24 Ιανουαρίου 2017

Με χαμηλότερο κόστος οι μηνύσεις και οι αγωγές

Φθηνότερες γίνονται από σήμερα οι μηνύσεις, οι αγωγές εργατικών διαφορών και διάφορα ένδικα μέσα για φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.

Παράλληλα, όμως, θα στοιχίζει στον ενδιαφερόμενο η αναβολή των δικών, ενώ ακριβαίνει η πρόσβαση σε κλιμάκια των ανωτάτων δικαστηρίων.
Σήμερα τίθενται σε ισχύ οι αυξομειώσεις του ν. 4446/16 σε παράβολα, τέλη και ένσημα για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ηδη καταργήθηκε το δικαστικό ένσημο σε αναγνωριστικές αγωγές, ενώ στις καταψηφιστικές αγωγές εργατικών διαφορών μειώνεται το δικαστικό ένσημο (από 8% σε 4%) και το παράβολο για μηνύσεις «πέφτει» από 100 σε 70 ευρώ, ενώ το τέλος πολιτικής αγωγής από 50 σε 40 ευρώ.

Η σημαντικότερη μείωση αφορά τις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές χρηματικού περιεχομένου, καθώς για κατάθεση προσφυγής, έφεσης και αντέφεσης το αναλογικό παράβολο «πέφτει» στο 1% (από 2%) του αντικειμένου της διαφοράς, μολονότι αυξάνεται το ανώτατο «πλαφόν» που μπορεί να πληρωθεί ως παράβολο στις σχετικές δίκες από 10.000 σε 15.000 ευρώ. Ιδιαίτερα ανακουφιστική είναι η μείωση του παραβόλου στις εφέσεις φορολογικών-τελωνειακών διαφορών, καθώς ο πολίτης έπρεπε να καταβάλει το 50% του ποσού που του επέβαλε η πρωτοβάθμια απόφαση, ενώ τώρα το ποσό «πέφτει» στο 20%.

Τα παράβολα

Στο μισό (50 από 100 ευρώ) μειώνονται τα παράβολα για κατάθεση έγκλησης, ενώ δεν χρειάζεται παράβολο σε εγκλήματα ρατσιστικών διακρίσεων και παραβιάσεων της ίσης μεταχείρισης.

Στις αστικές διαφορές μειώνονται τα παράβολα εφέσεων (από 200 σε 75-150 ευρώ, ανάλογα με το δικαστήριο), αλλά αυξάνονται για αναιρέσεις στον Αρειο Πάγο κατά αποφάσεων Πολυμελών Πρωτοδικείων και Εφετείων (400 και 450 ευρώ). Οι εφέσεις στο ΣτΕ ανεβαίνουν από 150 σε 200 ευρώ και οι αναιρέσεις (πλην των κοινωνικοασφαλιστικών διαφορών) από 250 σε 350 ευρώ, ενώ η προσωρινή δικαστική προστασία επιβαρύνεται με 50 ευρώ.

Για να πάρει κάποιος αναβολή σε πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια θα πληρώνει παράβολο 20-50 ευρώ (ανάλογα με το δικαστήριο), ενώ αυξάνεται από 50 σε 70 ευρώ το παράβολο αιτήσεων αναίρεσης για συνταξιοδοτικές διαφορές στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !

loading...