17 Σεπτεμβρίου 2023

"Η σκέψη μας και η καρδιά μας, η ταυτότητά μας βρίσκεται στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί, στη γη της Ιωνίας"

Εκπροσώπησα σήμερα την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βέροια, στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Με ευλάβεια και κατάνυξη τιμήσαμε τη μέρα αυτή αυτή με δοξολογία στον Παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, έναν από τους μεγαλύτερους μεσοβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων, όπου και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση κατέθεσα στεφάνι στο Μνημείο Μικρασιατών προσφύγων στην Πλατεία Τσερμενίου.
Σήμερα, 101 χρόνια μετά, το μυαλό μας επιστρέφει και πάλι στα ματωμένα χώματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας μας και κοιτίδα Πολιτισμού, η οποία πέρασε από την ιστορία, στη μνήμη και στην καρδιά όλων των Ελλήνων.
Αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς μας και διατηρούμε στη μνήμη μας τον μαρτυρικό τους θάνατο.
Τιμούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφθασαν κυνηγημένοι από τις πανάρχαιες ελληνικές κοιτίδες στην Ελλάδα και την μπόλιασαν με την εργατικότητα, το ήθος και τις παραδόσεις τους, κάνοντάς την υπερήφανη.
Η σκέψη μας και η καρδιά μας, η ταυτότητά μας βρίσκεται στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί, στη γη της Ιωνίας. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί ιερό χρέος όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !