18 Μαΐου 2015

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ


Τα εγκαίνια του Φιλοξενείου Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο που βρίσκεται στο χώρο των πρώην στάβλων Παπάφη πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή 17 Μαΐου 2015, παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, της Διοίκησης του Δήμου, της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, εκπροσώπων των εταίρων του προγράμματος και κατοίκων της περιοχής.

Το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελεί δομή που δημιουργήθηκε το 2015 από τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης ως τελικού δικαιούχου και συντονιστή του προγράμματος και εταίρους φορείς τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άρσις» και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί εγκαινιάζεται μία σημαντική και μόνιμη δομή φιλοξενίας για την πιο ευάλωτη ομάδα συνανθρώπων μας, τους πρόσφυγες. «Το επίπεδο πολιτισμού μιας πόλης, μιας κοινωνίας και γενικά μιας χώρας κρίνεται κυρίως από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πιο ευάλωτα μέλη της. Και δυστυχώς για την Ελλάδα, είμαστε ο μοναδικός δήμος της που μέχρι σήμερα κατάφερε να φτιάξει μια τέτοια δομή για τους πρόσφυγες. Η δομή αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή για πολλούς λόγους. Για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και για λόγους ευταξίας και ασφάλειας των ίδιων των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της πόλης. Είναι μια ανοιχτή δομή που ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε σέβεται όχι μόνο τους πρόσφυγες και τις ανάγκες τους αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό που θέλουμε να λέμε ότι εκπροσωπούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για τη λειτουργία της δομής, ο Δήμαρχος τόνισε: «Κάποιοι συμπολίτες μας, έσπειραν συνειδητά ψέματα και κακοήθειες για να ξεσηκώσουν αντιδράσεις για τη δημιουργία του Φιλοξενείου. Θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε ότι ο πολιτισμός μας φαίνεται από τον τρόπο που φερόμαστε καθημερινά, και μάλιστα στους πιο αδύναμους. Όχι από αυτιστικά αυτοαναφορικές εκδοχές του μεγαλείου του ελληνικού πολισμού, των αρχαίων ημών προγόνων και της δήθεν μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας της φυλής. Ο ελληνικός πολιτισμός αντικατοπτρίζεται στην συμπεριφορά και την ανθρωπιά μας. Παρά τις αντιδράσεις δεν πτοηθήκαμε και επιμείναμε στο στόχο μας. Και μόνο η δημιουργία του Φιλοξενείου δείχνει πως κερδίσαμε το στοίχημα κατά της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων. Μένει να κερδίσουμε και το στοίχημα της καθημερινής ανθρωπιάς. Γι’ αυτό καλώ όλη τη γειτονιά να αγκαλιάσει το Φιλοξενείο και τις οικογένειες που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς κατοίκους του».
Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της έκτασης των πρώην στάβλων, η οποία θα προκύψει από τη διαβούλευση με τους κατοίκους, που ήδη ξεκίνησε, επισημαίνοντας ότι θα αποβεί προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για τη δημιουργία του Φιλοξενείου.
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, τόνισε πως σε μια εποχή που κατακλυζόμαστε από εικόνες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να επιβιώσουν, η έναρξη της λειτουργίας του Φιλοξενείου είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. «Στόχος της μονάδας αυτής δεν είναι μόνο η παροχή στέγης, σίτισης και ένδυσης, αλλά η συνύπαρξη μέσα από τη διαπολιτισμικότητα και η αλληλεγγύη από τους πολίτες. Οι 28 άνθρωποι που θα φιλοξενούνται για λίγο διάστημα θα ενταχθούν με τη βοήθεια όλων και προεχόντων των ανθρώπων της γειτονιάς, των ανθρώπων της κοινότητας, προκειμένου να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα της πρώτης υποδοχής», υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, Κώστας Τσιαπακίδης, ανέφερε πως θα συνεχιστεί η συνεργασία, ώστε και οι υπόλοιποι χώροι να αξιοποιηθούν και να είναι χρήσιμοι για τη γειτονιά.
Στην αξιοποίηση του χώρου αναφέρθηκε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο οποίος επισήμανε ότι θα γίνει διαγωνισμός για τον καθορισμό των χρήσεων και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη έκταση, που μέχρι πρότινος δημιουργούσε προβλήματα στη γειτονιά, θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής.
Εκ μέρους των εταίρων, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Έφη Γελαστοπούλου, ευχαρίστησε το Δήμο για τη συνεργασία και ευχήθηκε καλή συνέχεια στην προσπάθεια. Από την πλευρά του, ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος της ΑΡΣΙΣ, χαρακτήρισε πρωτοπόρο το εγχείρημα του Δήμου, δεδομένου ότι οι ξενώνες συνήθως δημιουργούνται εκτός πολεοδομικού ιστού και τόνισε ότι η οργάνωση θα παραμείνει πιστή στη βασική της αρχή που είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως συνθηκών.
Υπενθυμίζεται ότι η δομή, η οποία στεγάζεται στην οδό Ανδρου 1, στην περιοχή της Τούμπας, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας και αποτελείται από 7 αυτόνομα δωμάτια, δυναμικότητας 28 κλινών συνολικά.
Το Φιλοξενείο απευθύνεται σε αιτούντες διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε:
  • Οικογένειες με ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί
  • Μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από τη μητέρα ή τον πατέρα και ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί
  • Ενήλικες γυναίκες μόνες σε κατάσταση εγκυμοσύνης
Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από εξειδικευμένο προσωπικό στον ξενώνα περιλαμβάνουν:
  • Διαμονή, διατροφή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης
  • Νομική στήριξη
  • Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη
  • Διερμηνεία
  • Εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες (μαθήματα ελληνικών, εργαστήρια κ.α.) και εργασιακή     συμβουλευτική
  • Ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση και παιδαγωγικές δραστηριότητες
  • Προετοιμασία για την αυτόνομη διαβίωση και την κοινωνική ένταξη
  • Μεταπαρακολούθηση και στήριξη μετά το τέλος της φιλοξενίας
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης και διασύνδεσης με την κοινότητα
  • Συμμετοχή εθελοντών
Το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο αποτελεί μια ενδιάμεση δομή στη διαδικασία μετάβασης από την αβεβαιότητα της πρώτης υποδοχής, στην αυτόνομη κοινωνική ζωή με την αναγνώριση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Στόχος είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών με σκοπό την ενδυνάμωση και αυτονόμηση των φιλοξενουμένων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η Πρόξενος της Βουλγαρίας, Νάντια Ράντεβα, ο επίτιμος Πρόξενος του Καναδά, Παντελής Πετμεζάς, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Γιώργος Παντελάκος και ο πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών, Λεωνίδας Παπαδόπουλος,
Σήμερα, εξάλλου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των δράσεων με τίτλο «Μια αυλή για τη γειτονιά», που οργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την 4η Δημοτική Κοινότητα. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο  πλαίσιο της επανάχρησης των στάβλων, που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου 2015 κι έχει ως στόχο την κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας και των εθελοντικών οργανώσεων.
Στο πλαίσιο των δράσεων λειτουργεί από το πρωί έκθεση των προτάσεων των φοιτητών του εργαστηρίου αστικού σχεδιασμού «Μια αυλή για τη γειτονιά». Το απογευματινό πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:
18:30 – 20:30:  Human Library: Ανταλλάσοντας ιστορίας από τον τόπο μας, από την ομάδα STIL1 4CTIVE
20:30:  Θερινός Κινηματογράφος στην αυλή (είσοδος δωρεάν)
«Life Unexpected»: Μια ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από νεαρούς μετανάστες και την ΑΡΣΙΣ.
«Το Λιμάνι της Χάβρης», γαλλική ταινία, (2011): Ένα αισιόδοξο και πολύχρωμο κοινωνικό δράμα του Ακι Καουρισμάκι (Βραβείο Κριτικών στις Κάνες)

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου έχει ως εξής:
«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους σήμερα εδώ. Η δουλειά του Δημάρχου δεν είναι από τις πιο εύκολες όπως ίσως να πιστεύει κανείς. Ένας Δήμαρχος συνήθως αναλώνει μεγάλο μέρος του χρόνου της δουλειάς του σε διαδικασίες, γραφειοκρατία  και εθιμοτυπία. Είναι μάλλον σπάνιες οι στιγμές που έχει την τύχη να βλέπει τους κόπους της δουλειάς του να πιάνουν τόπο προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η χαρά μου είναι ιδιαίτερη σήμερα. Γιατί βλέπω να εγκαινιάζεται μια σημαντική και μόνιμη δομή φιλοξενίας για την πιο ευάλωτη ομάδα των συνανθρώπων μας. Τους πρόσφυγες. Το επίπεδο πολιτισμού μιας πόλης, μιας κοινωνίας και γενικά μιας χώρας κρίνεται κυρίως από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πιο ευάλωτα μέλη της. Και δυστυχώς για την Ελλάδα, είμαστε ο μοναδικός δήμος της που μέχρι σήμερα κατάφερε να φτιάξει μια τέτοια δομή για τους πρόσφυγες. Η δομή αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή για πολλούς λόγους. Για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και για λόγους ευταξίας και ασφάλειας των ίδιων των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της πόλης. Είναι μια ανοιχτή δομή που ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε σέβεται όχι μόνο τους πρόσφυγες και τις ανάγκες τους αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό που θέλουμε να λέμε ότι εκπροσωπούμε. Ο χώρος αυτός ήδη από αύριο θα φιλοξενήσει σε ανθρώπινες συνθήκες κατά προτεραιότητα ευάλωτες και μονογονεϊκές οικογένειες. Η δυναμικότητα του δεν μπορεί προφανώς  να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων που έρχονται στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Για να λυθεί αυτό πρέπει να εργαστούμε περισσότερο σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις αλλά κυρίως με την κεντρική κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό θα καταθέσουμε και τις αμέσως προσεχείς μέρες συγκεκριμένες προτάσεις στους αρμόδιους υπουργούς. Είναι θετικό πάντως το γεγονός πως με την παρούσα κυβέρνηση συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για την τήρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα αυτά πρέπει να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου και πολιτισμού. Οι κανόνες αυτοί δεν επιτρέπουν τον καταναγκαστικό εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που μεταναστεύουν ή προσπαθούν να περάσουν από τη χώρα μας απλά αναζητούν απεγνωσμένα μια καλύτερη μοίρα. Και την ευκαιρία αυτή πρέπει να τους τη δώσουμε, έστω και μέσω μιας προσωρινής φιλοξενίας. Τολμώ να πω πάντως ότι αυτό δεν το καταλαβαίνουν πάντοτε όλοι.
Συναντήσαμε μεγάλες αντιδράσεις στην προσπάθεια μας να φιλοξενήσουμε εικοσιοκτώ αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας στην παρούσα δομή. Κάποιοι συμπολίτες μας, έσπειραν συνειδητά ψέματα και κακοήθειες για να ξεσηκώσουν αντιδράσεις για τη δημιουργία του Φιλοξενείου. Θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε ότι ο πολιτισμός μας φαίνεται από τον τρόπο που φερόμαστε καθημερινά, και μάλιστα στους πιο αδύναμους. Όχι από αυτιστικά αυτοαναφορικές εκδοχές του μεγαλείου του ελληνικού πολισμού, των αρχαίων ημών προγόνων και της δήθεν μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας της φυλής. Ο ελληνικός πολιτισμός αντικατοπτρίζεται στην συμπεριφορά και την ανθρωπιά μας.
Παρά τις αντιδράσεις δεν πτοηθήκαμε και επιμείναμε στο στόχο μας. Και μόνο η δημιουργία του Φιλοξενείου δείχνει πως κερδίσαμε το στοίχημα κατά της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων. Μένει να κερδίσουμε και το στοίχημα της καθημερινής ανθρωπιάς. Γι’ αυτό καλώ όλη τη γειτονιά να αγκαλιάσει το Φιλοξενείο και τις οικογένειες που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς κατοίκους του. Να δείξει ότι θυμάται ακόμη πως η Τούμπα ήταν προσφυγομάνα και δεν έχει χάσει το χάρισμα να αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.
Άλλος σημαντικός λόγος για την ιδιαίτερη σημερινή μου χαρά είναι η εν γένει προσπάθεια για την αναβάθμιση της περιοχής. Αργήσαμε αλλά και με αφορμή αυτό εδώ το Φιλοξενείο έχουμε ξεκινήσει μια εντατική και σε βάθος διαβούλευση με τη γειτονιά. Διαβούλευση για την εγκατάσταση στο δημοτικό αυτό κτήριο δομών και υπηρεσιών που οι κάτοικοι έχουν ανάγκη. Καθυστερήσαμε αλλά το προχωράμε. Και θα αποβεί σίγουρα προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής. Μιας περιοχής που πριν από λίγους μήνες φιλοξενούσε εδώ υπηρεσίες του Δήμου που προξενούσαν ιδιαίτερη όχληση. Είμαστε σίγουροι -και δουλεύουμε γι’ αυτό- ότι στο μέλλον θα φιλοξενεί υποδομές και δράσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες της περιοχής. Και αυτές οι ανάγκες μπορούν να εκφραστούν μόνο μέσα από τους ίδιους τους κατοίκους. Γι’αυτό άλλωστε προχωρήσαμε σε εντατική και σε βάθος διαβούλευση μαζί τους.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους δύο εταίρους μας στη δημιουργία του Φιλοξενείου, την ΑΡΣΙΣ και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για τη δημιουργία της δομής. Τέλος, ένα ευχαριστώ και σε όσους συνεχίζουν να εργάζονται με την δημοτική κοινότητα και τη γειτονιά για την καλύτερη αξιοποίηση αυτού εδώ του χώρου προς όφελος όλων των περίοικων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !