28 Απριλίου 2023

Η ΠΕ Πιερίας πάντα κοντά στον πρωτογενή τομέα και τον αγρότη




Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας μετέβη στις πληγείσες από τη χαλαζόπτωση περιοχές προκειμένου να ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών από τον ΕΛΓΑ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου απέστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, στην οποία εξέθετε τα προβλήματα από τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες μετά από την χαλαζόπτωση και ζητούσε την αποστολή γεωπόνων – εκτιμητών για την αποτίμηση των προκληθέντων ζημιών.

Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε στο αίτημα και την Παρασκευή 28 Απριλίου γεωπόνοι του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν την Πιερία για να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις και να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες.

Με αφορμή τις ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες και τις σχετικές καταλυτικές ενέργειές της η κα Σοφία Μαυρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η Πιερία είναι υψηλής ποιότητας και εξάγονται, σχεδόν, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Επομένως οφείλουμε να προστατεύσουμε, τόσο τους παραγωγούς, όσο και τα προϊόντα μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζονται στην περιοχή μας».



Αναλυτικά το κείμενο της σχετικής επιστολής της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας προς τον ΕΛΓΑ έχει ως εξής:


ΘΕΜΑ: «Εκτίμηση Ζημιών σε καλλιέργειες από Χαλαζόπτωση στην Πιερία στις 26.04.2023»

Σχετικό: το υπ’ αριθμ. 287343 (6253) / 27.04.2023 έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Πιερίας με θέμα: «Ζημιές σε καλλιέργειες της ΠΕ Πιερίας από χαλαζόπτωση»


Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Η τοπική οικονομία της Πιερίας, όπως γνωρίζεται, στηρίζεται πολλές φορές σε μικροοικονομικά μεγέθη, πρωταρχικά αλλά αποκλειστικά στην πρωτογενή παραγωγή, αποτελώντας έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης που συμβάλλει αποτελεσματικά στην διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου.

Η Πιερία, επλήγη από την τελευταία κακοκαιρία που καταγράφηκε έντονη χαλαζόπτωση στις 26.04.2023, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές αγρότες της Πιερίας (με επίκεντρο το Δημοτικό Διαμέρισμα Κίτρους στον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού καθώς και το Δημοτικό Διαμέρισμα Κορινού του Δήμου Κατερίνης), με αποτέλεσμα οι αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων να βρεθούν σε εκ νέου σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της νέας αυτής καταστροφής της παραγωγής ακτινιδίων, βερίκοκων και άλλων καλλιεργειών, εκτιμώμενης έκτασης 500-600 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Πιερίας, έγινε μία πρώτη καταγραφή της έκτασης της καταστροφής από υπηρεσιακά στελέχη και για το λόγο αυτό, αιτούμαστε τον ορισμό υπαλλήλων του Φορέα σας, για συγκρότηση επιτροπών καταγραφής και αποτίμησης ζημιών σε αγροτικές επιχειρήσεις και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εξαιτίας της θεομηνίας – χαλαζόπτωσης που εκδηλώθηκε στις περιοχές των Δήμων Πύδνας – Κολινδρού (ΔΔ Κίτρους) και Κατερίνης (ΔΔ Κορινού) της Π.Ε. Πιερίας κατά την 26η Απριλίου 2023, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ωστόσο, εκτός των ανωτέρω τοποθεσιών, υπάρχουν οχλήσεις για καταστροφές και σε άλλες περιοχές της Πιερίας, όπως στην Δ.Κ. Τριλόφου του Δήμου Κατερίνης καθώς και στις Δ.Κ. Σφενδάμης και Δ.Κ. Παλιαμπέλων του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως προβείτε στην έγκαιρη αποστολή γεωπόνων – εκτιμητών για την αποτίμηση των προκληθέντων ζημιών σε πληγέν φυτικό κεφάλαιο και στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταβολής των αντίστοιχων αποζημιώσεων.

Στη διάθεσή σας, για κάθε πρόσθετη πληροφορία.


Με εκτίμηση

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας



Σοφία Μαυρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !