μουσικολογία / Μουσική Παιδαγωγική.
Από τότε, ζει και δημιουργεί στην Ελλάδα. 

Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα και τον Χάρη Μπαζάκο.


Αγαπητή Μικαέλλα ,αφού σε καλωσορίσουμε στην παρέα του Katerinipress, θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα. Από πολύ μικρή ηλικία γράφεις τραγούδια και μουσική . Πως ξεκίνησε αυτή η αγάπη για το τραγούδι και τη μουσική; 

Xάρη μου σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο Katerini Press και εύχομαι καλό χειμώνα με υγεία! Η ενασχόληση με τη μουσική ήρθε από μόνη της αβίαστα και χωρίς καμιά παρότρυνση από κανέναν. Η οικογένειά μου δεν είναι μουσική οικογένεια. Επαγγελματικά ξεκίνησα να τραγουδώ από πολύ νωρίς, παίζοντας και πιάνο κάποιες φορές. Μέχρι τα 17 είχα ήδη ντύσει μουσικά και τρείς θεατρικές παραστάσεις. Δεν έτυχε να ερμηνεύσω ακόμα κομμάτι το οποίο έγραψα η ίδια. Σύντομα, θα γίνει κι αυτό!


 Έχεις μια ιδιαίτερη σχέση με την παραδοσιακή μουσική. Ποια άλλα ήδη μουσικής προτιμάς; 





Η παραδοσιακή μας μουσική είναι ανεξάντλητη. Τολμώ να υπηρετώ ένα μικρό μέρος της από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα με σεβασμό και πάντα μαθαίνω. Το ποια άλλα είδη προτιμώ γενικότερα είναι τεράστιο κεφάλαιο. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως στα προγράμματα που εμφανίζομαι, ερμηνεύω αυτά που υποστηρίζω καλύτερα φωνητικά: jazz standards, ρεμπέτικα, καλό λαϊκό τραγούδι, την «έντεχνη» ελληνική σκηνή και γενικότερα τα κομμάτια που θεωρώ κατά την προσωπική μου κρίση «καλά τραγούδια», άσχετα σε ποια ρεπερτοριακή παράταξη ανήκουν.




 Θεωρείς ότι υπάρχουν σήμερα αξιόλογοι καλλιτέχνες στο είδος που έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις ; Ποιους θα ξεχώριζες ή θαυμάζεις είτε Έλληνες είτε Κύπριους. 

Στην εποχή μας θεωρώ ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που πραγματικά είναι άξιοι προσοχής. Σ’ όλες τις εποχές υπάρχουν τα διαμαντάκια. Μερικά από αυτά, απαιτείται ψάξιμο για να τα βρει ο κόσμος. Σ’ αυτό δεν φταίνε τα διαμαντάκια! Ούτε κι ο κόσμος. Το τονίζω! Όσο για το ποιες/ποιους θαυμάζω, να μου επιτρέψεις να μην αναφερθώ ονομαστικά. Είναι τεράστια η λίστα!




 Πιστεύεις ότι τη σημερινή εποχή μπορεί να ζήσει κάποιος από τη μουσική, το τραγούδι; Ιδιαίτερα στην επαρχία; Υπάρχουν οι μουσικές σκηνές και οι επιχειρηματίες που πληρώνουν καλά ώστε να μπορεί να επιβιώσει ένας καλλιτέχνης; 

Είναι πολύ δύσκολος ο βιοπορισμός στην εποχή μας από τη μουσική και το τραγούδι διότι τo επάγγελμά μας αναμφισβήτητα δέχεται οικονομικό πόλεμο, ανεξαρτήτως πόλης. Όσοι υπηρετούμε το επάγγελμα, το υπηρετούμε με νύχια και με δόντια. Όσο μας θέλει η μουσική, θα αντέχουμε! Ήταν και είναι ένα επάγγελμα μονίμως ανασφαλές. Όμως, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να ζεις από τη μουσική, μέσα στη μουσική.




 Έχεις εμφανιστεί σε κάποιο χώρο στην Πιερία τα τελευταία χρόνια ή σκέφτεσαι να το πράξεις στο μέλλον ; Ποια είναι η γνώμη σου για το μουσικόφιλο κοινό του νομού μας;

Έχω εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές στη Θεσσαλονίκη. Στην Κατερίνη δεν έχει τύχει ακόμα όμως το έχω στα υπόψιν. Το μουσικόφιλο κοινό σας είναι εκλεκτικό! Έχω παρατηρήσει ότι αγαπάει ιδιαιτέρως την παραδοσιακή μουσική και φυσικά το καλό ελληνικό τραγούδι. 



 Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό σου digital EP με τίτλο «Ανατολές». Τι τραγούδια περιλαμβάνει και ποιο είναι το αγαπημένο σου; 


Το digital EP «Ανατολές» είναι το πρώτο μου δισκογραφικό παιδί. Είναι ενότητα που αποτελείται από τέσσερα κομμάτια διά χειρός Ανδριανής Ζαγγανά. Η Spider Music πίστεψε κι αγκάλιασε αυτή την ενότητα και την κυκλοφόρησε στις ψηφιακές πλατφόρμες φέτος το Φεβρουάριο 2017. Το κάθε κομμάτι έχει το χαρακτήρα του και το συναισθηματικό του κόσμο: Ανατολές, Τι αγάπη σου’χα, Όλα τα απογεύματα και το ντουέτο με τον Κων/νο Πλακίδα «Αέρας και σκόνη». Δεν ξεχωρίζω κανένα από τα τέσσερα. Αγαπάω και τα τέσσερα εξίσου. Όπως τα αγαπάμε εμείς, εύχομαι να τα αγαπήσει και το κοινό. Η ουσία είναι να «μιλάνε» στο κοινό…





 Που θα βρίσκεσαι το χειμώνα ; Που μπορεί να σε ακούσει κάποιος που αγαπά τη μουσική σου; Σχεδιάζεις μήπως κάτι και για το ερχόμενο καλοκαίρι;

Αυτόν τον καιρό, παίζεται η μουσική που έγραψα για το χοροθέατρο «Παράκληση» το οποίο παρουσιάζεται στην Κύπρο από τη χοροθεατρική ομάδα MITRA με μέγα χορηγό τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Από τις 20 Οκτωβρίου 2017, η μουσική μου θα ντύνει τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Οι παραστάσεις θα δοθούν πάλι στην Κύπρο, από τη θεατρική ομάδα «Αντι-δρώντες». Στις 28 και 29 Δεκεμβρίου 2017, πάλι με μέγα χορηγό τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, θα παρουσιάσουμε στην Κύπρο μαζί με την εξαιρετική χορογράφο Μαρίνα Πογιατζή το αυτοσχεδιαστικό πρότζεκτ «Φωνές» (αυτοσχεδιασμός φωνή / κίνηση). Ζω στο Αγρίνιο κι έχω ξεκινήσει ήδη τις live εμφανίσεις εδώ και στις γύρω πόλεις. Σύντομα θα ανακοινωθούν ημερομηνίες για το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Όσο για το επόμενο καλοκαίρι είμαι σε διαδικασία συζητήσεων. 


Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου Links:
Official Site : www.mikaellamusic.gr
Google+: https://plus.google.com/+MikaellaPapachrysanthou
Linkedin:  https://www.linkedin.com/in/mikaella-papachrysanthou-0139a877/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !