30 Μαΐου 2022

Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τα προβλήματα στα κάστανα, ακτινίδια και κεράσια της Πιερίας




Προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιελάμβανε το πρόγραμμα του Βουλευτή Πιερίας κ.Φώντα Μπαραλιάκου ώστε να συζητήσει με τον Υπ.ΑΑΤ κ.Γεωργαντά σειρά θεμάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.


Στην ατζέντα του ο Βουλευτής Πιερίας επανέφερε εκ νέου την επιτακτική ανάγκη χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους καστανοπαραγωγούς της Πιερίας, για τις τεράστιες ζημίες που πλησιάζουν το 80% της παραγωγής τους από την σφήκα αλλά και τη φαιά σήψη του καστάνου. Επιπλέον, ο κ. Μπαραλιάκος αιτήθηκε να επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις ένταξης των μυδοπαραγωγών στους δικαιούχους αποζημίωσης ώστε να επισπευθεί η καταβολή των προβλεπόμενων χρημάτων στους μυδοκαλλιεργητές του Νομού Πιερίας, καθώς έχει υπάρξει σημαντική καθυστέρηση και διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους.


Για τους καλλιεργητές σταφυλιών ποικιλίας Crimson, υπήρξε επιβεβαίωση από την πλευρά του Υπουργού, πως το προσεχές χρονικό διάστημα των επόμενων ημερών θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις πληγείσες καλλιέργειες του 2020 ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών των χοιροτρόφων.


Εξάλλου, ο Βουλευτής Πιερίας ενημέρωσε τον κ.Γεωργαντά και για τα φαινόμενα ακαρπίας σε ακτινιδοκαλλιέργειες και κερασοκαλλιέργειες που επισκέφθηκε πρόσφατα σε διάφορες περιοχές του Νομού. Επανήλθε, επίσης, στο αίτημα ένταξης των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, για το οποίο κατέθεσε και σχετική ερώτηση στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με άλλους 6 Βουλευτές της συμπολίτευσης.


Σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης με τον κ.Υπουργό, για τα ζητήματα άρδευσης των αγροτικών εκτάσεων της ΔΕ Δίου, ο Βουλευτής Πιερίας επανέλαβε την ανάγκη αξιοποίησης των ανενεργών γεωτρήσεων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, οι οποίες μπορούν να δώσουν άμεση λύση στο οξύ πρόβλημα της άρδευσης στη Δημοτική Ενότητα. Τέλος ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε την χρησιμότητα διενέργειας μίας ημερίδας στο Νομό Πιερίας προκειμένου να υπάρξει εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου μία ενημέρωση των αγροτών για την νέα ΚΑΠ.


Από την πλευρά του ο Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε για την εξέταση των θεμάτων και για την συνεργασία με τον κ. Μπαραλιάκο ώστε να προτεραιοποιηθούν ενέργειες για την διευθέτηση τους.

 

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !