9 Σεπτεμβρίου 2023

Τα σημαντικότερα προβλήματα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης





ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Οι ελλείψεις Ιατρικού προσωπικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού γίνονται αντιληπτές στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου. Επιβεβλημένη είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όλων των υπηρεσιών. Σοβαρές ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού. Στις 380 οργανικές θέσεις υπηρετούν 210 μόνιμοι υπάλληλοι. Το 45% του προσωπικού εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας (επικουρικοί – ΟΑΕΔ). Στο τεχνικό προσωπικό πριν λίγα χρόνια εργάζονταν 35 – 40 άτομα μόνιμοι υπάλληλοι. Σήμερα σε σύνολο 17 εργαζομένων 8 μόνιμοι (μαζί με την υποδιευθύντρια του τεχνικού και τον προϊστάμενο) και 9 συμβασιούχοι. Στην βιοϊατρική υπηρεσία δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Στο διοικητικό προσωπικό υπάρχει τεράστια έλλειψη. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και στους τραυματιοφορείς. Το Νοσοκομείο εφημερεύει 8 γενικές και 7 μικρές εφημερίες. Επιβεβλημένη είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όλων των υπηρεσιών. Το Νοσοκομείο υποχρηματοδοτείται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια χρέη και προβλήματα στην προμήθεια διαφόρων υλικών.

Η κοινωνική λειτουργός συνταξιοδοτήθηκε και η θέση παραμένει ακάλυπτη. Το κτίριο είναι πολύ παλιό και χρειάζεται συνεχώς ανακαινίσεις γιατί ενέχει κινδύνους νοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω της συγκέντρωσης πεπαλαιωμένων υλικών και της καθυστερημένης απομάκρυνσης αυτών. Μείζον πρόβλημα αποτελεί η μη λειτουργία της τραπεζαρίας των Ιατρών η οποία έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και 8 μήνες λόγω αναγκαιότητας ανακαίνισης. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι το ζήτημα ασφάλειας του προσωπικού από άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Απαιτείται βελτίωση των μέτρων ασφάλειας, αύξηση του αριθμού των φυλάκων.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Από τα 13 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 5, λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού. Δεν υπάρχουν χειριστές και τα ιατρικά μηχανήματα υπολειτουργούν. Οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες είναι πάνω από το 30%. Το 50% είναι επικουρικό προσωπικό και ΟΑΕΔ. Επίσης και στο Διοικητικό προσωπικό υπάρχει μεγάλη έλλειψη πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτες παρότι υπάρχει φύλαξη τα επεισόδια στα εξωτερικά Ιατρεία είναι πολλά γιατί καθυστερούν να εξεταστούν μέχρι 7 ώρες αναμονή.

ΑΧΕΠΑ: Από τις 10 Χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο 4 αίθουσες από τότε που εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα 2019 λόγω σοβαρής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρών και χρηματοδότησης . Καμία προσπάθεια και πίεση προς τους αρμόδιους, από τη Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και της 4ης ΥΠΕ ώστε να λειτουργήσουν όλες οι αίθουσες των χειρουργείων και να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος ασθενών που περιμένει χρόνια για να χειρουργηθεί.

Πολύ δύσκολη η πρόσβαση για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων. ΑΝΑΜΟΝΗ πάρα πολύ μεγάλη. Οι ασφαλισμένοι ασθενείς όσοι μπορούν οικονομικά απευθύνονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Κατεύθυνση και με απευθείας αναθέσεις, για ιδιωτικοποίηση και παροχή υπηρεσιών σε εταιρεία – εργολάβο, των υποστηρικτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, πλυντήρια, ασφάλεια, μαγειρεία) αλλά και μεγάλου τμήματος της διοικητικής υπηρεσίας όπως υπαλλήλους, το αρχείο των ασθενών (μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί σε εταιρεία εκτός ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ) καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο για ραντεβού ασθενών, στο οποίο ο ασθενής πληρώνει τηλεφωνική συνδρομή για να εξυπηρετηθεί.

Σοβαρή η έλλειψη προσωπικού (διοικητικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού ). Ξεκινά η λειτουργία του 2ου Μαγνητικού τομογράφου χωρίς στελέχωση. Οι κλινικές και ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό εξουθενωμένο κάτω από τα όρια ασφαλείας και προσωπικό με όλες τις σχέσεις εργασίας ( επικουρικό , από τον ΟΑΕΔ , λίγους μόνιμους πια και προσωπικό νοσηλευτικών ειδικοτήτων). Οι υπάλληλοι από τον ΟΑΕΔ εργάζονται πολλά χρόνια χωρίς μισθολογική ωρίμανση ( επιδόματα, κλιμάκια κλπ.) . Οφείλονται άδειες και οφειλόμενα ρεπό 3 ετών. Παλιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και υλικοτεχνικές υποδομές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Στις Γενικές εφημερίες η προσέλευση ασθενών και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανέρχεται στους 650 με 700 . Όλες οι κλινικές γεμίζουν με εισαγωγές φιλοξενίες παθολογικών ασθενών με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στις εισαγωγές της επόμενης ημέρας προγραμματισμένων άλλων ασθενών .
Στο 5όροφο κτίριο η κεντρική πόρτα εισόδου του κτιρίου παραμένει κλειδωμένη παρά τις επισημάνσεις της πυροσβεστικής κατά την άσκηση καθώς και του εργασιακού σωματείου σχετικά με την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών ως έξοδο κινδύνου. Ανανέωση συμβάσεων, επικουρικού προσωπικού των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30/9/2023.

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα κενά είναι μεγάλα. Στο Νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν 75 κενά, στο Τεχνικό Διοικητικό 70, στο Παραϊατρικό προσωπικό 24, και 19 κενές θέσεις στο Ιατρικό προσωπικό. Το Ιατρικό προσωπικό το αναγκάζουν να μετακινείται στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και Πτολεμαΐδας για να κάνει εφημερίες. Δεν υπάρχει προσωπικό για τα πλυντήρια με αποτέλεσμα να τα δίνουν σε εργολάβους. Το κτίριο που στεγάζει το φαρμακείο, την τραπεζαρία, τις αποθήκες και τα μαγειρεία είναι από αμίαντο. Είχε επισκεφτεί το Νοσοκομείο ο πρώην Υπουργός κος Πλεύρης πριν 16 μήνες παρουσία όλων και δεσμεύτηκε για κονδύλι 200.000 προκειμένου να απομακρυνθεί ο αμίαντος και τελικά δεν έγινε τίποτα. Το κτίριο επίσης είναι σε άθλια κατάσταση, νεοκλασικό παλιό και πέφτουν συνέχεια σοβάδες.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, υπάρχουν 410 κενές οργανικές θέσεις μέρος των οποίων (230) καλύπτονται με ελαστικές θέσεις εργασίας. Η δευτερογενείς διακομιδές εκτελούνται από ιδιώτη που έχει συνάψει σύμβαση με το Νοσοκομείο.

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Παρά τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια, υπάρχει τραγική υποστελέχωση. Πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 100 κενές είναι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης στη Διοικητική υπηρεσία και στο παραϊατρικό προσωπικό. Πλέον πάνω από το 30% του προσωπικού είναι επικουρικό και χρειάζεται μονιμοποίηση. Είσοδος των εργολάβων πέρα από την καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και στην τεχνική υπηρεσία, στη διαχείριση, στο αρχείο και στις μεταφορές ασθενών. Στο παθολογοανατομικό εργαστήριο ένα από τα σημαντικότερα τμήματα ενός αντικαρκινικού νοσοκομείου από τους 8 γιατρούς έχουν μείνει 4. Ένας Παθολογοανατόμος εδώ και 8 μήνες παρόλες τις ελλείψεις έχει μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των παρασκευασμάτων να εξετάζονται από ιδιωτικό εργαστήριο. Αυτό είναι σημαντικό κόστος για το Νοσοκομείο. Λόγω παλαιότητας του Νοσοκομείου των αυξημένων αναγκών των ογκολογικών ασθενών είναι επιτακτική ανάγκη για δημιουργία νέο ογκολογικού νοσοκομείου.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες όπως Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Επίσης ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες Ιατρών. Το Νοσοκομείο έχει παλιά κτίρια και χρειάζεται αναβάθμιση.

ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη Προσωπικού και ιδιαίτερα Νοσηλευτικού προσωπικού, ΥΕ καθαριστών, ΤΕ και γενικά σε όλους τους κλάδους. Επίσης μεγάλες ελλείψεις και σε Ιατρικό προσωπικό. Αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα τα οποία έχουν δρομολογήσει.

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ: Μεγάλη έλλειψη Προσωπικού γιατί το Νοσοκομείο καλύπτεται με επικουρικό προσωπικό και υπάρχουν πολλά κενά στις οργανικές θέσεις. 1 στους 3 υπαλλήλους είναι επικουρικό προσωπικό. Τα κτίρια είναι παμπάλαια, δεν υπάρχει καμία συντήρηση και είναι πολύ επικίνδυνα. Επίσης υπάρχει στενότητα των πόρων. Τα έσοδα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου έχουν μειωθεί και είναι πενιχρά. Χρειάζεται επειγόντως συντήρηση εξοπλισμού, αναλώσιμα υλικά γιατί η έλλειψη είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν χρήματα.


https://www.healthstat.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !