3 Μαρτίου 2023

Εφοριακός στη Βόρεια Ελλάδα «έβγαλε» €42.000 από απευθείας αναθέσεις συμβάσεων
Στη σύλληψη μιας εφοριακού από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλων πέντε ατόμων για εμπλοκή σε υπόθεση «απευθείας ανάθεσης συμβάσεων με την καταβολή αθέμιτου ωφελήματος» προχώρησαν την Τετάρτη άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμορίας, δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος, απάτης και απιστίας. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τρεις ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.


Οι αστυνομικοί έφτασαν στις έξι συλλήψεις μετά από καταγγελία σύμφωνα με την οποία υπάλληλος Δ.Ο.Υ. σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος, λάμβανε αθέμιτα ωφελήματα από συγκεκριμένες εταιρείες – προμηθευτές, μέσω της συστηματικής κατάρτισης δαπανών για την επισκευή ψευδών βλαβών, την υπερκοστολόγηση εργασιών συντήρησης και την εικονική αγορά αναλώσιμων υλικών, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ακολούθησε έρευνα με χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών η οποία επιβεβαίωσε τις καταγγελίες και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο ομάδων στις οποίες συμμετείχε η εφοριακός η οποία –εκμεταλλευόμενη τη θέση της- προέβαινε σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων, που η καθεμία δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, σε συγκεκριμένες ανάδοχες εταιρείες.


Όπως προέκυψε, το συνολικό ποσό των ωφελημάτων που έλαβε η υπάλληλος της ΔΟΥ ανέρχεται στα 42.500 ευρώ, ενώ διαπιστώθηκε ότι:


- η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από την υπάλληλο και έναν επιτηδευματία – συλληφθέντα, οι οποίοι εμπλέκονται σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις καταβολής αθέμιτων ωφελημάτων, που πραγματοποιήθηκαν από το Νοέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023, και

- η δεύτερη αποτελούνταν από την υπάλληλο, μία επιτηδευματία και τρεις ακόμα ιδιώτες, ομοίως συλληφθέντες, οι οποίοι εμπλέκονται σε τουλάχιστον πέντε (5) περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα μέλη των δύο ομάδων χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία για τις μεταξύ τους επικοινωνίες ενώ η καταβολή των χρημάτων γινόταν δια ζώσης, είτε κατά την παράδοση υλικών στον χώρο εργασίας της υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ. είτε σε εξωτερικούς χώρους.


Στις έρευνες στα σπίτια και τους χώρους εργασίας των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 κινητά τηλέφωνα και συμβάσεις ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !